10 Cara Kurangkan Berat Badan Tanpa Diet Ketat

cara-kurangkan-berat-badan-tanpa-diet-ketat.jpg

10 Cara Kurangkan Berat Badan Tanpa Diet Ketat | Baru-baru ini, Teacher Muja baru sahaja menggunakan produk Shaklee untuk menurunkan semula berat badan yang naik dengan mendadak setelah Teacher Muja mengambil sejenis makanan tambahan. Alhamdulillah, Teacher Muja telah kehilangan 4kg dalam masa tiga minggu cuma dengan mengambil 3 biji Lecithin Shaklee sebanyak 2 kali sehari selepas makan, tanpa perlu berlapar.

Teacher Muja tahu tak semua dalam kalangan kita yang suka mengambil food supplement seperti Teacher Muja. Jadi, hari ini Teacher Muja nak berkongsi pula cara kurangkan berat badan tanpa diet ketat yang akan membantu kita mendapatkan berat badan yang ideal tanpa perlu berlapar.

Kehilangan berat badan bukan satu kerja mudah. Manusia memulakan program penurunan berat badan mereka dengan motivasi dan keazaman tetapi berakhir dengan makan lebih daripada biasa. Ini adalah kerana kepercayaan yang salah. Tetapi di zaman moden ini , pelbagai kajian dilakukan dalam setiap bidang termasuk kehilangan berat badan dan banyak cara yang berbeza telah dibangunkan untuk mengurangkan berat badan tanpa membuat terlalu banyak usaha.

Berikut adalah 10 cara untuk kurangkan berat badan tanpa diet ketat.

1. Jangan Langkau Sarapan Pagi (Breakfast)

cara kurangkan berat badan, kurus tanpa diet, sarapan pagi

Perkara pertama yang seseorang lakukan apabila mahu kurangkan berat badan adalah ponteng sarapan pagi. Mereka fikir bahawa makan kurang dalam satu hari akan membantu mereka  padahal ia adalah benar-benar salah. Mereka akhirnya makan lebih banyak dalam satu hari daripada biasa. Permulaan hari harus berkhasiat supaya buah-buahan dan bijirin akan melakukan tugas mereka pada tahap maksimum dan pada masa yang sama kita dapat kurangkan berat badan tanpa diet ketat dan berlapar.

2. Tambah Makanan Sihat Dalam Diet anda

cara kurangkan berat badan, kurus tanpa diet, makan yang sihat

Menolak makanan dari rutin harian anda tidak akan melakukan apa-apa selain melemahkan badan anda. Jadi, daripada menolak, lebih baik jika anda menambah makanan yang lebih sihat seperti sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin dalam sarapan pagi. Makan jenis makanan yang badan anda benar-benar perlukan dan sangat membantu dalam memaksimumkan proses dalam badan dan mengurangkan berat badan tanpa diet ketat, bukannya dengan memakan makanan ringan .

3. Menambahkan Masa Tidur Anda

cara kurangkan berat badan, kurus tanpa diet ketat, wanita tidur, tambahkan masa tidur

Penambahan waktu tidur sedikit akan membantu anda kehilangan £ 14 tambahan di dalam setahun. Sememangnya cara ini sangat menyeronokkan dalam proses kurangkan berat badan tanpa diet ketat. Ini bermakna anda boleh kehilangan £ 14 tenaga. Kajian menunjukkan bahawa orang yang mempunyai tidur yang sedikit selalunya lebih lapar daripada orang yang biasa kerana kekurangan tidur menyebabkan kelaparan.

4. Jadikan Teh Hijau Kawan Baik Anda

cara kurangkan berat badan, kurus tanpa diet, teh hijau, kurus tanpa berlapar

Tidak ada yang lebih baik daripada mempunyai minuman yang menyegarkan tanpa beribu-ribu kalori . Beberapa kajian menunjukkan bahawa teh hijau membantu dalam menghidupkan semula enjin yang membakar kalor dengan bantuan tindakan fitokimia dipanggil catechins. Sangat membantu untuk kurangngkan berat badan kita.

5. Mula Mengunyah Gula-gula Getah Tanpa Gula

cara kurangkan berat badan tanpa diet ketat, kurus tanpa diet, kurus tanpa berlapar, gula-gula getah untuk diet berkesan

Gula-gula getah dengan rasa yang kuat seperti pudina sangat membantu ketika kelaparan menyerang anda. Biasanya seseorang makan tanpa sebarang had apabila menonton TV, melayari internet, atau bermain permainan video. Jadi, daripada makanan yang tidak wajar ini, gula-gula getah tanpa gula akan membantu seseorang mengurangkan pengambilan makanan sepanjang hari sekali gus kurangkan berat badan tanpa diet ketat.

6. Bakar Beberapa Kalori tambahan

cara kurankan berat badan tanpa diet ketat, kurus tanpa diet, wanita berlari, bersenam

Membakar 100 kalori setiap hari tanpa diet. Hanya ikut salah satu perkara-perkara ini . Berjalan 1 batu selama kira-kira 20 minit. Tarik rumpai atau menanam bunga selama 20 minit. Memotong rumput selama 20 minit. Membersihkan rumah anda untuk sekurang-kurangnya 30 minit. Berjoging selama 10 minit.

7. Tiada Garam

cara kurangkan berat badan, kurus tanpa diet, garam

Garam sememangnya bebas kalori tetapi ia menyumbang dalam berat badan. Garam membuat anda dahaga dan anda akhirnya minum lebih banyak soda dan banyak lagi minuman yang penuh dengan gula daripada biasa. Jadi, tiada garam bermakna tiada minuman manis dan kurang penambahan berat badan.

8. Peraturan 80-20

cara kurangkan berat badan, kurus tanpa diet ketat, peraturan 80/20

Peraturan 80-20 adalah salah satu kaedah yang paling berjaya dalam penurunan berat badan. Peraturan 80/20 adalah bahawa anda harus makan sehingga 80% kenyang dan kemudian mengeluarkan 20% makanan yang selebihnya. Ini membantu orang yang makan berlebihan. Kebanyakan orang mengikutinya semasa berdiet.

10 Kemalangan Paling Mahal di Dunia

9. Gunakan Pinggan Kecil

cara kurangkan berat badan, kurus tanpa diet ketat, pinggan kecil

Gunakan pinggan makan tengah hari dengan ukuran dalam 10 inci setiap kali anda ingin makan sesuatu. Ini akan membantu anda makan kurang secara automatik dan anda akan mempunyai ruang yang kurang untuk makanan. Ini silap mata yang boleh membantu anda kehilangan sehingga 20 pound setahun.

10. Berharap Dengan Setingginya

cara kurangkan berat badan, kurus tanpa diet ketat, harapan tinggi berdiet

Gantung seluar slim jeans lamadi mana anda boleh melihat mereka setiap hari supaya anda tidak kehilangan harapan anda. Kebanyakan orang kehilangan harapan mereka selepas satu atau dua bulan . Melihat pakaian seperti itu setiap hari akan membuat anda bermotivasi dan menjuruskan anda pada landasan yang betul.

Masjid aneh yang dikatakan dibina oleh makluk halus

Cukuplah 10 cara kurangkan berat badan tanpa diet ketat daripada Teacher Muja pada pagi ini. Moga kita sama-sama berjaya dalam mencapai berat badan idea dan bentuk badan yang diidamkan. Usaha tangga kejayaan. Astalavista. Wassalaam. 🙂

SUMBER

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

17 thoughts on “10 Cara Kurangkan Berat Badan Tanpa Diet Ketat”

    1. muja says:

      kalau nak kurus, amalkan ye 😀
      muja recently posted…Selamat Hari Malaysia dan Merdeka To All!!! 😀My Profile

  1. ada yg boleh dicuba tip2 nya ni
    blogger lelaki recently posted…Siapakah Budak Lelaki Yang Hebat Ini?My Profile

  2. Ezad Skytech says:

    akan cuba dipraktikkan tips2 ni…:D
    Ezad Skytech recently posted…Ambil Kesempatan Ataupun Terlepas PandangMy Profile

  3. Mawardiyunus says:

    info berguna untuk orang 2 macam aku ni ekekeke

  4. baby comel says:

    kalau yg dah memang kurang berat ni kalau ikut jugak makin jadi kecik ke eh?
    tapi antara 10 tu adalah 50% yg memang saya dah buat selama ni. tu agaknya badan macam tu jugak
    baby comel recently posted…Penenang JiwaMy Profile

  5. eweres says:

    Petua yang bagus,
    Tambah-tambah bahan semulajadi, selamat lagi dijamin Halal.
    Bagi yang ada masa, memang patut amalkan..
    Bagi yang tiada masa,saya sarankan supplement Shaklee..
    Turunkan berat badan dgn selamat-tanpa diet ketat
    100% Bahan semula jadi-selamat-Halal..
    murah dan berkesan.. (boleh minta harga ahli)
    Bagus untuk kecantikan,kesihatan dan untuk ibu..
    Untuk info boleh ke fb:
    https://www.facebook.com/healthcute
    jgn cari sy
    eweres recently posted…Mengapa satu komunitiMy Profile

  6. isaac haikal says:

    aq nk gemok un susah,…. asik2 kurus jw,… x pnah tidow,.. keje2…………………. :'(

  7. Fuzaimy says:

    good tips!! banyakkan lagi tips berguna ye..
    Fuzaimy recently posted…Cara BelianMy Profile

  8. Terbaik. Sangat terperinci penerangan diatas. Amalan yang konsisten setiap perkara adalah kunci kejayaannya.

Leave a Reply to baby comel Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge