Seteguk Air Sama Seperti Satu Jag Air Di Dalam Perut Manusia

IMG_20131012_214027.jpg

Seteguk Air Boleh Membahayakan Nyawa Pesakit |  Akibat seteguk air boleh membahayakan nyawa kita dan akan mengakibatkan kompilasi semasa pembedahan. Tahukah anda mengapa para pesakit yang akan menjalani pembedahan perlu berpuasa sebelum masuk ke bilik pembedahan?

pembedahan

Tak tahu? Meh Luna beritahu kenapa..Berdasarkan penjelasan daripada doktor pakar yang merawat sepupu Luna di hospital tempoh hari , pesakit yang akan menjalani pembedahan perlu berpuasa sekurang-kurangnya 6 jam sebelum pesakit  masuk ke bilik pembedahan dan tidak dibenarkan minum seteguk air pun walaupun setitis. Hal ini kerana apabila seteguk air yang masuk ke dalam tekak manusia akan menghasilkan  satu jag jus di dalam perut manusia. Ia akan menyukarkan pernafasan apabila pesakit menjalani pembedahan kerana saluran pernafasan di kerongkong di tersekat kerana dibius. Air tadi tidak dapat keluar dari mulut dan ia akan naik ke paru-paru pesakit dan akan mengakibatkan penyakit baru muncul iaitu paru-paru berair yang akan membahayakan nyawa pesakit tadi.

satu jag air“Seteguk Air Sama Seperti Satu Jag Air Di Dalam Perut Manusia”

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

6 thoughts on “Seteguk Air Sama Seperti Satu Jag Air Di Dalam Perut Manusia”

 1. amir zahari says:

  Owh begitu rupanya.. good info to know..
  amir zahari recently posted…Kucing Pun Tertawakan AkuMy Profile

 2. World WarZ says:

  Presedure semasa nak buat pembedahan bukan aje tak leh minum air, tapi tak leh makan juga
  sebab..
  Berpuasa merupakan sesuatu yang dimestikan apabila satu pembedahan perlu dibuat sama ada secara GA or RA. Ini kerana bila pesakit berada di bawah kesan GA, mereka akan kehilangan refleks perlindungan mereka. Jika terdapat sebarang kandungan makanan dalam perut, maka ianya mungkin akan bergerak ke belakang sehingga memasuki mulut dan pesakit akan tercekik. Cebisan makanan juga boleh memasuki paru-paru dan mengakibatkan jangkitan dada yang teruk yang mungkin membawa maut.

 3. Baru tau plak pasal benda nie… Thankz Luna.. 🙂
  Aniqbukhary32 recently posted…Maksud ‘berhijab’ yang cukup menyentuh dari Oki Setiana DewiMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge