Tips Dan Panduan Menghafal Muka Surat Setiap Juzuk Al-Quran

hafal-al-quran.jpg

Tips Dan Panduan Menghafal Muka Surat Setiap Juzuk Al-Quran | Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca yang Dr Fuh kasihi. Tadi Dr Fuh ada terbaca satu artikel yang sangat bermanfaat dari blog milik oh! media iaitu ohislam.com. Apa salahnya kalau artikel ilmiah dikongsi bersama-sama ye dak? Jom kita baca tips atau cara mudah untuk menghafal muka surat setiap juzuk Al-Quran. Subhanallah.

p/s: Tips ini sesuai diaplikasikan kepada Al-Quran cetakan biasa

Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzu’ 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu’ 5 adalah pada halaman 82

Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzu’ 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzu’ 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu’ 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzu’ 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu’ 23 adalah pada halaman 442

Subhanallah, memang menakjubkan. Ajarkan pada anak-anak kecil agar mereka sentiasa membaca Al-Quran.

Dr Fuh –  Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

13 thoughts on “Tips Dan Panduan Menghafal Muka Surat Setiap Juzuk Al-Quran”

  1. insyallah..perlu dikongsi kepada semua…

  2. vcore says:

    wahhh.bagus nih,boleh try
    vcore recently posted…Majlis Malam Berinai Fouziah Gous Dan Md ZhafranMy Profile

  3. Mawardiyunus says:

    good sharing bro. membantu sgt
    Mawardiyunus recently posted…Gambar Samsung GALAXY Note 3 | Samsung Reality And RumorsMy Profile

  4. kucinghitam says:

    wah sangat berguna tak penah tau pun hehe

  5. JOBS VIEW says:

    Selalu baca ayat-ayat al-quran dalam internet je..dah lama tak sentuh kitab al-quran..anda pulak bagaiman? fikir-fikirkan lah..
    JOBS VIEW recently posted…Job Opportunities with Koperasi Kakitangan Petronas Berhad (KOPETRO) [UPDATE 10OCT2013]My Profile

  6. Abdul Hafiz says:

    Juzu’ 30
    30-1, 29. 29 didarab dengan 2. 29×2=582
    Abdul Hafiz recently posted…Sejarah, Maksud Ngap Sayot dan Awang MahyanMy Profile

  7. kucinghitam says:

    nice info keep sharing

  8. Shaklee says:

    SubhaanALLAH

    TQVM

    mind blowing

    boleh apply start menjelang Ramadhan ni

    terima kasih FM

    banyak pahalamu atsa sharing tips ni
    Shaklee recently posted…Set Bersalin Shaklee akhiri derita Ibu BerpantangMy Profile

  9. Che Matt says:

    MasyaAllah. Sungguh hebat. Trima kasih.
    Che Matt recently posted…SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN 1435HMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge