Benarkah Trend “Selfie” Dicetuskan Oleh Seorang Lelaki Mabuk?

selfie.jpg

Benarkah Trend "Selfie" Dicetuskan Oleh Seorang Lelaki Mabuk?

Benarkah Trend “Selfie” Dicetuskan Oleh Seorang Lelaki Mabuk? | Fenomen “Selfie” atau self-portrait sememangnya tidak asing lagi pada hari ini diseluruh dunia terutamanya golongan muda. Hampir segenap lapisan masyarakat hari ini mempunyai telefon pintar yang membolehkan gambar Selfie diambil dimana sahaja termasuk tandas awam. Menyedari hakikat ini, teknologi untuk aktiviti Selfie mula dibangunkan iaitu Monopod yang dicipta khusus untuk memuatkan telefon pintar/tablet yang kini mejadi kegilaan terbaru para penggemar Selfie kerana gajet ini membolehkan gambar Selfie diambil dari jarak jauh dan angle gambar yang lebih luas. Kerana populariti trend Selfie ini, maka tidak hairanlah apabila Oxford Dictionaries telah menamakan Selfie sebagai word of the year bagi tahun 2013! Setiap perkara, fenomena, atau trend yang terjadi pasti mempunyai sejarah tersendiri, begitu juga denga Selfie.

Benarkah Trend "Selfie" Dicetuskan Oleh Seorang Lelaki Mabuk?

Gambar di atas dipercayai merupakan selfie pertama pada era moden yang telah dimuat naik dalam sebuah forum dalam website ABC pada 13 September 2002. Gambar tersebut dirakamkan oleh seorang lelaki yang mabuk dan telah terjatuh ketika parti hari lahir dan seterusnya menerima beberapa jahitan di bibir. Lelaki Australia yang hanya dikenali sebagai “Hopey” itu dipercayai orang pertama yang menggunakan terma “selfie” dan memuatnaik gambar tersebut bagi meminta nasihat mengenai jahitan di bibirnya.

Seorang editor kamus, Katherine Martin menyifatkan perkataan selfie sebagai satu perkara biasa bagi orang Australia yang gemar memendekkan perkataan mereka dengan menggunakan huruf “ie” dibelakang perkataan. Contoh lain adalah seperti “barbie” untuk barbecue, “firie” untuk firefighter, dan “postie” untuk postman.

Sejarah awal “selfie”

Sebenarnya, self-portrait atau selfie ini sememangnya tidak asing lagi bagi jurukamera pada era terdahulu dalam percubaan untuk menghasilkan karya baru. Ini kerana  lebih mudah untuk bereksperimentasi dengan menggunakan jurukamera itu sendiri sebagai model. Sehingga ke hari ni, terdapat beberapa selfie yang dianggap selfie pertama dirakamkan.

Benarkah Trend "Selfie" Dicetuskan Oleh Seorang Lelaki Mabuk?

Gambar di atas telah dirakamkan pada tahun 1839 oleh seorang penggemar fotografi dari Philadelphia yang bernama Robert Cornelius. Di belakang gambar tersebut, terdapat tulisannya yang berbunyi “The first light Picture ever taken. 1839

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

One thought on “Benarkah Trend “Selfie” Dicetuskan Oleh Seorang Lelaki Mabuk?”

  1. Anuar says:

    Terima kasih di atas perkongsian info…. Hari ni barulah saya tahu bagaimana teknik Shelfie dicetuskan..
    Anuar recently posted…Teknik SEO terbukti dapat memberikan pendapatan yang lumayan kepada bloggerMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge