Bacaan Terkini Index IPU Jerebu Seluruh Malaysia 2013

Bacaan-Terkini-Index-IPU-Jerebu-Seluruh-Malaysia-2013-3.jpg

Jerebu Malaysia 2013

Napaknya fenomena pencemaran jerebu semakin menular di seluruh Malaysia yang dikatakan berpunca daripada kebakaran tanah gambut di wilayah Riau, Indonesia. Mengikut pantauan titik panas di laman Badan Meterologi Klimatologi Geofisika milik Indonesia, terdapat 123 titik panas di Sumatera pada 15 Jun 2013.

Faktor angin barat laut dan angin barat daya yang bersilih ganti sebelum kekal untuk monsun barat daya sehingga November menjadi punca jerebu ini ditiup masuk dan menunjukkan bahawa ia merupakan permulaan yang tidak sihat kerana diramalkan kemarau akan berlaku dalam tahun ini.

Ini juga membayangkan bahawa jerebu yang lebih teruk akan melanda menjelang pertengahan monsun barat daya ini.

Bacaan Terkini Index IPU Jerebu Seluruh Malaysia 2013, Jerebu Malaysia, Johor Jerebu, IPU Jerebu, Bacaan Index IPU Jerebu, PSI Malaysia, PSI Reading, Jerebu

Bagi mencegah masyarakat daripada sebarang penyakit merbahaya akibat dari gejala jerebu ini, berikut adalah langkah keselamatan yang perlu diambil sepanjang “musim jerebu” ini

  • Jangan keluar rumah serta tutup semua pintu dan tingkap
  • Pakai topeng muka yang mempunyai penuras jika terpaksa keluar
  • Kurangkan pengunaan kenderaan terutama motosikal
  • Sentiasa basuh bahagian yang terdedah seperti muka dan mandi dengan kerap
  • Sentiasa minum air kosong/mineral.
  • Sediakan ubat jika anda mempunyai penyakit pernafasan
  • Pesakit yang penyakit seperti batuk, selsema, asma, sakit mata, sakit jantung atau penyakit paru-paru yang kronik hendaklah ke klinik dengan segera jika keadaan penyakit bertambah teruk.
  • Perokok yang mempunyai anak kecil, ibu bapa tua dan sanak saudara yang berpenyakit, tidak merokok di dalam rumah.
  • Kurangkan aktiviti sukan di luar rumah.
  • Sekiranya kenderaan anda berhawa dingin, sila gunakannya.
  • Perokok dinasihatkan supaya tidak merokok apabila keadaan udara tidak sihat,
  • Mereka yang berisiko tinggi dinasihatkan mengambil cuti di luar kawasan yang berjerebu sekiranya keadaan jerebu berterusan pada tahap berbahaya di kawasan mereka.

Bacaan Terkini Index IPU Jerebu Seluruh Malaysia 2013, Jerebu Malaysia, Johor Jerebu, IPU Jerebu, Bacaan Index IPU Jerebu, PSI Malaysia, PSI Reading, Jerebu

Indeks Pencemaran Udara (IPU) Jerebu 24 June 2013 seluruh Malaysia

bacaan ipu jerebu 2013Panduan Rujukan Status

Tahap kualiti udara menerusi bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Muar, yang diisytiharkan kawasan darurat pada Ahad, semalam menunjukan perkembangan positif dengan bacaan 148, setakat pukul 7 pagi Isnin

Menurut laporan semasa dari laman web rasmi Jabatan Alam Sekitar hanya satu kawasan dikategorikan sebagai berbahaya iaitu Port Dickson, Negeri Sembilan dengan bacaan IPU 335

Dalam perkembangan yang sama dua kawasan masih mencatat bacaan IPU jerebu sangat tidak sihat iaitu masing-masing di Bukit Rambai, Melaka, 260 dan di Kemaman, Terengganu, 249

Selanjutnya, ikuti carta Indeks Pencemaran Udara (IPU) jerebu bagi negeri dan daerah yang terjejas dengan bencana jerebu yang telah direkodkan pada Isnin melalui rujukan daripada laman web rasmi Jabatan Alam Sekitar

Negeri Kawasan 7 Pagi 11 Pagi 5 Ptg
Johor Kota Tinggi 78* 74* 68*
Johor Larkin Lama 111* 107* 108*
Johor Muar 148* 132* 125*
Johor Pasir Gudang 83* 75* 74*
Kedah Alor Setar 63* 64* 64*
Kedah Bakar Arang, Sg. Petani 75* 77* 98c
Kedah Langkawi 58* 57* 55*
Kelantan SMK Tanjung Chat, Kota Bharu 108* 114* 114*
Kelantan Tanah Merah 90* 93* 98*
Melaka Bandaraya Melaka 182* 141* 128*
Melaka Bukit Rambai 260* 170* 150*
Negeri Sembilan Nilai 145* 149* 150*
Negeri Sembilan Port Dickson 335* 292* 193*
Negeri Sembilan Seremban 153* 169* 171*
Pahang Balok Baru, Kuantan 198* 191* 147*
Pahang Indera Mahkota, Kuantan 171* 166* 138*
Pahang Jerantut 106* 111* 123*
Perak Jalan Tasek, Ipoh 70* 73* 87*
Perak Kg. Air Putih, Taiping 63* 66* 76*
Perak S K Jalan Pegoh, Ipoh 79* 82* 100*
Perak Seri Manjung 141* 148* 171*
Perak Tanjung Malim 128* 137* 152*
Perlis Kangar 62* 63* 63*
Pulau Pinang Perai 72* 72* 83*
Pulau Pinang Seberang Jaya 2, Perai 79* 79* 88*
Pulau Pinang USM 70* 71* 81*
Sabah Keningau 78* 77* 74*
Sabah Kota Kinabalu 76* 75* 73*
Sabah Sandakan 50* 50* 51*
Sabah Tawau 39* 41* 41*
Sarawak Bintulu 75* 77* 73*
Sarawak ILP Miri 75* 76* 80*
Sarawak Kapit 63* 66* 71*
Sarawak Kuching 70* 72* 75*
Sarawak Limbang 72* 73* 69*
Sarawak Miri 81* 82* 84*
Sarawak Samarahan 74* 75* 78*
Sarawak Sarikei 85* 88* 92*
Sarawak Sibu 85* 102* 106*
Sarawak Sri Aman 64* 67* 70*
Selangor Banting 178* 180* 209*
Selangor Kuala Selangor 117* 128* 157*
Selangor Pelabuhan Kelang 296* 288* 319*
Selangor Petaling Jaya 198* 193* 196*
Selangor Shah Alam 157* 162* 171*
Terengganu Kemaman 249* 253* 197*
Terengganu Kuala Terengganu 95* 98* 100*
Terengganu Paka 159* 158* 151*
Wilayah Persekutuan Batu Muda,Kuala Lumpur 191* 198* 189*
Wilayah Persekutuan Cheras,Kuala Lumpur 157* 160* 168*
Wilayah Persekutuan Labuan 82* 80* 79*
Wilayah Persekutuan Putrajaya 155* 152* 156*

Petunjuk

* =Habuk Halus (PM10) | c = Ozon (O3)

a =Sulfur Dioksida (SO2) | d = Karbon Monoksida (CO)

b =Nitrogen Dioksida (NO2) | & = Lebih daripada satu pencemar

Updated 11:00 Malam

Bacaan Terkini Index IPU Jerebu Seluruh Malaysia 2013, Jerebu Malaysia, Johor Jerebu, IPU Jerebu, Bacaan Index IPU Jerebu, PSI Malaysia, PSI Reading, Jerebu

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Latest posts by Dr Fuh (see all)

Comments

comments

30 thoughts on “Bacaan Terkini Index IPU Jerebu Seluruh Malaysia 2013”

  1. Bidadari says:

    Minum air kena banyak masa jerebu ni. Kalau keluar jangan la pandai-pandai tak pakai mask ataupun kait tuk tapis udara kita sedut. Kalau tak mula la tekak gatal-gatal. Nak cakap pun payah
    Bidadari recently posted…Telatah : Panadol ActifastMy Profile

    1. kucinghitam says:

      memang kena kuat minum tp air masak suam la
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

      1. Datin Tyka says:

        air sejuk pon boleh je.. janji minum air kosong bebanyak
        Datin Tyka recently posted…Jaga Sahabat Dengan BaikMy Profile

    2. Datin Tyka says:

      memang kena minum air yang banyak sangat
      Datin Tyka recently posted…Jaga Sahabat Dengan BaikMy Profile

  2. aik selangor tu teruk tu… harap2 boss announce esok cuti ekekeke kbai

    1. kucinghitam says:

      nak cuti saja katanyer potong gaji k bye
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

      1. Datin Tyka says:

        potong gaji mesti tak suka
        Datin Tyka recently posted…Jaga Sahabat Dengan BaikMy Profile

    2. Datin Tyka says:

      suka sangat cuti ya
      Datin Tyka recently posted…Jaga Sahabat Dengan BaikMy Profile

  3. KiD says:

    tu laaaa… kesian kat bebudak kecik dan orang2 tua… aku pun dah pakai topeng ni..
    KiD recently posted…CPUV 12,13 dan 14 Nuffnang 2013My Profile

    1. kucinghitam says:

      henshi hahaha abg kid dah jadi kamen rider la hahaha
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

      1. Datin Tyka says:

        mesti hensem pnye ni
        Datin Tyka recently posted…Jaga Sahabat Dengan BaikMy Profile

    2. Datin Tyka says:

      kat budak kecik la paling kesian sekali
      Datin Tyka recently posted…Jaga Sahabat Dengan BaikMy Profile

  4. Anuar says:

    teruknya index UPU dekat Pelabuhan Klang dan Port Dickson ….
    Anuar recently posted…Contest SEO : MyKad Smart ShopperMy Profile

    1. kucinghitam says:

      pakai la topeng bro sabar jer la dapat x topeng freeee?
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

      1. Datin Tyka says:

        ade je sekarang topeng free.. lagi lagi yang tang politik tu
        Datin Tyka recently posted…Jaga Sahabat Dengan BaikMy Profile

    2. Datin Tyka says:

      alhamdulillah masa den pergi PD dah ok skit dah
      Datin Tyka recently posted…Jaga Sahabat Dengan BaikMy Profile

  5. Ummar Farouk says:

    Paling penting, sentiasa minum air kosong/mineral.
    Ummar Farouk recently posted…[FAKTA] Perbezaan Konflik Antara Syria dan Libya Ini Tidak Ramai yang Tahu…My Profile

    1. kucinghitam says:

      yup air suam pun leh tak payah pi borong kat mall lak
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

      1. Datin Tyka says:

        rugi beli.. buat sendiri je .. save sikit
        Datin Tyka recently posted…Jaga Sahabat Dengan BaikMy Profile

    2. Datin Tyka says:

      betul tu.. memang nasihat doktor
      Datin Tyka recently posted…Jaga Sahabat Dengan BaikMy Profile

    1. kucinghitam says:

      memang terbaik hahaha
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

    2. Datin Tyka says:

      blog fuh memang terbaik
      Datin Tyka recently posted…Jaga Sahabat Dengan BaikMy Profile

  6. aziq says:

    makin banyak la jerebu

    1. kucinghitam says:

      kurangkan la yg merokok tu e
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

      1. Datin Tyka says:

        pelik.. walaupun jerebu, masih ada yang merokok
        Datin Tyka recently posted…Jaga Sahabat Dengan BaikMy Profile

    2. Datin Tyka says:

      takpe sekarang dah ok kan
      Datin Tyka recently posted…Jaga Sahabat Dengan BaikMy Profile

  7. Datin Tyka says:

    sewaktu jerebu lepas, di Shah Alam memang rasa sudah teruks.. kerja pon tak selesa.. alhamdulillah kuasa Allah, Dia turunkan hujan
    Datin Tyka recently posted…Bulan Yang SibukMy Profile

  8. Absolutely. Sometimes you DO want to use EQ to create an effect, but for the

  9. haikal says:

    ermm, saya minta izin lah sebab saya ingin menggunakan 3 gambar tersebut untuk projek presentation. harap halalkan lah ye….. e mail tu pun tipu jugak……….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge