Dr Mursi Hadapi Tuduhan Membunuh Dan Tiga Yang Lain

presiden-mursi.jpg

Dr Mursi Hadapi Tuduhan Membunuh Dan Tiga Yang Lain | MESIR KAHERAH: Pejabat pendakwa raya Mesir telah mula menyiasat aduan terhadap bekas Presiden Mohamed Mursi. Bekas ketua negeri presiden yang dituduh membunuh, mengintip, menghasut pembunuhan penunjuk perasaan, dan merosakkan ekonomi.

Pemimpin dipilih secara bebas pertama di negara ini telah ditahan di lokasi yang tidak didedahkan sejak rampasan kuasa tentera menggulingkan beliau daripada kuasa pada 3 Julai. Tiada dakwaan telah ditekan terhadapnya sehingga hari ini lapor PressTV.

Sistem undang-undang Mesir membolehkan aduan akan disiasat selama beberapa hari atau bulan sebelum caj rasmi dikenakan. Aduan itu boleh dilakukan oleh mana-mana orang awam atau polis.

Pengumuman ini adalah satu langkah yang luar biasa, pendakwa biasanya menunggu sehingga caj yang difailkan sebelum membuat sebarang kenyataan umum.

Selain daripada Mursi, lapan pemimpin Ikhwan Muslimin sedang disiasat – termasuk Mohamed Badie.

Tertuduh dijangka akan disoalkan pada hari-hari akan datang, menurut pejabat pendakwa raya. Butir-butir orang-orang yang membuat aduan tidak didedahkan.

Ia diumumkan awal minggu ini bahawa pegawai-pegawai yang lain dari Ikhwanul Muslimin dan Badie serta beberapa yang lain sudah menghadapi tuduhan menghasut keganasan, di mana kebanyakan daripada mereka telah mengelak penangkapan selama ini. – Sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

5 thoughts on “Dr Mursi Hadapi Tuduhan Membunuh Dan Tiga Yang Lain”

 1. Zuan says:

  semoga negara kita aman dan dijauhi unsur fitnah seperti yang mereka hadapi
  Zuan recently posted…Rezeki 1 RamadhanMy Profile

  1. kucinghitam says:

   dah byk fitnah pun cuma xtau ja yg mana betul yg mana x
   kucinghitam recently posted…PROJEK DUIT RAYAMy Profile

 2. kucinghitam says:

  mcmana la menda klo nak jadi
  kucinghitam recently posted…PROJEK DUIT RAYAMy Profile

 3. lahabau says:

  pengajaran…..pilih ketua2 tentera dan menteri2 yg kaki solat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge