Tidak Bayar GST, Datuk Seri Vida Didakwa Di Mahkamah

Datuk-Vida-Dakwa-Mahkamah-GST.jpg

Tidak Bayar GST, Datuk Seri Vida Didakwa Di Mahkamah

Datuk Seri Vida Didakwa Di Mahkamah | Nampaknya bukan peniaga biasa sahaja yang terbeban dengan GST yang dikenakan oleh pihak Kerajaan. Malah usahawati bergelar jutawan juga dirasakan turut terbeban dengan GST ini. Terbaru, Datuk Seri Vida telah didakwa di mahkamah kerana gagal membayar GST.

Adakah perkara ini benar dang jika benar mengapakah perkara sebegini berlaku walaupun beliau berstatus JUTAWAN?? Jom kita ikuti kupasannya.

Datuk Seri Vida Didakwa Di Mahkamah Kerana Gagal Membayar GST

Usahawan komestik dan pengasas produk kecantikan Vida Beauty, Datuk Seri Hasmiza Othman dibenarkan wang jaminan sebanyak RM1.7 juta dengan seorang penjamin oleh Mahkamah Sesyen di sini, bagi kesemua pertuduhan ke atasnya.

Hasmiza atau dikenali sebagai Vida didakwa 16 pertuduhan di bawah Seksyen 41 (7) Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) 2014 kerana gagal membayar cukai yang genap masa dan kena dibayar bagi tempoh bercukai dari April 2015 hingga Julai 2016 melibatkan RM4.2 juta.

Tertuduh didapati melakukan kesalahan itu di stesen Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Bahagian GST, Wisma Kastam, No 1, Jalan Tun Abdul Razak, Ipoh.

Hakim Murtazadi Amran juga menetapkan agar pasport tertuduh diserahkan kepada mahkamah.

Terdahulu, beliau tidak mengaku bersalah dan minta dibicarakan bagi kesemua pertuduhan ketika pertuduhan dibacakan di hadapan hakim Murtazadi Amran.

Menurut sumber Astro AWANI, ini merupakan kes pertama defendan yang tidak mengaku bersalah selepas didakwa di bawah Seksyen 41 (7) akta tersebut.

Pihak pendakwaan, Farah Ezlin Yusof meminta RM100,000 dikenakan bagi setiap pertuduhan untuk jaminan serta dua penjamin warganegara dan pasport tertuduh juga ditahan memandangkan kesalahan itu melibatkan hasil negara.

Peguam tertuduh, Khairil Azwar Khalil meminta hakim merendahkan wang jaminan sebanyak RM3,000 untuk setiap pertuduhan kerana tertuduh merupakan pemilik tunggal syarikat yang dijalankan serta bertanggungjawab ke atas 200 pekerjanya.

Prosiding kes diteruskan dengan pertuduhan mengikut Seksyen 41 (6) Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan 2014.
Pendakwaraya sekali lagi meminta hakim mengenakan wang jaminan berjumlah RM100,000 bagi setiap pertuduhan.

Kes akan disebut semula pada 15 November depan. – Awani

Ulasan Dr Fuh – Fuh!! Nampaknya isu ini bakal menghangatkan lagi dunia perniagaan dan mungkin memberikan kebimbangan kepada usahawan-usahawan Malaysia yang tidak membayar GST. Apa pula kata anda? Adakah GST ini lebih banyak kebaikan atau lebih banyak keburukan kepada peniaga mahupun pengguna?

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge