9 Tanda Kuku Mendedahkan Kesihatan Anda

kuku-tangan.jpg

9 Tanda Kuku Mendedahkan Kesihatan Anda | Adakah anda tahu bahawa kuku anda boleh mendedahkan kesihatan anda secara keseluruhannya? Sebuah sentuhan tompokan putih, ada yang sedikit kemerahan, atau riak atau gundukan mungkin merupakan tanda penyakit di dalam tubuh anda. Permasalahan dalam hati, paru-paru, dan jantung boleh muncul dalam kuku anda. Terus membaca untuk mempelajari apa rahsia kuku akan mendedahkan penyakit anda.

9 Tanda Kuku Mendedahkan Kesihatan Anda

9 Tanda Kuku Mendedahkan Kesihatan Anda

1. Kuku yang pucat (Pale Nails).

Kuku yang sangat pucat kadang-kadang dikaitkan dengan penuaan. Tapi mereka juga boleh merupakan tanda penyakit serius seperti:

 • Anemia
 • Kongestif gagal jantung
 • Diabetes
 • Penyakit hati
 • Gizi Buruk

9 Tanda Kuku Mendedahkan Kesihatan Anda

2. Kuku putih (White Nails).

Jika kuku sebahagian besar putih dengan pinggiran lebih gelap, ini dapat menunjukkan masalah hati, seperti hepatitis. Dalam gambar ini, anda boleh melihat jari-jari juga kuning, tanda lain dari masalah hati.

9 Tanda Kuku Mendedahkan Kesihatan Anda

3. Kuku Kuning (Yellow Nails)

Salah satu penyebab paling biasa kuku yang berwarna kuning adalah disebabkan jangkitan kulat. Sebagai memburukkan lagi jangkitan, kuku mungkin menarik kembali, dan mungkin kuku menebal dan runtuh.Dalam kes yang jarang berlaku, kuku kuning dapat menunjukkan keadaan yang lebih serius seperti penyakit tiroid teruk atau psoriasis

9 Tanda Kuku Mendedahkan Kesihatan Anda

4. Kuku kebiruan (bluish Nails).

Kuku dengan warna kebiruan boleh bererti tubuh tidak mendapat oksigen yang cukup. Ini boleh menunjukkan adanya jangkitan di paru-paru, seperti radang paru-paru.

9 Tanda Kuku Mendedahkan Kesihatan Anda

5.Kuku yang berdesir (Rippled Nails).

Jika permukaan kuku yang bergelombang atau diadu, ini mungkin merupakan tanda awal dari psoriasis atau artritis inflamasi. Psoriasis adalah suatu keadaan kulit yang bermula pada kuku 10% dari masa.

9 Tanda Kuku Mendedahkan Kesihatan Anda

6. Kuku yang retak dan terbelah (Crack and split Nails).

Kering, kuku rapuh yang sering retak atau terbelah telah dikaitkan dengan penyakit tiroid. Retak atau pemisahan digabungkan dengan warna kekuningan lebih mungkin kerana jangkitan kulat.

9 Tanda Kuku Mendedahkan Kesihatan Anda

7. Kuku bengkak di pinggiran kulit (Puffy Nail fold).

Jika kulit di sekitar kuku tampak merah dan bengkak, ini dikenali sebagai peradangan lipatan kuku. Ini mungkin hasil dari lupus atau tissue disorder.

9 Tanda Kuku Mendedahkan Kesihatan Anda

8.Garis hitam dibawah kuku (Dark lines beneath the Nails).

Garis hitam di bawah kuku harus diselidiki secepat mungkin. Mereka kadang-kadang disebabkan oleh melanoma, jenis yang paling berbahaya dari kanser kulit.

9 Tanda Kuku Mendedahkan Kesihatan Anda

9. Mengigit kuku (gnawed Nails).

Menggigit kuku anda mungkin tidak lebih dari kebiasaan atau tabiat lama, namun dalam beberapa kes ini adalah tanda kegelisahan terus-menerus yang perlu rawatan. Menggigit kuku dikaitkan dengan gangguan obsesif-kompulsif. Jika anda tidak boleh berhenti, berbincanglah dengan doktor anda.

Walaupun perubahan keadaan kuku banyak menunjukkan tanda-tanda keadaan penyakit, perubahan ini jarang ada tanda pertama. Dan banyak kelainan kuku tidak berbahaya dan tidak semua orang dengan kuku putih mengidap penyakit hepatitis. Jika anda bimbang tentang paparan kuku anda, sila berjumpa dengan doktor kulit untuk pengesahan.

SUMBER

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

4 thoughts on “9 Tanda Kuku Mendedahkan Kesihatan Anda”

 1. kuku kuning tu biasa bagi surirumah kalau nak menggaul kunyit.. kekekeke
  lekatlekitgurl recently posted…BUKTI BEDAK TANAKA SELAMAT DI GUNAKANMy Profile

  1. Dr Fuh says:

   ekeke..klu masak ikan goreng kunyit kompom kuning.. 🙂

 2. sayidah says:

  jenis kuku yg berdesir agak tak faham sikit.hehe
  sayidah recently posted…BLOG KOLEJ16 & BLOG ADDCHOCS 🙂My Profile

 3. vcore says:

  tak tersenarai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge