4 Tempat Negara Ini Di Larang Adanya Kematian

4-Tempat-Negara-Ini-Di-Larang-Adanya-Kematian3.jpg

4 Tempat Negara Ini Di Larang Adanya Kematian | Terdapat 4 negara yang melarang negara ini daripada adanya kematian. Apakah 4 negara tersebut yang melarang kematian tersebut?

1. Itsukushima, Jepun:

4 Tempat Negara Ini Di Larang Adanya Kematian

Kematian adalah kitaran kehidupan yang akan dialami oleh semua makhluk hidup. Begitupun kita sebagai manusia. Dalam sehari pasti akan ada yang meninggal, ada pula yang dilahirkan. Di bandar-bandar berikut, kematian adalah sesuatu yang haram dan dilarang.

Menurut kepercayaan Shinto, Itsukushina adalah daerah sakral dan suci. Sehingga ketua kuil berjuang untuk jangan sampai ada kematian di sana. Ketua kuil harus memastikan tidak adanya kematian di sana. Kepercayaan ini telah ada sejak tahun 1878. Bukan hanya kematian, kelahiran pun sangat di larang. Sehingga mereka yang hamil, berumur tua, dan sakit tidak boleh tinggal di sana.

2. Longyearbyen, Norway:

4 Tempat Negara Ini Di Larang Adanya Kematian2

Di bandar ini, suhu udaranya sangat sejuk. Jadi bila ada mayat yang dikuburkan, tidak akan mereput. Maka dari itu kerajaan sana melarang adanya kematian. Bagi ibu hamil dan orang yang sakit kuat akan dipindahkan ke bandar lain.

3. Falciano del Massico, Itali

4 Tempat Negara Ini Di Larang Adanya Kematian3

Di bandar ini bukan melarang sekiranya ada kematian, tetapi wilayah mereka sudah tidak mampu menampung banyak makam lagi. Kerajaan memberi peringatan untk penduduknya sentiasa menjaga kesihatan.

4. Sarpourenx, Perancis

4 Tempat Negara Ini Di Larang Adanya Kematian4

Pemerintah desa Sarpourenx ini melarang adanya kematian kerana mahkamah telah melakukan pemberhentian lanjutan makam yang sudah ada. Bahkan bagi yang mati akan dikenakan hukuman. penduduk di sana pun bingung bila nanti mereka mati akan bagaimana ceritanya.

sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

One thought on “4 Tempat Negara Ini Di Larang Adanya Kematian”

  1. mselim3 says:

    Assalammualaikum…fuh,

    wahh… ada jugak negara yg mengamalkan dasar begini.. tp yg nyata kematian itu pasti dan tidak dapat dielakkan samada cepat atau lambat semua yg hidup pasti mati. kan.

    mselim3
    mselim3 recently posted…Panduan Doa Ringkas Selepas SolatMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge