Batu Ditemui Terbakar Sendiri Selama Beribu Tahun

image42.jpg

Batu Ditemui Terbakar Sendiri Selama Beribu Tahun | Sebenarnya dalam dunia ini banyak benda yang pelik berlaku cuma kita je yang taktahu, apa kota jom baca tentang Batu Terbakar Selama Beribu Tahun :

Batu Ditemui Terbakar Sendiri Selama Beribu Tahun

Kira-kira 80 km sebelah barat daya dari ibu kota daerah Turki ” Antalya ” , bersebelahan dengan bandar Cirali di sebelah barat daya Turki , Ada batu yang terus menyala ini terletak di sebuah gunung yang berbatu dan di dalam batu itu terus mengeluarkan api yang menyala selama ribuan tahun lamanya.

Sekitar Puluhan titik nyalaan api itu membakar di bahagian yang berhampiran dengan gunung ,sebab-sebab api menyala kerana terdapat gas metana yang bermasalah yang keluar melalui lubang pengudaraan.

Puluhan titik nyalaan api itu membakar di bahagian yang berhampiran dengan gunung ,sebab-sebab api menyala kerana terdapat

Penduduk Turki menyebut Batu Terbakar itu dengan sebutan Yanartas , dan mereka menganggarkan bahawa api itu telah menyala selama 2500 tahun lamanya. Lubang ventilasi tersebut merupakan pelepasan terbesar dari gas metana abiogenic yang dijumpai atas tanah setakat ini.

Selama beratus-ratus tahun yang lalu , para nelayan Turki boleh melihat nyalaan api itu dari laut dan mereka sering memanfaatkannya sebagai penunjuk arah untuk mengemudi arah kapal , tapi saat ini Batu Terbakar itu lebih sering digunakan oleh para pendaki untuk memasak dan membancuh teh atau sebagai penghangat disaat cuaca sejuk .

Puluhan titik nyalaan api itu membakar di bahagian yang berhampiran dengan gunung ,sebab-sebab api menyala kerana terdapat

Nyalaan api itu, menurut beberapa literatur kuno , telah melahirkan sebuah mitos tentang Chimera , Menurut Mitos Chimera di gambarkan sebagai binatang bernafas api , dengan tubuh dan kepala berbentuk singa, dan sebuah kepala kambing yang tumbuh dari punggungnya , dan ekor yang hujungnya berupa kepala ular.

Sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

One thought on “Batu Ditemui Terbakar Sendiri Selama Beribu Tahun”

  1. Color: When tthe color of a molе іs not the exact same, hhas tones of tan, brown, black, blue, white, or
    red.
    manchas en la piel recently posted…manchas en la pielMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge