Anakku Meninggal, Dia Beri Hidup Pada Anak Lain

Anakku-Meninggal-Dia-Beri-Hidup-Pada-Anak-Lain.jpg

Anakku Meninggal, Dia Beri Hidup Pada Anak Lain | Tahukah anda , ada banyak orang yang lahir dengan keadaan kesihatan yang jarang berlaku . Kesembuhan mereka seringkali bergantung pada penderma organ tubuh dari orang lain .

Setiap saat , mereka menunggu kabar gembira itu . Tetapi menerima penderma organ tubuh bukan perkara yang mudah , terlebih bagi para kanak-kanak kecil , tidak banyak orang tua yang mau tubuh anaknya dibedah untuk diambil organnya lalu diberikan pada anak orang lain . Tapi lihatlah balita perempuan yang berani ini , dia telah meninggal , tetapi memberi harapan hidup bagi dua kanak-kanak kecil yang lain .

Nama kanak-kanak kecil perempuan ini adalah Xiwang , yang bermakna harapan . Dilansir Beijingshots , kanak-kanak kecil berusia 2 tahun itu meninggal kerana mengalami hypoxic – ischemic cerebral palsy . Pemergiannya membuat sang ayah terpukul dan tidak berhenti menangis . Walaupun Xiwang telah pergi untuk selamanya , dia memberi harapan hidup untuk dua kanak-kanak kecil lain . Xiwang mendermakan organ tubuhnya dan menjalani operasi setelah dinyatakan meninggal .

Operasi penderma memang harus segera dilakukan setelah pesakit dinyatakan meninggal , sebelum organ tersebut rosak . Operasi yang mengangkat dua buah pinggang dan hati Xiwang berjaya dilakukan di Chifeng hospital , innner Mongolia . Organ milik Xiwang akan ditambah pada dua kanak-kanak kecil lain yang berada jauh di bandar Tianjin .

Selepas operasi selesai dilakukan , tangis haru menemani jenazah Xiwang . Ayah Xiwang dan ibu saudaranya memberi ucapan selamat jalan dengan mencium keningnya . Yang mengharukan , segenap doktor , jururawat dan staff rumah sakit membungkukkan badan sebagai tanda penghormatan atas perjuangan dan keberanian Xiwang untuk mendermakan organ tubuhnya .

” Anak saya telah pergi , tetapi kami telah membenarkan dia memberi organ tubuhnya untuk anak dari keluarga lain yang juga sakit . Saya melakukannya tidak untuk apa-apa . Saya berharap keluarga lain tidak mengalami hal sama seperti yang telah saya alami , ” ujar Wang Xiaofei , ibu Xiwang .

Walaupun mempunyai hidup yang singkat , Xiwang , seperti arti namanya , memberikan harapan hidup untuk kanak-kanak kecil lain yang memerlukan kesembuhan . Selamat jalan , Xiwang , ada banyak doa yang menuju kepadanya.

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge