Suami Dayus Pukul Isteri Kaw-Kaw Dalam Lif (Video)

Suami Dayus Pukul Isteri Kaw-Kaw Dalam Lif (Video), Suami Pukul Isteri Dalam Lif, Kes Isteri Dipukul Dalam Lif Depan Anak-Anak, Kes pukul isteri dalam lif

Suami Dayus Pukul Isteri Kaw-Kaw Dalam Lif (Video) | Allahu Akhbar. Sedih Dr Fuh dengar berita ni. Terus Dr Fuh search untuk dapatkan kepastian. Memang sahih, seorang adik kepada mangsa (isteri) yang dipukul oleh jantan dayus (suami) telah menyebarkan video kakaknya dipukul di dalam lif sebuah hospital beberapa hari lepas. Mangsa dipukul dengan menggunakan anggota badan seperti kaki dan tangan dihadapan dua orang anak mereka.

Difahamkan mangsa yang dipukul adalah isteri pertama kepada jantan dayus tersebut. Difahamkan juga report polis telah dibuat oleh pihak mangsa. Tapi yang peliknya pihak polis taknak ambil tindakan atas alasan pukulan tersebut “tidak mendatangkan kecederaan kekal dan masalah rumah tangga”. Boleh pulak macam tu? Takkan nak tunggu mangsa koma atau mati baru pihak polis nak ambil tindakan?

Berikut adalah Video Suami Dayus Pukul Isteri Kaw-Kaw Dalam Lif


Sumber Asal Video

Berikut pula ulasan daripada akhbar Sinar Harian Online mengenai kes suami pukul isteri dalam lif ini:

Suami Dayus Pukul Isteri Kaw-Kaw Dalam Lif

DALAM suasana terkini yang hangat membincangkan tentang poligami, pagi ini saya dipertontonkan video dua minit lebih ‘kebodohan’ seorang suami yang begitu keras sehingga membelasah si isteri bertubi-tubi disaksikan dua pasang mata putera dan puteri mereka di dalam sebuah lif.

Walau apapun alasan yang si suami berikan bagi menghalalkan pukulan-pukulan kebinatangan itu, Islam tetap mengharamkannya.

Jangan sesekali menyelewangkan tafsiran ayat 34 Surah al-Nisaa’ yang membenarkan pukulan untuk mengajar isteri yang nusyuz.

Terlalu banyak ayat ALLAH dan petunjuk Nabi SAW tentang kasih sayang dan tolak ansur yang wajib disemai di dalam rumahtangga berbanding hanya satu sahaja ayat yang membenarkan suami memukul isteri dengan syarat yang ketat.

Jelas melalui hadith Hajjatul Wadaa’ yang diriwayatkan al-Tirmidzi bahawa dibenarkan memukul isteri setelah sabit nusyuudznya dengan
ضَرْبًا غَيرَ مُبَرِّح pukulan yang tidak menyakitkan (iaitu ia bertujuan untuk mengajar dan islah).

Begitu juga terang panduan Nabi kepada Mu’aawiyah bin Haydah RA yang bertanya tentang hak-hak isteri sepertimana yang diriwayatkan oleh Abu Dawud, antaranya tidak dibenarkan memukul isteri di wajahnya juga tidak dibenarkan mencelanya.

Namun, jika beginilah (seperti di dalam video) reaksi suami jika benarpun ada di sana kesalahan dari pihak isteri, ia jelas merupakan satu tindakan tidak berakal.

Islam sentiasa ada solusi kepada apa jua permasalahan termasuk masalah rumahtangga.

Dan solusi Islami ialah sebaik-baik solusi bagi mereka yang berfikir.

Antara jalan penyelesaiannya ialah perceraian yang syarie.

Sungguh ia akan membawa hidup yang baru buat kedua suami dan isteri.

Sayangnya, kita sering malu tak kena pada tempat.

Lebih malu untuk bercerai sedangkan itulah syariah, tapi tidak malu untuk sering berperang mulut dan tangan serta kaki di hadapan anak-anak yang saya pasti perceraian yang syari’ie jauh lebih memberi kesan yang baik di dalam kehidupan mereka yang mendatang.

Menjadi penonton setia kepada gusti mulut dan tangan antara ibubapa mereka, akan memberi impak yang sudah pasti negatif apabila mereka meningkat dewasa kelak.

Inilah kesannya apabila urusan nikah cerai dipayahkan. Ia benar-benar menyiksakan.

** Pandangan ini dipetik dari laman sosial Facebook (FB) beliau.

Dr Fuh – Kalau perkara ini berlaku kepada ahli keluarga anda, apakah tindakan sewajarnya yang anda akan ambil?

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments