10 Lukisan 3D Dikaki Lima Yang Mempersonakan Hanya Guna Kapur

10-Lukisan-3D-Dikaki-Lima-Yang-Mempersonakan-Hanya-Guna-Kapur5.jpg

10 Lukisan 3D Dikaki Lima Yang Mempersonakan Hanya Guna Kapur | Melukis tidak hanya boleh di kanvas mahupun buku gambar saja. Seorang pelukis di Michigan, Amerika Syarikat melukis pelbagai gambar unik 3D di jalanan hanya kapur warna-warni.

Pelukis tersebut adalah David Zinn. Seniman yang juga mendalami penulisan kreatif itu telah memulakan kegiatannya sejak 2001 lalu dengan menggambar pelbagai haiwan di sekitar kaki lima depan rumahnya. Salah satu watak gambarnya yang terkenal adalah Sluggo dan The Flying Pig.

10 Lukisan 3D Dikaki Lima Yang Mempersonakan Hanya Guna Kapur2 10 Lukisan 3D Dikaki Lima Yang Mempersonakan Hanya Guna Kapur3 10 Lukisan 3D Dikaki Lima Yang Mempersonakan Hanya Guna Kapur5 10 Lukisan 3D Dikaki Lima Yang Mempersonakan Hanya Guna Kapur6 10 Lukisan 3D Dikaki Lima Yang Mempersonakan Hanya Guna Kapur7 10 Lukisan 3D Dikaki Lima Yang Mempersonakan Hanya Guna Kapur8 10 Lukisan 3D Dikaki Lima Yang Mempersonakan Hanya Guna Kapur9 10 Lukisan 3D Dikaki Lima Yang Mempersonakan Hanya Guna Kapur11

Sluggo adalah siput berwarna hijau sedangkan The Flying Pig adalah haiwan menyerupai babi tetapi mempunyai postur yang kecil dan mempunyai sayap. Lukisan Sluggo dan The Flying Pig kebanyakan bercerita tentang persekitaran. Seperti menyapu dedaunan, menyiram tanaman ataupun membuang sampah.

Yang menarik daripada gambar-gambar David adalah caranya membuat lukisan kelihatan hidup dan “berinteraksi” dengan kanvasnya yang merupakan persekitaran sehari-hari. David Zinn merupakan seniman lulusan Sastera Inggeris. Ia sudah mula mencipta pelbagai karya seni di sekitar rumahnya sejak tahun 1987.

Kini sebahagian besar gambarnya telah muncul di pelbagai dinding kereta bawah tanah Manhattan dan serpihan pembinaan di Sonoran.

sumber

p/s : Bukan semua orang berbakat untuk melukis lukisan 3D ni.

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge