Fuh!! 5 Rahsia Di Bilik Hotel Yang Kita Mesti Tahu

bilik+hotel+fuh.my_.jpg

Fuh!! 5 Rahsia Di Bilik Hotel Yang Kita Mesti Tahu | Setiap orang mempunyai pengalaman tersendiri apabila menginap di sesebuah hotel. Ada yang pernah menginap di hotel3 bintang, malah 5 bintang pun ada bergantung kepada kemampuan seseorang itu. Bukan semua hotel, diingatkan bukan semua hotel so jangan percaya 100%, kerana ini adalah sekadar kajian dan tidak semestinya ia berlaku di semua hotel. Kami taknak kena saman.

Oleh kerana staff pengemas bilik hotel selalunya di beri masa 30 minit atau kurang untuk mengemas satu bilik, kebanyakan peralatan di hotel tidak sebersih yang anda sangka. Kami bukan mahu menakutkan anda. Tetapi kami cuma mahu memberitahu. Berikut adalah 5 rahsia di bilik hotel yang patut anda tahu.

Rahsia 1 : Jangan Guna Gelas Di Bilik

Gelas di bilik anda mungkin berkilat. Tapi ia sebenarnya menjijikkan. Kebanyakan staff mengemas bilik tidak mencuci gelas itu, tetapi hanya mengelapnya saja. Dalam satu pendedahan oleh Fox News pada tahun 2007, kamera tersembunyi yang dipasang di hotel mewah bandar itu merakamkan yang gelas di bilik selalunya tidak dibasuh.

Kadang-kadang ia di sembur dengan pencuci tingkap dan dilap dengan tuala kotor. Ada yang membersihkannya dengan menggunakan sarung tangan yang sebelum itu digunakan untuk mencuci mangkuk tandas. Pilihan terbaik? Bawa cawan plastik dari rumah. Jika tidak pun, cuci dulu gelas dan cawan dengan air panas sebelum menggunakannya.

Rahsia 2 : Jangan Guna Cerek Air di Bilik

Ah! Cerek air di bilik hotel .. siapa yang tidak sukakannya? Memang best bila boleh membancuh teh dan kopi di bilik yang sejuk. Tetapi dalam satu pendedahan di dalam majalah Saloon, seorang pengemas bilik mengakui yang ada satu perkara yang pelik mengenai cerek air. Cerek sebenarnya kerap dijadikan tempat meletak kond*m terpakai.

Menurutnya, beliau mempunyai satu pen yang digunakan khusus untuk mengambil kond*m tersebut. Begini rutin pembersihan beliau. Pertama buang benda tersebut. Kemudian sembur pencuci, bilas dengan air panas dan ulang jika lekit cecair masih ada.

Tambahnya lagi, beliau terlalu kerap menemui sisa tersebut di dalam cerek sehingga apabila beliau menjerang air di rumah, beliau kerap terbayang apa yang terjadi di bilik hotel.

Kesilapan 3 : Pintu Hotel Mudah Dibuka

Tidak kisahlah samada anda bercuti di hotel bajet atau hotel mewah, bawa sendal pintu anda untuk keselamatan. Setiap kali anda berada di bilik, letak sendal di pintu. Mengapa?Sebab tak kiralah betapa canggihnya sistem keselamatan pintu anda, ia tidak se-selamat yang anda sangka. Sistem kunci rantai dan sistem kad elektronik mudah dibuka — tidak kiralah samada oleh orang luar ataupun staff hotel sendiri.

Jadi anda perlukan sendal anda. Walaupun murah, sendal pintu adalah cara paling efektif menghalang orang yang tidak dikenali dari masuk ke dalam bilik sewaktu anda, pasangan anda dan anak-anak sedang tidur.

Rahsia 4 : Jangan Guna Air Dari Paip Untuk Minum

Jika anda menginap lama di hotel, guna air mineral sebagai air minuman. Jangan gunakan air paip dari bilik air, terutamanya jika anda bercuti di kawasan yang mempunyai air tercemar dari sisa najis manusia dan racun serangga seperti di Cameron Highland. Kisah anak-anak cirit birit selepas pulang dari situ adalah perkara biasa.

Kalau itu belum membuatkan anda risau, pernah dengar kisah dua pelancong Britain di Cecil Hotel, Los Angeles? Tidak tahan dengan rasa air yang agak pelik mereka melaporkannya kepada pihak hotel. Setelah di selidiki, staff hotel mendapati bahawa selama ini memang mereka menggunakan air yang kotor untuk mandi, minum dan menggosok gigi. Kenapa ?

Kerana ada mayat seorang wanita Cina telah mereput lebih 2 minggu di dalam tangki air yang digunakan di seluruh hotel.

Rahsia 5 : Jangan Bersandar di Tingkap Bilik

Ya. Bersandarlah di tingkap bilik, jika anda ingin mati muda. Tingkap di bilik hotel selalunya tidak diperiksa dengan kerap, walaupun di bilik-bilik hotel mewah di dalam bangunan tinggi seperti di Kuala Lumpur. Setiap bulan, ada saja berita dari seluruh dunia mengenai kanak-kanak dan juga orang dewasa yang jatuh disebabkan mereka bersandar di tingkap hotel. Tidak kiralah samada hotel tersebut hotel murah atau hotel mewah, kedua-duanya tidak selamat. Tak percaya? Lihat apa yang anda jumpa bila anda google hotel window fall.

Gempak

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Latest posts by Dr Fuh (see all)

Comments

comments

13 thoughts on “Fuh!! 5 Rahsia Di Bilik Hotel Yang Kita Mesti Tahu”

  1. sayidah says:

    ohhh gituuu..thnksss ingatkan!!
    sayidah recently posted…IT’S ALL ABOUT .. ROKOK !My Profile

  2. potia says:

    haha.. smuanya ada betolnya… yg ketara ada pekerja hotel yg malas tp bkn kesemuanya lah .. ada yg guna towel kecik yg lap mangkuk tandas utk lap cawan2 supaya tak berhabuk wpun cawan tu tak digunakan lg… klu nak pakai juga kenalah cuci bersih2 sendiri..
    potia recently posted…Smile Because it’s Happened – Silence Day of WednesdayMy Profile

  3. fyna says:

    gulp…. baru tahu nih. ^_^
    fyna recently posted…Tips Blogging Terbaik : I’m Not A RobotMy Profile

  4. telan air liur bila baca..
    suria lekatlekit recently posted…JOM KENAL SIAPA JAKUN,SAKAI,BATAK YANG SELALU KORANG SEBUTMy Profile

  5. mungkin ada kebenarannya hurm… klw tak memudaratkan tak pe …

  6. Ummar Farouk says:

    Baru tahu rahsia ini… Apa2 pun kita perlu belajar daripada kesilapan kita yg lalu…

  7. Rahman says:

    Terima kasih atas panduan ini,..semoga ia memberi manfaat yang lebih baik kepada mereka yang seringkali menginap di hotel…

  8. nego says:

    huh rajin aku minum guna cawan hotel..ciss
    nego recently posted…#>>Tutorial membeli ProdukMy Profile

  9. vcore says:

    thanks for the info

  10. kerje.com says:

    Geli….
    kerje.com recently posted…Kerani PentadbiranMy Profile

  11. JOBS VIEW says:

    terbaik info ni..tak tahu pun sebelum ni..ada jugak pernah dengar orang cakap..arah kiblat dalam bilik hotel selalunya tidak betul..jadi berwaspadalah..
    JOBS VIEW recently posted…Job Opportunities with Hong Leong Bank BerhadMy Profile

  12. kucinghitam says:

    erk geli pengotoq la

  13. darkness33 says:

    jangan tido kt hotel .. abis citaa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge