6 Kata-kata Hikmah Saidina Umar R.A

sayyidina-umar.jpg

6 Kata-kata Hikmah Saidina Umar R.AAssalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca Fuh.My yang tersayang. Alhamdulillah, hari ini kita dipertemukan lagi oleh Allah untuk menimba ilmu bersama-sama.

Mari kita selami kata-kata hkmah yang diucapkan oleh Khalifah Islam iaitu Saidina Umar Al-Khattab. Semoga pengisian kali ini dapat memberi pengajaran dan terkesan di dalam hati kita .InsyaAllah.

6 Kata-Kata Hikmah Yang Diucapkan oleh Saidina Umar Al-Khattab

i) Kebajikan yang ringan adalah menunjukkan muka berseri-seri menunjukkan kata-kata lemah lembut.

ii) Barangsiapa menempatkan dirinya di tempat yg menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya.

iii) Tidak ada ertinya Islam tanpa jemaah dan tidak ada ertinya jemaah tanpa pemimpin dan tidak ada ertinya pemimpin tanpa ketaatan.

<img class="aligncenter size-full wp-image-8801" alt="Kata-kata hikmah” src=”http://fuh.com.my/wp-content/uploads/2013/11/Allah…jpg” width=”400″ height=”358″ />

iv) Aku tidak pedulikan atas keadaan susah atau senangku kerana aku tidak tahu manakah diantara keduanya yang lebih baik dariku.

v) Kalau kita bermewah-mewah di dunia akan kurang ganjarannya di akhirat.

vi) Apabila engkau melihat orang yang berilmu mencintai dunia, maka curigailah ia mengenai agamanya, kerana orang yang mencintai sesuatu ia akan menyibukkan diri dengan apa yang dicintainya itu.

Nota Luna Nana : Amalkanlah perkara yang baik dalam kehidupan seharian kita agar ia akan dapat menjadi sebahagian bekalan kita diakhirat kelak.InsyaAllah.

“Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal tetapi datang dari semangat yang tidak pernah mengalah”

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

6 thoughts on “6 Kata-kata Hikmah Saidina Umar R.A”

 1. VIMAX2U says:

  bagus la kalau dapat dipraktikan
  VIMAX2U recently posted…VIMAXMy Profile

 2. kucinghitam says:

  banyak kata2 hikmah yang leh guna tapi orang lebih agungkan orang barat

 3. Cukup bermakna kata2 Saidina Umar nie. Tokoh yg tiada tolok bandingnya sehinggakan nabi bg tau, “Sekiranya ada nabi selepasku nescaya Umarlah orangnya”.
  Aniqbukhary32 recently posted…Satu penghargan buat Antz Pictures StudiozMy Profile

 4. Abdul Hafiz says:

  Ibadah yang dilakukan bukanlah ibadah yang mengada-ada, tetapi harus mengikuti petunjuk dan bimbingan dari Allah dan Rasul-Nya.
  Abdul Hafiz recently posted…6 Sudut Pandang Ibadah Agar Menjadi Indah oleh Ibnul QayyimMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge