8 Negara Yang Tiada Cukai Pendapatan

8-negara-yang-tiada-cukai-pendapatan9.jpg

8 Negara Yang Tiada Cukai Pendapatan – Pasti ramai masih lagi tak tahu yang mana tidak semua negara dikenakan cukai pendapatan di negara sendiri. Selepas dikaji dan diselidik, hanya lapan negara yang tidak dikenakan cukai pendapatan. Jom kita tengok negara mana dengan cukai pendapatan sifar.

a) Emiriah Arab Bersatu
Emiriah Arab Bersatu mempunyai salah satu daripada pendapatan per kapita tertinggi di dunia, $48,200 dan yang bestnya kerajaan mereka tidak mengenakan pendapatan peribadi atau cukai keuntungan modal kepada rakyatnya.

8 Negara Yang Tiada Cukai Pendapatan1

Rakyat UAE mesti membuat caruman bulanan sebanyak 5% daripada jumlah pendapatan mereka untuk keselamatan sosial. Majikan rakyat juga perlu membuat caruman bulanan sebanyak 12.5% daripada gaji asas pekerja untuk keselamatan dan pencen sosial.

b) Qatar
Menurut Forbes Qatar menjadi negara terkaya di dunia tahun ini dengan per kapita KDNK sebanyak lebih daripada $ 88,000.Ekonomi mereka adalah bergantung kepada kepada rizab gas asli.

8 Negara Yang Tiada Cukai Pendapatan2

Walaupun tiada pendapatan individu atau cukai keuntungan modal di Oman, rakyat mesti menyumbang 6.5% daripada levi negara mereka tiada cukai ke atas pendapatan peribadi, dividen, royalti, keuntungan, keuntungan modal dan harta. Bagaimanapun rkayat Qatar perlu membayar 5 peratus daripada pendapatan mereka untuk faedah keselamatan sosial, manakala majikan menyumbang 10 peratus bagi dana itu.

c) Oman

8 Negara Yang Tiada Cukai Pendapatan3

Oman memperolehi majoriti hasil negara daripada minyak mentah. Walaupun tiada pendapatan individu atau cukai keuntungan modal di Oman, rakyat mesti menyumbang 6.5 % daripada gaji bulanan mereka untuk faedah keselamatan sosial. Manakal 3 % dikenakan ke atas pembelian hartanah.

d) Kuwait
Kuwait merupakan pengeksport keenam terbesar minyak dunia dengan hasil minyak sebanyak $63.5 billion antara April dan November tahun lepas dan menyumbang 95 peratus kepada jumlah hasil kerajaan.

8 Negara Yang Tiada Cukai Pendapatan4
Walaupun tiada cukai pendapatan di negara ini, warga Kuwait perlu menyumbang 7.5 peratus daripada gaji mereka untuk faedah keselamatan sosial manakala majikan membuat sumbangan 11 peratus.

e) Bahrain
Bahrain juga tidak mengenakan cukai pendapatan peribadi kepada rakyatnya dan Bahrain bergantung kepada output daripada medan minyak Abu Safa, yang dikongsi dengan Arab Saudi, kira-kira 70 peratus daripada hasil belanjawan.

8 Negara Yang Tiada Cukai Pendapatan5
Untuk faedah keselamatan sosial, rakyat menyumbang 7 peratus daripada jumlah pendapatan mereka kepada kerajaan, manakala expatriates membayar 1 peratus. Majikan juga perlu membuat sumbangan sebanyak 12 peratus daripada pendapatan warganegara untuk insurans sosial, dan membayar 3 peratus untuk pekerja expatriates.

f) Bermuda
Dianggap sebagai salah satu negara paling kaya di dunia, Bermuda juga mempunyai antara kos sara hidup tertinggi di dunia.

8 Negara Yang Tiada Cukai Pendapatan6Namun pekerja perlu membayar $30.40 seminggu ke arah insurans keselamatan sosial, yang ditentukan oleh majikan.

g) Bahamas

Bahamas merupakan negara yang ekonominya bergantung kepada pelancongan dan offshore banking. Lebih kurang 70 peratus daripada pendapatan kerajaan datang daripada duti ke atas barangan yang diimport.

8 Negara Yang Tiada Cukai Pendapatan7Walaupun terdapat tiada cukai pendapatan peribadi, pekerja perlu menyumbang 3.9 peratus daripada gaji mereka, sehingga maksimum $ 26,000 setahun, untuk keselamatan sosial yang dipanggil National Insurance.

Manakala Majikan perlu menyumbang 5.9 peratus daripada gaji pekerja bagi Insurans Kebangsaan, manakala individu yang bekerja sendiri dikenakan bayaran 8.8 peratus.

h) Cayman Islands

Juga dikenali sebagai pusat kewangan luar pesisir, Kepulauan Cayman adalah kaya dengan sifar pendapatan peribadi dan cukai keuntungan modal dan tidak mempunyai caruman keselamatan sosial wajib.

8 Negara Yang Tiada Cukai Pendapatan8

Untuk matluman semua, Brunei juga merupakan negara yang tidak dikenakan cukai pendapatan dinegaranya. Malaysia? Semoga Malaysia mencapai ke arah negara maju dan tidak dikenakan cukai pendapatan akan datang. Hehe.

sumber : CNBC

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

One thought on “8 Negara Yang Tiada Cukai Pendapatan”

  1. あなたが持っているすべては知っている完全ときそれトラフィック市場。こと1
    つの先生ハンドバッグは私素晴らしい気分でアクセサリーあなたプレミアムスタイル。
    バッグ・ブランド recently posted…バッグ・ブランドMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge