Anda Pasti Terkejut Jika Tahu Asal Usul Perkataan “Soccer” Ini!

soccer.jpg

Anda Pasti Terkejut Jika Tahu Asal Usul Perkataan “Soccer” Ini! | Hari ini saya mengetahui asal-usul kata “Soccer”. Untuk semua anda di luar sana yang suka mengadu apabila orang Amerika dan beberapa orang lain menyebutnya “Soccer”, “Soccer”, anda harus tahu bahawa ia adalah orang Inggeris yang mencipta kata itu dan ia juga merupakan salah satu nama pertama yang kita sekarang terutamanya dikenali sebagai “Soccer“.

Malah, pada hari-hari awal sukan di kalangan eselon atas masyarakat Inggeris, istilah yang tepat untuk sukan itu adalah “Soccer”. Tidak hanya itu, tetapi sukan itu disebut sebagai “Soccer” sebelum mendahului rekod pertama yang dipanggil oleh perkataan tunggal “Football” sekitar 18 tahun, dengan yang terakhir terjadi ketika ia menjadi lebih popular dengan kelas menengah dan bawah . Apabila itu berlaku, istilah “Bola Sepak” secara beransur-ansur mula menguasai bola sepak “Soccer” dan nama rasmi Persatuan Bola Sepak “.

Pada tahun 1860-an, seperti kebanyakan sejarah – dengan rekod sejauh 1004 B.C.- terdapat banyak “bola sepak” sukan yang wujud dimainkan di seluruh dunia dan tentu saja, England. Kebanyakan sukan ini mempunyai peraturan yang sama dan akhirnya, pada 26 Oktober, 1863, sekumpulan pasukan di England memutuskan untuk berkumpul dan membuat satu set peraturan yang akan digunakan pada semua perlawanan mereka.

Mereka membentuk peraturan untuk “Persatuan Bola Sepak”, dengan “Persatuan” membezakannya daripada banyak jenis sukan bola sepak yang wujud di England, seperti “Rugby Football”. Sekarang budak sekolah Inggeris hari ini suka nama samaran, yang masih agak biasa. Mereka juga suka menambah “er” dengan nama samaran ini. Oleh itu, Rugby, pada masa itu, dikenali sebagai “Rugger”. Persatuan Bola Sepak kemudiannya lebih dikenali sebagai “Assoccer”, yang dengan cepat menjadi “football” dan kadang-kadang “Soccer football”.

Pencipta julukan itu dikatakan Charles Wredford Brown, yang merupakan pelajar Oxford pada masa penubuhan Persatuan Bola Sepak. Legend telah memilikinya, pada tahun 1863 sejurus selepas penciptaan Persatuan Bola Sepak, Wredford-Brown mempunyai beberapa rakan yang bertanya kepadanya apakah dia akan datang bermain permainan “Rugger”, yang dia menjawab dia lebih suka “Sepak Bola”. Sama ada cerita itu benar atau tidak, nama itu ditangkap dari sekitar titik itu. Pada permulaannya, Rugby dan Soccer yang baru diselaraskan adalah sukan bola sepak untuk “puan-puan”, terutamanya yang dimainkan oleh masyarakat eselon atas.

Walau bagaimanapun, kedua-dua bentuk bola sepak secara beransur-ansur merebak kepada orang ramai, terutamanya Soccer sebagai Rugby tidak benar-benar menangkap dengan baik dengan kelas rendah. Ini mengakibatkan nama beralih dari “Soccer” dan “Persatuan Bola Sepak”, kepada “Bola Sepak” sahaja; dengan kes pertama yang didokumentasikan oleh sukan yang dipanggil oleh istilah tunggal “Football” yang akan datang pada 1881, 18 tahun selepas ia pertama kali disebut “Soccer” atau, secara rasmi, “Football Association”.

Permainan ini secara beransur-ansur menyebar ke seluruh dunia di bawah nama kelas bawah “Bola Sepak”, dan bukannya “Sepak Bola” sebagai “puan-puan” memanggilnya. Masalahnya, walaupun banyak negara lain di dunia sudah mempunyai sukan popular yang mereka sebut sebagai “Sepak Bola”, seperti Amerika Syarikat, Kanada, Ireland, Australia, New Zealand, dan Afrika Selatan, untuk menamakan beberapa. Di negara-negara ini, nama “Soccer” adalah dan, dalam sesetengahnya, masih disukai untuk sebab ini.

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge