10 Pembentukan Awan Yang Sangat Menarik

awan-cakera.jpg

10 Pembentukan Awan Yang Sangat Menarik | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Tetiba hari ni Teacher Muja teringat kenangan masa kecik-kecik. Selalu baring di padang atau menjenguk di jendela, melihat pembentukan awan. Masa tu imaginasi memang terlalu tinggi. Macam-macam binatang terbentuk di awan. Kadang-kadang nampak arnab. Kadang-kadang nampak kuda. Indah sungguh zaman budak-budak.

Maka hari ni kita bercakap pula tentang pembentukan awan yang sangat menarik. Alam sering menunjukkan kepada kita pelbagai perkara yang kadang-kadang tidak dapat dijelaskan kenapa fenomena itu berlaku pada mulanya. Salah satu perkara yang sangat menarik adalah pembentukan awan menarik tetapi pelik yang kita sering lihat di langit. Pembentukan awan seperti mammatus atau lenticular adalah contoh terbaik bagaimana rumit dan berbezanya alam ini.

Disusun di sini adalah senarai beberapa pembentukan awan yang sangat menarik dan pelik yang biasanya kita lihat di seluruh dunia.

1. Awan Pendaratan Ufo

awan ufo, awan pelik, awan menarik

Ini adalah awan lenticular yang dikenali oleh orang tempatan di New Zealand sebagai ‘ binatang ‘. Ia kelihatan seperti pendaratan UFO besar-besaran kepada mereka. Gambar oleh Glynn Hubbard

2. Awan Cakera di atas Gunung

awak menarik, awan cakera di atas gunung, awan pelik

Awan berbentuk Lens membentuk di kawasan tanah tinggi dan biasanya sejajar dan berserenjang dengan arah angin. Melihat kepada kepada bentuk mereka, ini menjelaskan yang bentuk awan ini terhasil daripada beberapa objek terbang tidak dapat dikenal pasti (UFO).

3. Awan Mammatus

awan pelik, awan menarik, awan mammatus, awan ajaib

Awan Mammatus adalah awan bercorak sel kantung yang kelihatan seperti tergantung di bawah awan asas. Terdiri daripada ais, awan mammatus boleh mencapat kepanjangan sejauh beratus-ratus batu di setiap arah. Awan Mammatus sering hadir menandakan ribut akan datang atau sistem cuaca yang melampau akan melanda.

4. Undulatus Asperatus

awan undulatus asperatus

Walaupun mereka kelihatan gelap dan seperti ribut, mereka cenderung untuk hilang tanpa ribut yang terbentuk. Awan yang senang dilihat ini telah begitu biasa dilihat di negeri-negeri Plains di Amerika Syarikat.

5. Awan Gulung

awan gulung, awan pelik, awan menarik

Sebuah awan gulung adalah sejenis awan yang rendah, mendatar dan awan arcus yang agak jarang dijumpai. Awan gulung pantai telah dilihat di California, Selat Inggeris, Pulau Shetland, Lithuania dan Timur Rusia.

6. Awan Pyrocumulus

<img class=”alignnone size-medium wp-image-7156″ alt=”awan pyrocumulus, awan pelik, awan menarik, awan aneh” src=”http://fuh.com.my/wp-content/uploads/2013/10/awan-pyrocumulus-300×216.jpg” width=”300″ height=”216″ />

Pyrocumulus ialah awan tebal yang terbentuk daripada kebakaran atau aktiviti gunung berapi. Sebuah awan pyrocumulus dihasilkan oleh pemanasan udara yang sengit udara dari permukaan.

7. Awan Berombak

awan berombak, awan pelik, awan aneh, awan menarik

Sebuah awan berombak adalah satu bentuk awan yang dicipta oleh gelombang. Berkemungkinan, perolakan mudah dari puncak gunung membentuk awan berombak ini. Ini berlaku apabila perolakan memaksa gelombang atau gelombang lenticular  untuk bergerak ke udara yang lebih stabil di atas.

8. Awan iridescence

awan iridescence, awan pelik, awan menarik, awan aneh

Awan iridescence berlaku apabila terbentuknya warna dalam awan yang sama dengan apa yang dilihat dalam filem-filem minyak . Ia adalah satu fenomena yang agak luar biasa dan disebabkan oleh fenomena pembelauan oleh titisan air kecil atau kristal ais kecil secara individu menyebarkan cahaya.

9. Awan Rak

<img class=”alignnone size-medium wp-image-7164″ alt=”awam shelf, awan menarik, awan pelik, awan aneh” src=”http://fuh.com.my/wp-content/uploads/2013/10/awan-shelf-300×225.jpg” width=”300″ height=”225″ />

Sebuah awan rak adalah sebuah awan yang rendah, mendatar, berbentuk baji. Sebuah awan rak dilampirkan kepada asas awan induk, yang biasanya ribut petir. Gerakan awan menarik sering boleh dilihat pada bahagian utama awan rak (luar), manakala bahagian bawah sering muncul bergelora dan seperti angin yang koyak.

10. Awan Noctilucent

awan noctilucent, awan pelik, awan aneh, awan menarik

Awan Noctilucent adalah fenomena yang lemah seperti awan yang berbucu kasar yang lebih cerah dan lapisan awan kutub meluas yang  dipanggil awan mesospheric kutub, dilihat dalam senja yang mendalam. Mereka diperbuat daripada kristal air ais.

Subhanallah. Menarik sungguh alam ciptaanNya. Tak tercapai akal kita. Menampakkan betapa kita ni tak punya apa-apa kecuali yang dikurniakan kepada kita. Ni belum lagi pembentukan awan bergulung-gulung macam yang dikatakan akan tiba setelah tiupan sangkakala nanti. Seram sungguh mengenangkannya. Setakat ni dululah. Assalaamualaikum.

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

7 thoughts on “10 Pembentukan Awan Yang Sangat Menarik”

 1. baby comel says:

  cantiknya awam gulung tu.. Subhanallah,
  baby comel recently posted…Cara Kekalkan Air Kolam Ikan BersihMy Profile

 2. amir zahari says:

  Gambar yang no 2 tu macam gunung Fuji kat Jepun.. Diorg percaya bawah payung tu roh2 org mati terbang pegi situ.. Awan no 4 tu gerun tengok..
  amir zahari recently posted…Izinkan Saya Berzina Dengan Anak PakcikMy Profile

 3. Ejen Topup says:

  awan 4 tu mcm nk mkn org je tgk..yg no 5 plak mcm ombak besar

 4. vcore says:

  pergh..cantik betul bentuk-bentuk awan nih
  vcore recently posted…Takziah ! Anak Penjaga Gol JDT Meninggal DuniaMy Profile

 5. kucinghitam says:

  yang no 3 tu hehehe no komen

 6. mawardiyunus says:

  Subhanallah, maha suci Allah

 7. farah nur says:

  wah…… cantiknya…. subhanallah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge