Garam Makanan Sunnah Yang Sangat Bagus Untuk Kesihatan

Garam-Makanan-Sunnah-Yang-Sangat-Bagus-Untuk-Kesihatan.jpg

Garam Makanan Sunnah Yang Sangat Bagus Untuk Kesihatan

Garam Makanan Sunnah Yang Sangat Bagus Untuk Kesihatan | Satu lagi artikel yang memberi pengetahuan tentang sunnah Rasulullah yang sangat bagus untuk kesihatan. Puteri harap artikel ini dapat memberikan pengetahuan kepada semua, jadi jom kita baca apakah rahsia disebalik secubit garam.

Amalan Rasulullah S.A.W memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.

Pada zaman Yunani, Tentera Yunani ( askar Greek ) dibayar gaji menggunakan garam .Begitu juga dengan episod penjajahan negara kecil oleh negara besar dengan mengenakan hukuman penjara kepada penentang mereka .

.Apabila dipenjarakan, mereka ( penentang ) akan diberi makanan seperti roti dan air tanpa garam .Walaupun kerap dihidangkan dengan roti dan air tanpa garam, badan mereka tetap lemah memandangkan kurangnya kandungan garam dalam badan.

Dari Abdullah Bin Umar

” Sesungguhnya ALLAH menurunkan empat perkara berkat ( mempunyai kebaikan ) dari langit ( menerusi hujan ) ke bumi iaitu besi, api ,air dan garam”

Hadis Riwayat Al-Baghawiy dalam tafsirnya .

Dari Anas Bin Malik, nabi bersabda ” Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam.”

Dalam kitab perubatan Islam, untuk penyakit dari laut maka untuk keluarkannya dari badan/merawatnya dari laut juga iaitu menggunakan air garam. Antaranya:

1. Penyakit Ghout – timbus anggota badan atau bahagian yang bengkak dengan pasir laut ( tepi pantai ) 1 – 2 jam kemudian mandi air laut.

2. Kalau tinggal di bandar seperti , goreng 1 – 2 genggam garam kasar sampai kekuningan kemudian demah/tuam di bahagian yang bengkak atau sakit. Garam itu dibungkus dengan kain.

3. Guna cara yang sama seperti di atas untuk penyakit lenguh-lenguh sendi, sakit kepala, senggugut. Kalau sakit lelah demah/tuam pada tapak kaki.

4. Elak mabuk semasa perjalanan dengan meminum madu dan secubit garam atau air suam dan secubit garam sebelum memulakan perjalanan

5. Mengembalikan tenaga untuk orang yang bekerja berat seperti bertani, bersukan dan seumpamanya – minum air suam dan sedikit garam.

6. Cuci perut : minum air suam dan satu butir garam kasar sebelah pagi.

Petua berdasarkan kajian

Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dalam kaedah perubatan Islam, sesuatu perkara yang buruk diubat dengan asalnya. Kerang berasal dari laut, dan garam digunakan untuk meneutralkan keburukannya (tahi).

Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yang terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dengan merendam dalam air garam juga.

Merawat cirit-birit. Ia boleh diubati dengan meminum air yang dicampur sedikit garam.

Garam diguna untuk merawat kegatalan. Air yang dicampur garam disapukan pada kulit yang gatal.

Menambah imuniti badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tempat di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yang berkunjung ke Arab akan mengalami alahan terhadap hawa/angin tempat baharu. Air garam diminum sebagai ubatnya.

sumber

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

7 thoughts on “Garam Makanan Sunnah Yang Sangat Bagus Untuk Kesihatan”

 1. Yup.. pernah terbaca juga kelebihan nie.. guru saya pun pernah cakap siap bg tau lagi doa cecah garam.. 🙂

 2. petua nak hilangkan tahi kerang dengan nak kurangkan masin ikan masin tu sangat2 berguna untuk surirumah seperti saya. thanks for info…
  lekatlekitgurl recently posted…GAMBAR PAK GUARD YANG MEMBUNUH PEGAWAI BANK DAN MEROMPAKMy Profile

 3. mselim3 says:

  Assalmmualaikum…fuh,

  kelebihan dan khasiat garam memang tak dinafikan… garam juga boleh mengubati bisa kena sengatan ikan berbisa, dengan doa-doa tertentu.

  mselim3
  mselim3 recently posted…Peristiwa Yang Berlaku Turunnya Surah Yassin Ayat 8 dan 9My Profile

 4. kucinghitam says:

  banyak lagi sunnah nabi yng tak tau so thanks for share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge