Beza Bandaraya Qatar Di Tahun 70an Hingga Kini

Beza-Bandaraya-Qatar-Di-Tahun-70an-Hingga-Kini2.png

Beza Bandaraya Qatar Di Tahun 70an Hingga Kini | Qatar merupakan negara kecil di Timur Tengah, dan telah mengalami transformasi yang begitu cepat, sejak kedaulatan kemerdekaannya di tahun 1971. Kini Qatar telah menjadi negara moden dengan segala kecanggihannya.

Teruskan bacaan dan lihat gambar-gambar yang pasti anda tidak percaya dibawah ini!

[sociallocker id=”17869″]

Beza Bandaraya Qatar Di Tahun 70an Hingga Kini Beza Bandaraya Qatar Di Tahun 70an Hingga Kini2

Dahulu, penduduk ibu negara Qatar, Doha, merupakan nelayan pencari mutiara. Hingga akhir 90-an, perubahan pun berlaku secara ketara. Selepas penemuan sumber gas yang begitu banyak di perairan pantai.

Pelaburan besar-besaran pun terjadi di Qatar, dalam hal teknologi, kini Qatar menjadi pengeksport terkemukan gas cair di dunia. Menurut CNN Money, dianggarkan kekayaan Qatar bernilai US $ 85 bilion.

Qatar kini menjadi rumah bagi pengeluar minyak dan gas terbesar, dan hanya mempunyai populasi penduduk sekitar 600,000 orang.

Beza Bandaraya Qatar Di Tahun 70an Hingga Kini3 Beza Bandaraya Qatar Di Tahun 70an Hingga Kini4 Beza Bandaraya Qatar Di Tahun 70an Hingga Kini5 Beza Bandaraya Qatar Di Tahun 70an Hingga Kini6

Dengan perkembangan yang demikian pesat. Dan kini ada kira-kira 47 bangunan pencakar langit yang pesat dibina.

Bukan hanya pembangunan bangunan, pembinaan pulau-pulau buatan yang sangat indah. Sehingga Qatar menjadi destinasi pelancongan yang unik dan menarik. Dan pada tahun 2022, rencananya Qatar akan menjadi tuan rumah Piala Dunia.

sumber

[/sociallocker]

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge