Tips Cara Meneran Dengan Betul Semasa Bersalin

Tips Cara Meneran Dengan Betul Semasa Bersalin

Tips Cara Meneran Dengan Betul Semasa Bersalin | Ini merupakan tips buat ibu yang buat pertama kali mengandung dan ingin lahirkan anak. Ini adalah tips dan cara untuk meneran semasa bersalin.

1. Angkat kepala dagu cecah dada.

2. Mata pandang perut

3. Tangan pegang (bahagian kaki yang berhampiran buku lali)

4. Masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan ibu tersebut kurang tenaga dan lemah

5. Masa teran tu jangan sesekali angkat punggung kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina

6. Tarik nafas sedalam yg boleh & teran mcm nak buang air besar tanpa blow nafas anda.

7. Teran sekuat yg terdaya selama yg boleh & curi nafas then sambung teran tiap kontraksi

8. Semasa kontraksi je push sbb masa tu baby pun gerak sama so jgn buang masa

9. Baca bismilah, selawat

Tips tambahan: kongsi la tips ni dengan husband supaya dapat mengingatkan anda. Mungkin masa tu anda akan terlupa dek menahan sakit.Bila husband dah tau senang la dia memberi panduan kpd anda

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments