Fenomena Tsunami Ombak Ais

Gambar-Fenomena-Tsunami-Ombak-Ais5.png

Fenomena Tsunami Ombak Ais – Tsunami ombak ais menjadi fenomena dan memusnahkan 15 buah rumah di pinggir kanada yang mana fenomena ini adalah luar dari jangkaan penduduk setempat.

Kira-kira 15 buah kediaman di pinggir Tasik Dauphin, Kanada, musnah sekali gus memaksa penghuni berpindah akibat dilanda timbunan ais.

Jurucakap pegawai tempatan memberitahu, kejadian disifatkan sebagai tsunami ais ini pernah berlaku tahun lalu namun tidak membabitkan kuantiti yang begitu banyak.

“Kejadian ini berpunca daripada tekanan angin kuat berkelajuan 88.51 kilometer sejam,” katanya.

Gambar Fenomena Tsunami Ombak Ais

(Gambar) Fenomena Tsunami Ombak Ais (Gambar) Fenomena Tsunami Ombak Ais2 (Gambar) Fenomena Tsunami Ombak Ais3 (Gambar) Fenomena Tsunami Ombak Ais4 (Gambar) Fenomena Tsunami Ombak Ais6 (Gambar) Fenomena Tsunami Ombak Ais7 (Gambar) Fenomena Tsunami Ombak Ais8 (Gambar) Fenomena Tsunami Ombak Ais9 (Gambar) Fenomena Tsunami Ombak Ais10 (Gambar) Fenomena Tsunami Ombak Ais11

Menurutnya, tujuh rumah musnah selepas ais setebal satu meter memenuhi kediaman tersebut dalam tempoh seminit.Sementara itu, sebanyak 27 kediaman di kawasan penempatan sepanjang Pantai Ochre juga dilaporkan rosak teruk.

Gambar yang menakjubkan di sekitar Sturgeon Bay.  Wisconsin mempunyai musim sejuk yang paling sejuk dalam beberapa dekad. Air mengembang untuk membekukan, dan pada Sturgeon Bay air di Tasik Michigan di bawah ais permukaan telah super disejukkan. Ia berkembang untuk memecahkan ais permukaan dan beku ke dalam gelombang yang luar biasa ini.

Fenomena sama turut berlaku di kawasan peranginan Tasik Minnesota di Amerika Syarikat namun sehingga kini beluam ada kematian atau kecederaan dilaporkan.

p/s : Harap tak terjadi kat Malaysia.

sumber : perihalnegara

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge