6 Mitos Tentang Makanan Yang Sering Kita Dengar

18334.51084027.det_.jpg

6 Mitos Tentang Makanan Yang Sering Kita Dengar | Ramai manusia inginkan berat badan yang sihat dan ideal. Namun tahukah anda amalan pemakanan yang kita sangka ‘sihat’ selama ini tidak semestinya membantu kita dalam mencapai misi kesihatan yang optimun. Lihat sahaja zaman sekarang pelbagai tips pemakananan dan keadah diet yang ‘betul’ memenuhi dada akhbar, majalah dan media elektronik. Persoalannya adakah ia berguna kepada kita? Ataupun tips tersebut hanya sekadar diguna-pakai oleh sesetengah pihak?

Palsu – Coklat tidak membantu masalah kitar haid

Palsu - Coklat tidak membantu masalah kitar haid

SEBENARNYA – Coklat memang membantu wanita yang mempunyai simptom PMS kerana kajian membuktikan perasaan marah, sedih dan emosi terganggu dapat dikurangkan dengan coklat kerana kandungan serotonin yang berupaya mengubah mood seseorang. Selain itu coklat juga mengandungi mineral iaitu magnesium di mana ia penting sewaktu haid.

Palsu – Manusia memerlukan 8 gelas air sehari

Palsu - Manusia memerlukan 8 gelas air sehari

SEBENARNYA – Manusia hanya memerlukan satu liter air dalam badan untuk kekal segar. Apa yang perlu kita tekankan ialah bagaimana memastikan diri kita sentiasa cukup dengan air dan bukannya menjadikan 8 gelas sebagai perkara yang wajib. Cecair dalam badan akan berkurang mengikut rutin dan cara hidup kita. Jika anda rajin bersukan maka anda haruslah menggantikan cecair yang terkumuh dengan minum air yang lebih. Kajian membuktikan walaupun seseorang itu terlupa untuk minum air selama sehari keadaannya akan tetap normal melainkan ia mempunyai masalah yang lain.

Palsu – Makanan manis buat kanak-kanak Hyper Active

Palsu - Makanan manis buat kanak-kanak Hyper Active

SEBENARNYA – Fenomena yang sering dilihat oleh ibu-bapa adalah setelah memberi manisan kepada anaknya, 15 minit kemudian si kecil tadi menjadi sangat aktif. Ia sememangnya nampak seperti masuk akal. Namun kajian oleh Warner, seorang pakar pemakanan membuktikan bahawa manisan tidak langsung mempunyai kaitan biologi dengan kelakuan kanak-kanak. Kelakuan kanak-kanak dipengaruhi oleh persekitaran sekeliling ataupun suasana dan perasaannya. Bukannya kerana manisan tetapi kerana mendapat manisan.

Palsu – Makanan organik lebih berkhasiat

Palsu - Makanan organik lebih berkhasiat

SEBENARNYA – Telur organik, kacang organik dan ayam organik sememangnya menjadi pilihan sesetengah masyarakat yang prihatin dengan khasiat. Namun makanan organik adalah sangat mahal di pasaran. Satu kajian yang dibuat oleh Stanford University, tidak kira bagaimana caranya binatang atau tumbuhan itu dibesarkan, kandungan mineral dan vitaminnya adalah tetap sama. Yang berubah hanya sebilangan kecil produk tenusu seperti yogurt dan keju itupun hanya peningkatan daripada omega 3. Hanya satu kelebihannya iaitu kita tidak akan menghadam racun serangga dan anti bakteria yang digunakan.

Palsu – Makan tengah malam menggemukkan

Palsu - Makan tengah malam menggemukkan

SEBENARNYA – Kajian daripada Arkansas University membuktikan bahawa obesiti bukan berpunca daripada tenaga yang tidak digunakan kemudian bertukar menjadi lemak. Proses pencernaan mengambil masa yang lama dan ia mengikut aktiviti harian kita. Ramai yang berpendapat sewaktu kita tidur kita akan menyebabkan makanan bertukar menjadi lemak. Sebenarnya metabolisma badan kita tidak pernah berhenti. Ia hanya menjadi perlahan sewaktu tidur untuk mengelakkan tenaga yang berlebihan. Kita menjadi gemuk bukan kerana waktu makan tetapi kuantiti kalori yang kita ambil tidak kira ianya pada waktu siang ataupun malam

Palsu – Telur sebabkan sakit jantung

Palsu - Telur sebabkan sakit jantung

SEBENARNYA – Ramai yang berpendapat kolestrol dalam telur menyebabkan saluran jantung tersumbat dan punca kepada sakit jantung. Tahukah anda 75% kolestrol adalah dihasilkan oleh hati sendiri untuk memproses makanan lemak tepu dan bukannya makanan yang ada kolestrol? Mengikut kajian pakar kolestol dalam telur tiada kaitan dengan penyakit jantung malah pesakit yang tinggi kolestrol juga diberikan telur beberapa biji seminggu kerana khasiat telur adalah menguatkan sel dan juga penyumbang vitamin D

Sumber

Dr Fuh – Hmm. Betuk ke fakta ni ye? Walhal yang mitos ni lah yang kita sering dengar kan?Jika anda seorang pakar pemakanan dan kesihatan, maklumkan di ruang komen dibawah jika fakta yang diberikan tidak tepat. Terima kasih.

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

2 thoughts on “6 Mitos Tentang Makanan Yang Sering Kita Dengar”

  1. World WarZ says:

    Saya lebih berat dan cenderung untuk mengatakan sistem badan dan penerimaan tubuh badan seseorang itu pada apa yang mereka makan dan kesannya padaa tubuh badan adalah berbeza beza bagi setiap individu.
    Sebagai contoh saya tidak bermaksud bahawa kalau kita kuat konsume benda benda yang manis dan suka yang manis manis itu tidak mengapa dan oleh kerana penerimaan tubuh itu berbeza maka kita tidak mungkin terkena diabetes.. itu mungkin tidak tepat.
    Kerana pada peraturannye seseorang yang makan racun akan tetap terkena bisanye .. kerana itu aturannye.
    Cuma kita harus ingat 100 orang manusia yang normal dan sehat tubuh nye mengkonsumi bahan yang sama tapi ada diantara mereka menerima kesan yang berbeza.. ini yang saya cube maksudkan.
    Adalah lebih baik kita makan sesuatu yang baik dan sehat suci lagi halaal yang lazim kerana itu lebih baik bagi kita dan telah terbukti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge