Buah Pokok Manchineel Rasa Manis Tetapi Paling Beracun Dunia

Buah-Pokok-Manchineel-Rasa-Manis-Tetapi-Paling-Beracun-Dunia.jpg

Buah Pokok Manchineel Rasa Manis Tetapi Paling Beracun Dunia | Pokok bernama Manchineel diakui sebagai pokok paling beracun di dunia oleh Guiness Records . Sangat berbahaya , pokok ini diberi notis peringatan yang ketara agar orang tidak menghampiri .

Manchineel mengandung racun dalam pelbagai level sehingga diberi amaran supaya menjauhi dengan pokok ini . Buahnya seakan-akan buah epal kecil , tapi hanya menggigitnya satu kali anda boleh masuk ICU . Tidak hairan buah ini dinamakan manzanita de la muerte alias buah kematian oleh Christopher Columbus .

Buah Pokok Manchineel Rasa Manis Tetapi Paling Beracun Dunia2 Buah Pokok Manchineel Rasa Manis Tetapi Paling Beracun Dunia3 Buah Pokok Manchineel Rasa Manis Tetapi Paling Beracun Dunia4

Nicola H Strickland , perunding radiologi , pernah menjadi mangsa racun pada buah yang ternyata rasanya manis . ” Lama – lama ada rasa pedas yang aneh di mulut yang berkembang menjadi terbakar seperti tekak dirobek dan sesak nafas , ” katanya . Kesannya hingga 2 jam yang membuatnya tidak boleh menelan apa-apa dan selama 8 jam untuk reda kembali ke normal .

Tidak hanya buah , getah berwarna putih susu pada batangnya juga sangat beracun hanya setitis saja boleh menyebabkan kulit melecur , dermatitis dan bengkak . Banyak pelancong yang mengalaminya saat berteduh dari hujan di bawah Manchineel kerana tidak tahu bahayanya . Getah dari batang yang dibawa dari titisan hujan pun juga menyebabkan luka .

Manchineel berwana hijau muda , daun bujur dan boleh tumbuh setinggi 50 kaki serta menggunakan buah yang manis sebagai perangkap . Jenis ini biasanya tumbuh di Bahamas , Florida dan Caribbean . Asap dari pokok Manchineel yang terbakar boleh menyebabkan kebutaan sementara hingga kekal .

Buah Pokok Manchineel Rasa Manis Tetapi Paling Beracun Dunia5 Buah Pokok Manchineel Rasa Manis Tetapi Paling Beracun Dunia6

sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge