6 Perkara Yang Disembunyikan Oleh Allah SWT

6-perkara-yang-allah-sembunyikan-luvislamblog.jpg

6 Perkara Yang Disembunyikan Oleh Allah SWT | Allah S.W.T. selesai menciptakan Jibrail a.s. dengan bentuk yang cantik. Dan Allah S.W.T. menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang, sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan 124,000 sayap). Setelah itu Jibrail a.s. memandang dirinya sendiri daan berkata :

“Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?.” Lalu Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud, “Tidak.” Kemudian Jibrail a.s. berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah S.W.T. Dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.

Setelah selesai Jibrail a.s. solat, maka Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud, “Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang Nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Nabi Muhammad. Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaan-Ku dan ketinggian-Ku, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintah-Ku, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintah-Ku.”

Kemudian Jibrail a.s. berkata : “Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?”

Lalu Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud : “Ya Jibrail, akan Aku berikan Syurga Ma’waa sebagai tempat tinggalmu.” Kemudian Jibrail a.s. meminta izin kepada Allah S.W.T. untuk melihat syurga Ma’waa. Setelah Jibrail a.s. mendapat izin dari Allah S.W.T. maka pergilah Jibrail a.s. dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, maka terbanglah Malaikat Jibrail a.s. selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah S.W.T. lalu ia berkata dalam sujud :

“Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya?” Kemudian Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud : “Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh.”

Dari beberapa perpuluhan yang telah Kuberikan kepada umat Muhammad S.A.W. terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.” Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha melakukannya. Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :

1. Allah S.W.T telah menyembunyikan Redha-Nya dalam taat.

2. Allah S.W.T telah menyembunyikan Murka-Nya di dalam maksiat.

3. Allah S.W.T telah menyembunyikan Nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.

4. Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.

5. Allah S.W.T telah menyembunyikan Solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu).

6. Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) Hari kiamat di dalam semua hari.

Subhanallah

Sumber

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

4 thoughts on “6 Perkara Yang Disembunyikan Oleh Allah SWT”

 1. mselim3 says:

  Assalammualaikum…dr.fuh,

  tiap2 sesuatu yg Allah sembunyikan mesti ada hikmah yg tersembunyi yang kita sebagai hamba x tahu kan!

  mselim3

  pls: terima kasih perkongsian nie….
  mselim3 recently posted…Pelik Tetapi Benar : Hajat Penguli Roti Ingin Berjumpa Imam Hanbali.My Profile

 2. Mazni Azmi says:

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  ALLAH SWT BERBUAT SESUATU BERDASARKAN KEHENDAKNYA
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Dunia ini hanya medan untuk menguji
  siapa diantara kita yang paling tunduk dan patuh

  Pada Allah swt yang maha kuasa.
  Masha Allah. Hampirkanlah dahi ke tikar sembahyang
  =======================================
  ALLAH SWT MAHA MENGETAHUI RAHSIA ALAM CIPTAANNYA
  =======================================

  (\/)
  (=’.’=)
  (“)_(“)
  Mazni Azmi recently posted…Cara Pengambilan Meal Shake Shaklee | Rahsia Untuk Hasil TerbaikMy Profile

 3. syeela says:

  ade lgi… Allah S.W.T menyembunyikan rezeki, jodoh, pertemuan ajal maut serta qada qadar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge