Hajar Aswad Sebagai Penanda Bagi Manusia

download1.jpg

Hajar Aswad Sebagai Penanda Bagi Manusia

Hajar Aswad Sebagai Penanda Bagi Manusia | Ketika Nabi Ibrahim a.s bersama anaknya membina Kaabah banyak kekurangan yang dialaminya. Pada mulanya Kaabah itu tidak ada bumbung dan pintu masuk. Nabi Ibrahim a.s bersama Nabi Ismail bertungkus kumus untuk menjayakan pembinaannya dengan mengangkut batu dari berbagai gunung. Dalam sebuah kisah disebutkan apabila pembinaan Kaabah itu selesai, ternyata Nabi Ibrahim masih merasakan kekurangan sebuah batu lagi untuk diletakkan di Kaabah.

Nabi Ibrahim berkata Nabi Ismail berkata, “Pergilah engkau mencari sebuah batu yang akan aku letakkan sebagai penanda bagi manusia.”

Kemudian Nabi Ismail a.s pun pergi dari satu bukit ke satu bukit untuk mencari batu yang baik dan sesuai. Ketika Nabi Ismail a.s sedang mencari batu di sebuah bukit, tiba-tiba datang malaikat Jibril a.s memberikan sebuah batu yang cantik. Nabi Ismail dengan segera membawa batu itu kepada Nabi Ibrahim a.s. Nabi Ibrahim a.s. merasa gembira melihat batu yang sungguh cantik itu, beliau menciumnya beberapa kali.

Kemudian Nabi Ibrahim a.s bertanya, “Dari mana kamu dapat batu ini?”

Nabi Ismail berkata, “Batu ini kuterima daripada yang tidak memberatkan cucuku dan cucumu (Jibril).”

Nabi Ibrahim mencium lagi batu itu dan diikuti oleh Nabi Ismail a.s. Sehingga sekarang Hajar Aswad itu dicium oleh orang-orang yang pergi ke Baitullah. Siapa sahaja yang bertawaf di Kaabah disunnahkan mencium Hajar Aswad. Beratus ribu kaum muslimin berebut ingin mencium Hajar Aswad itu, yang tidak mencium cukuplah dengan memberikan isyarat lambaian tangan sahaja. Ada riwayat menyatakan bahawa dulunya batu Hajar Aswad itu putih bersih, tetapi akibat dicium oleh setiap orang yang datang menziarahi Kaabah, ia menjadi hitam seperti terdapat sekarang. Wallahu a’alam.

Apabila manusia mencium batu itu maka timbullah perasaan seolah-olah mencium ciuman Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail. Ingatlah wahai saudara-saudaraku, Hajar Aswad itu merupakan tempat diperkenan doa. Bagi yang ada kelapangan, berdoalah di sana, Insya Allah doanya akan dikabulkan olehAllah s.w.t.. Jagalah hati kita sewaktu mencium Hajar Aswad supaya tidak menyengutukan Allah s.w.t., sebab tipu daya syaitan kuat di Tanah Suci Mekah.

Ingatlah kata-kata Khalifah Umar bin Al-Khattab apabila beliau mencium batu itu (Hajar Aswad) : “Aku tahu, sesungguhnya engkau hanyalah batu biasa. Andaikan aku tidak melihat Rasulullah s.a.w.menciummu, sudah tentu aku tidak akan melakukan (mencium Hajar Aswad).”

Wallahualam./

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

12 thoughts on “Hajar Aswad Sebagai Penanda Bagi Manusia”

 1. Yana Sakura says:

  Yup..betul tu Puteri..harap2 saudara seIslam kita takde la yang taksub nak cium batu tu kan..nnt jd menyekutukan Allah pula..btw,nice sharing 😀
  Yana Sakura recently posted…Pencarian Bloglist Sempena Kemerdekaan by Mrs MahadiMy Profile

 2. vcore says:

  nice share…..

 3. Baru tahu cte nie admin.. perkongsian bermanfaat.
  Aniqbukhary32 recently posted…Girlfriend sama macam anjing?My Profile

 4. gdgj says:

  Bangla bangsa yg mundur.

  1. Jangan pandang orang sebelah mata
   Aniqbukhary32 recently posted…Girlfriend sama macam anjing?My Profile

 5. gdgj says:

  Minta maaf,tersilap tekan,masuk thread lain.
  gdgj recently posted…Gambar Ferris Wheel Pertama Di DuniaMy Profile

 6. Mr.ReVMon says:

  terima kasih atas perkongsian yg baik ini
  Mr.ReVMon recently posted…[GEMPAR] DJ RADIO DITIKAM PEROMPAKMy Profile

 7. Ammar says:

  Hajar Aswad.. batu dari syurga. Semakin hari semakin hitam dengan dosa-dosa manusia.
  Ammar recently posted…Bercinta Sebelum Kahwin Membazir!My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge