Hati-Hati! WiFi Boleh Digodam (Hack) Sejauh 1KM

nr11.png

Hati-Hati! WiFi Boleh Digodam Sejauh 1KM | PETALING JAYA: Peranti yang berharga serendah RM47 boleh menceroboh/menggodam (hack)  talian jalur lebar dan WiFi rumah serta pejabat anda dari sejauh 1 kilometer (km).

Lebih buruk lagi, mereka juga membolehkan penggodam (hacker) untuk mencuri data peribadi anda, termasuk kata laluan untuk transaksi dalam talian.

The Star mendapati bahawa “penggodam WiFi”, juga dikenali sebagai “adapter WiFi”, telah dijual secara terbuka di kedai-kedai menjual gajet, pasar raya dan pusat membeli-belah digital serta dalam talian.

Seorang pakar teknologi maklumat, yang hanya mahu dikenali sebagai Thomas, berkata bahawa peranti itu boleh menggodam sambungan WiFi sejauh 1km dari sumber.

“Apabila peranti dipasang ke dalam komputer riba peribadi atau komputer, antena akan mengesan isyarat WiFi.

“Ia kemudian akan memanfaatkan rangkaian berdekatan dengan menggodam kata laluan mereka,” katanya.

Thomas, yang mana rangkaian peribadinya telah dikesan, berkata “lanun WiFi jalanan” ini biasanya akan menggunakan sambungan WiFi yang dikesan itu untuk memuat turun sesuatu daripada Internet seperti video dan filem.

Din, seorang lagi pakar IT berkata, penggodam yang lebih jahat juga akan mencuri data peribadi.

“Terdapat satu kaedah yang dipanggil ‘man-in the middle-attack‘. Ini membolehkan penggodam untuk ‘mengesan’ walaupun laman web itu dijamin dengan https seperti portal perbankan, emel dan media sosial (Facebook, Twitter).

“Apakah ini bermakna bahawa jaringan keselamatan data yang sulit tidak selamat lagi,” katanya.

Din mendedahkan senario yang jauh lebih buruk akibat talian WiFi yang digodam.

“Jika penggodam menggunakan sambungan daripada jalur lebar anda atau akaun WiFi untuk menggodam laman web kerajaan atau mana-mana laman web, laluan itu akan membawa kembali kepada anda.

“Anda mungkin mendapati diri anda dalam kesusahan bagi perbuatan yang anda tidak lakukan tanpa sebarang maklumat mengenainya,” katanya.

Wakil jualan yang menjual peranti berkata, ia boleh menggodam paling rangkaian.

Mereka juga menawarkan jaminan wang dikembalikan sekiranya peranti gagal berfungsi.

“Jika peranti tidak berfungsi, anda boleh membawa kembali untuk mendapat ganti atau menuntut kembali wang anda,” kata seorang peniaga.

Beliau menambah bahawa peranti, terutama model yang “lebih berkuasa” dijual pada harga RM200, boleh mengesan rangkaian dan menggodam mereka dalam masa beberapa minit.

“Beberapa rangkaian yang mempunyai keselamatan yang kuat atau kata laluan yang rumit mungkin mengambil masa beberapa jam untuk digodam. Satu rangkaian dengan kata laluan yang mudah biasanya mengambil masa kurang daripada satu jam untuk menggodam,” katanya.

Menurut beberapa peniaga, alat-alat yang sangat popular dan jualannya begitu laris.

Dr Fuh – Berita ini Dr Fuh ambil dari laman mStar Online yang dipetik dari The Star. Pada pendapat Dr Fuh, dengan keluarnya berita seperti ini tidak mampu menyelesaikan masalah godam menggodam ni, bahkan keadaan akan bertambah buruk kerana orang yang tak tahu tentang perkara ini akan tercari-cari dan tak mustahil mereka akan menggunakan peranti ini juga apabila mereka menemuinya. Sepatutnya cari alternatif cara selesaikan masalah ni.

p/s – Maaf yer, Dr Fuh pon ter share berita ni. Hahahaha :p so kepada yang dah tau tu pandai-pandai ler korang cari alternatif supaya wifi korang tak kena hack.

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Latest posts by Dr Fuh (see all)

Comments

comments

8 thoughts on “Hati-Hati! WiFi Boleh Digodam (Hack) Sejauh 1KM”

  1. Hidup sekarang memang penuh risiko.. Hacker maju bersama teknologi jadi takde apa yang mustahil boleh di godam..
    lekatlekitgurl recently posted…BUDAK 8 TAHUN MAUT MALAM PERTAMA PERKAHWINANMy Profile

  2. baru cadang nk tukar pd wifi kt rumah tu….

  3. ini dah kira termasuk dalam golongan pencuri..memang kejam r mereka ni..tergamak curi wifi org..org tu penat2 bayar bil
    blogger lelaki recently posted…Cara Fatimah Az Zahra Meminta Maaf Kepada SuaminyaMy Profile

  4. xxx0000XXX says:

    sum step nk secure kn wifi :

    -tuka pass n id login router ntok admin
    -wat mac address filtering (only restricted device saja boleh guna)
    -invisiblekn SSID wireless
    -n tuka format password ke WPA2

  5. Biasa lar tu…tpi kita sbgai pemilik WiFi kena bertindak lebih cerdik…

  6. cik Ain says:

    makin lama makin canggih teknologi,
    makin menyusahkan adalah…. grrrr

  7. vcore says:

    hackers everywhere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge