Allahu Akhbar! Inilah Kasih Kakak Terhadap Adiknya

486634_621189144575014_42378988_n.jpg

Allahu Akhbar! Inilah Kasih Kakak Terhadap Adiknya | Pada 21 Oktober 2011 Yang Lepas, Beberapa Gambar Mengenai Seorang Pelajar Sekolah Rendah Di Hunan Mendukung Adik Lelakinya Di Kelas Telah Tersebar Luas. Ramai Yang Menangis Apabila Mendengar Kesusahan Yang Dihadapi Oleh Pelajar Ini. Ramai Rakyat China Menderma Untuk Membantunya.

Menurut Jurugambar Sebenar Gambar Ini, Lu Qixing.. Gambar Yang Diambil Bertarikh 29 Julai 2011 Berlokasi Di Kelas Sekolah Rendah Shanjiang Town, Hunan, China. Pelajar Tersebut Terpaksa Menjaga Adiknya Kerana Ibu Bapa Mereka Bekerja Di Luar Hunan. Manakala Datuk Dan Neneknya Pula Terlalu Sibuk Menguruskan Ladang Mereka. Oleh Yang Demikian, Si Kakak Tersebut Membuat Keputusan Untuk Membawa Adik Tercinta Ke Sekolah Agar Dia Dapat Menjaganya. Si Adik Dilaporkan Mengalami Kekurangan Zat Berkhasiat Yang Menyebabkan Kepalanya Begitu Besar.

*Alangkah Mulianya Hati Anak Kecil Ini. Demi Tanggungjawabnya Terhadap Pelajaran Juga Terhadap Keluarga.. Dia Sanggup Memikul Bebanan Yang Sepatutnya Digalas Oleh Kedua Orang Tuanya. Betapa Kita Di Malaysia.. Ramai Bahkan Berlambak Pelajar-Pelajar Yang Mengabaikan Pelajaran, Tidak Mahu Ke Sekolah Biarpun Tidak Dibebani Sebarang Bebanan.

Sesungguhnya, Manusia Akan Alpa Dan Lalai Sekiranya Mudah Untuk Memperolehi Sesuatu Ni’mat.. Mereka Akan Mula Menghargai N’mat Tersebut Apabila Ia Hilang Ditarik Tuhan.. Semoga Kita Sentiasa Digolongkan Dalam Golongan As-Syaakirin.. Golongan Yang Sentiasa Berterima Kasih Dan Mensyukuri Ni’mat Kurniaan Pemilik Sekalian Alam.

Sumber

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

8 thoughts on “Allahu Akhbar! Inilah Kasih Kakak Terhadap Adiknya”

 1. aku bagi 1000 kali tabik dekat dia ni 🙂
  boni ultra kacak recently posted…Raya Moments of Closeness with SamsungMy Profile

 2. silenceblogz says:

  tak semua kakak seusia dia ni bersikap mcmni.. kebanyakkan mempunyai keinginan ingin lebih dari adiknya… mcm dengki… bergaduh dll… tapi budak ni lain mcm jek
  silenceblogz recently posted…Contest Mega Raya, Teka Syiling Raya, Menang Duit Raya!My Profile

 3. salute. tak ramai budak mcm ni. kesusahan membuatkn dia matang berfikir
  Carlos Santiago recently posted…BAN Bonus Raya – Bonus Raya Penjawat Awam 2013 Di Umumkan Pada 24JulyMy Profile

 4. nego says:

  pengorbanan mu disanjung tinggi
  nego recently posted…#>>Tutorial membeli ProdukMy Profile

 5. Nurul Syarafina says:

  tacing bila tengok kasih kakak terhadap adiknya.

 6. Syahreza says:

  nak betol kan sikit lahh tp sekolah bg ke bwk budak? aku dah rase mcm mane budak ne rase guru besar x leh pakai

  1. Sox says:

   Ini kan China, nothing impossible. Tp ade byk benda yg kite bole lihat berlaku di negara yang mempunyai kepadatan manusia teramai di dunia ni yang mana kita bole jadikan contoh & peringatan. Kalu contoh, mcm nila. kak sana dek terlampau susah sgt diorg sanggup buat apa saja. Kita kat ni harus bersyukur. Mungkin kadang2, Allah bagi kita peringatan dgn tunjuk benda2 gni. Supaya kita lebih bersyukur dan sedar dgn kelebihan dan kekurangan yang kita ada. sekadar berkongsi, harap tdk ada yang terasa. Peace yaw. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge