Gadis Ini Berhenti Dari Universiti Kerana Buku

Gadis-Ini-Berhenti-Dari-Universiti-Kerana-Buku.jpg

Gadis Ini Berhenti Dari Universiti Kerana Buku | Alahan jarang berlaku yang dialami Kirsty Ashman ini membuat hidupnya sukar . Sebabnya ia mempunyai alahan terhadap debu buku . Hal ini jugalah yang memaksanya untuk berhenti Belajar.

Alahan yang Kirsty alami sudah menyerangnya sejak ia kecil . Namun keadaan ini diburukkan lagi apabila ia mengalami jangkitan dada di usianya yang ke – 18 tahun .

Keadaan yang seperti ini membuat Kirsty kemurungan kerana tidak boleh mengikuti perkuliahan . Perempuan berusia 22 tahun ini jadi tidak boleh mengikuti kelas kerana banyak debu . Ia juga tidak boleh belajar sendiri di perpustakaan kerana debu – debu itu akan menyerangnya .

” Alergi ini merebak begitu cepatnya , ” kata Kirsty . ” Hal ini membuatku menjadi sangat ketakutan bila berada di tempat terbuka mahupun perpustakaan . Bahkan menghirup debu kecil saja boleh membuat asma ku lebih teruk . “

Pengalaman buruk pernah dialami kristy saat berada di perpustakaan . Waktu itu ia menyuruh temannya untuk mengambilkan buku tersebut dari raknya . Namun hal itu ternyata tidak membantu , debu – debu dalam buku tersebut masih terus membuatnya alergi .

” Masa aku mengambil buku tersebut dari beg , debu – debu itu langsung menyerang muka saya dan membuatku sukar bernafas , ” katanya . ” Itu benar – benar reaksi yang mengerikan dan akhirnya aku harus kembali ke hospital untuk mendapatkan rawatan . “

Awalnya perempuan yang bercita – cita menjadi guru ini menuntut di Universiti Queen Mary London . Namun kursus ini hanya berlaku sementara kerana Kirsty lebih banyak berada di hospital gara – gara alerginya ini .

Selanjutnya ia belajar di Universiti Anglia Ruskin , Cambridge . Lagi – lagi ia hanya berlaku selama satu tahun di universiti ini . Dalam dua tahun Kirsty telah mengalami lima belas serangan asma yang disebabkan oleh debu , cendawan , haiwan dan rumput .

Gadis Ini Berhenti Dari Universiti Kerana Buku2 Gadis Ini Berhenti Dari Universiti Kerana Buku3

Kini Kirsty mengikuti kuliah dengan kaedah online dari rumah . Kristy juga meminimumkan penggunaan buku – buku lama yang berdebu dan menggantikannya dengan yang baru . Walaupun merasa sedih , ia pasrah terhadap keadaan yang seperti ini . ” Alergiku mempunyai kesan besar bagi hidupku dan tentu saja ikut mempengaruhi masa depanku , “kata Kristy.

sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

One thought on “Gadis Ini Berhenti Dari Universiti Kerana Buku”

  1. Syam Kiri says:

    uih nasib baik ader pembelajaran secara online..
    Syam Kiri recently posted…OBSES TERKINI – PM Najib Umum Elaun Keraian Menteri Dipotong 10% Bermula JanuariMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge