Fuh! Makanan Pelik Yang Mampu Menghilangkan Ingatan

Fuh-Makanan-Pelik-Yang-Mampu-Menghilangkan-Ingatan-1.jpg

Pemakanan yang diambil perlu dikaji selidik tentang kandungan dalamannya supaya anda tidak gusar tentang kesan negatif yang diterima diatas pemakanan tersebut.

Fuh! Makanan Pelik Yang Mampu Menghilangkan Ingatan

1. Avokado
Avokado memang merupakan makanan yang hebat! Banyak khasiat. Kandungan asid oleik yang tinggi dalam avokado boleh melindungi saraf neuron kita. Selain itu ianya juga meningkatkan aliran darah dalam otak sekaligus memperbaiki fungsi jantung.

2. Blueberry
Blueberry juga merupakan makanan yang sangat bagus untuk kesihatan. Juga dikenali sebagai ‘brainberries’, buah ini mengandungi antioksidan yang paling tinggi dalam kalangan buah-buahan. Buah ini juga selalu digunakan bagi merawat penyakit Alzheimer, iaitu nyanyuk.

3. Kacang
Kacang (kekacang) juga makanan untuk kesihatan otak. Ianya boleh menstabilkan aras kandungan gula dalam badan sekaligus meningkatkan fungsi otak. Amalan memakan kekacang juga dapat mengurangkan kebergantungan kepada makanan berkanji tinggi.

4. Bijirin dan Bijian
Bijirin juga dapat membekalkan manfaat untuk kesihatan badan. Selain daripada tinggi dengan kandungan fiber atau serat, makanan ini juga dapat membekalkan vitamin dan mineral yang tinggi untuk badan. Kandungan lemak omega nya mampu meningkatkan lagi kemampuan otak ke tahap yang maksimum.

5. Ikan Salmon Liar
Ikan salmon memang merupakan antara ikan yang mempunyai khasiat yang diperakui. Omega-3, Vitamin B dan juga asid amino yang tinggi menjadikan nya makanan yang paling bagus untuk meningkatkan keupayaan kognitif kita.

6. Coklat Hitam
Coklat juga terbukti mempunyai antioksidan yang tinggi. Selain itu, ia mampu membaiki fokus, meningkatkan konsentrasi dan merangsang penghasilan endorfin, yang membantu membina otak yang sihat.

Fuh! Makanan Pelik Yang Mampu Menghilangkan IngatanAdakah anda salah seorang yang termakan makanan yang disebutkan diatas? Jika betul. Sila cuci perut anda dahulu. Kemudian, anda buat reaksi macam orang diatas ni, haha.

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

One thought on “Fuh! Makanan Pelik Yang Mampu Menghilangkan Ingatan”

  1. amir zahari says:

    Cokolat hitam tu macamana? yang warna cokolat macam biasa tu ke?
    amir zahari recently posted…Pakai Baju Kurung Lebih Berisiko Di RogolMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge