Steady! Guna Kaki Sendiri Sebagai Umpan Tangkap Ular

tangkap_ular.jpg

Steady! Guna Kaki Sendiri Sebagai Umpan Tangkap Ular | Kebiasaannya jika kita terserempak dengan ular, kita akan buka langkah seribu kerana takut dipatuk. Patukan ular yang bukan sahaja berbisa malah boleh membawa maut kepada si mangsa.

Tetapi, di Afrika iaitu di daerah Cameroon masyarakat Orang Asli di sana mempunyai cara yang unik untuk menangkap ular yang bukan calang-calang saiznya. Ini kerana, ular yang mereka tangkap ialah dari jenis ular sawa Afrika yang terkenal dengan sifat ganas dan agresif. Jika tidak mempunyai kepakaran seperti mereka ini, tidak perlulah kita mencuba kerana tersilap langkah maut menunggu.

Steady! Guna Kaki Sendiri Sebagai Umpan Tangkap Ular. Kebiasaannya jika kita terserempak dengan ular, kita akan buka langkah seribu kerana takut dipatuk.

Sekumpulan lelaki yang cukup berani ini bukan sahaja menggunakan kaki sebagai umpan malah tangan juga digunakan sebagai umpan sang ular di dalam lubang. Keberanian mereka ini cukup dikagumi.

Kaki atau tangan yang akan dijadikan umpan ini, akan dilumurkan dengan minyak terlebih dahulu. Kemudian, bahagian anggota tadi dibalut dengan kain yang agak tebal.

Steady! Guna Kaki Sendiri Sebagai Umpan Tangkap Ular. Kebiasaannya jika kita terserempak dengan ular, kita akan buka langkah seribu kerana takut dipatuk.

Kemudian, kaki akan dihulurkan ke dalam lubang tanah yang didiami oleh ular sawa tersebut. Kaki digoyang-goyangkan supaya dapat menarik perhatian ular tadi.

Ular yang berjaya ditangkap, lazimnya menjadi hidangan mereka. Masyarakat orang asli di Afrika ini sudah terbiasa dengan kelibat ular-ular sawa ganas seperti ini. Mungkin teknik ini juga merupakan teknik nenek moyang mereka suatu ketika dahulu. Lihat betapa besarnya ular yang telah berjaya mereka tangkap ini.

Steady! Guna Kaki Sendiri Sebagai Umpan Tangkap Ular. Kebiasaannya jika kita terserempak dengan ular, kita akan buka langkah seribu kerana takut dipatuk.

Kalau cukup ilmu di dada, aksi berani mati begini memang mampu dilakukan. Ular yang besar lagi ganas pun boleh ditewaskan. Jika sebaliknya, menempah mautlah jawabnya!! – Sumber

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

5 thoughts on “Steady! Guna Kaki Sendiri Sebagai Umpan Tangkap Ular”

  1. apsal jadi kembang tekak bila baca part menjadi hidangan tu.. hahahahaha. cara ni cuma ada 2 risiko.. samada ular jadi hidangan dorang atau dorang jadi hidangan ular.
    lekatlekitgurl recently posted…JOM BACA ENTRI LUCAH KAT BLOG NI RAMAI RAMAIMy Profile

  2. mselim3 says:

    Assalammualikum…fuh.my,

    Kalau mselim3 punya kaki ular tu xder selera nak ‘ngap’ … hehehe

    mselim3

    pls: x sanggup hulur kaki untuk umpan ular…
    mselim3 recently posted…Pedang Rasullulah SawMy Profile

  3. Wkakaka.. tinggi nau kemahiran tu Bang.. 😀
    Aniqbukhary32 recently posted…Seakan tak percaya terlihat kelibat Mona Fendi di DamansaraMy Profile

  4. This piece of writing offers clear idea in support of the
    new visitors of blogging, that really how to do blogging and site-building.

    my web site :: please click the next website – http://8b.school781.ru/content/plumbing-tips-you-need-read-now,
    http://8b.school781.ru/content/plumbing-tips-you-need-read-now recently posted…http://8b.school781.ru/content/plumbing-tips-you-need-read-nowMy Profile

  5. Hi Dear, are you genuinely visiting this web site daily, if so after that you will
    without doubt get good knowledge.

    Stop by my blog post: asianoutcallmassage.com (legalizedextortion.com)
    legalizedextortion.com recently posted…legalizedextortion.comMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge