Semakan Kemasukan PLKN 2014 Online Dan SMS

Semakan Kemasukan PLKN 2014 Online Dan SMS, Semakan Calon PLKN 2013, Semak Secara Online Kemasukan PLKN Sesi 11 2014, PLKN 2014, Semakan PLKN 2014

Semakan Kemasukan PLKN 2014 Online Dan SMS | Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) merupakan kursus latihan wajib selama tiga bulan di Pusat Latihan PLKN seluruh Malaysia bagi sesetengah daripada mereka yang terpilih apabila menamatkan pendidikan sekolah menengah di Malaysia atau berumur 17 tahun ke atas. Ia bertujuan bagi pembinaan sahsiah diri bermatlamatkan membina dan mengukuhkan semangat patriotisme di kalangan generasi muda, memupuk perpaduan kaum serta integrasi nasional dan membentuk perwatakan positif menerusi nilai-nilai murni. Program ini bukanlah bersifat Kerahan Tenaga dan tidak mengikut mana-mana model daripada luar kerana dilaksanakan menurut cara Malaysia.

Pada setiap tahun, 24% daripada remaja yang akan berumur 18 tahun pada tahun latihan mereka dipilih untuk menyertai PLKN ini. Namun mereka yang bermasalah tertentu boleh memohon untuk ditangguhkan atau dikecualikan untuk PLKN ini.

Dalam melaksanakan Program Khidmat Negara ini, beberapa aspek penting telah diambil kira iaitu seperti:

  1. Jangka masa latihan selama 3 bulan secara berkhemah dan berasrama.
  2. Pelaksanaan telah dimulakan pada tahun 2004.
  3. Kemudahan infrastruktur latihan dan kemudahan-kemudahan asrama seperti yang terdapat di kem-kem PLKN seluruh negara.
  4. Implikasi kewangan.
  5. Menghadkan kesan ke atas sistem pembelajaran yang sedang berjalan.
  6. Guna tenaga dari segi kepakaran dan pengalaman.

Tarikh Semakan Kemasukan PLKN 2014

Semakan PLKN Siri 11 Tahun 2014 bagi remaja yang lahir pada 1996 boleh disemak mulai 25 Julai 2013 (Khamis) melalui laman web www.khidmatnegara.gov.my atau melalui khidmat pesanan ringkas (SMS)

Calon PLKN 2014

Calon yang tersenarai dan terpilih untuk mengikuti sesi latihan PLKN akan mengikuti latihan mulai Januari 2014. Pemilihan adalah berdasarkan prestasi pelajar dan juga dipilih secara rawak.

Semakan status terpilih bagi PLKN Siri 11/2014 bagi mereka yang lahir pada tahun 1996 sudahpun dibuka mulai 25 Julai 2013 (Khamis). Terdapat dua cara mudah untuk membuat semakan kemasukan PLKN 2014:

Semakan Kemasukan PLKN 2014 Online Dan SMS

Semakan Kemasukan PLKN 2014 Online Dan SMS, Semakan Calon PLKN 2013, Semak Secara Online Kemasukan PLKN Sesi 11 2014, PLKN 2014, Semakan PLKN 2014

1) Semakan calon PLKN 2014 secara online

Click link : http://apps1.khidmatnegara.gov.my/terpilih
C
lick link: http://www.khidmatnegara.gov.my/index.html
Click link: http://apps3.mod.gov.my/terpilih.html

p/s: Sekiranya server tidak dapat diakses, sila cuba semula pada waktu malam kerana terlalu ramai sedang mengakses aplikasi ini.

2) Semakan Calon PLKN melalui SMS

Taip : PLKN semak <No KP anda> hantar ke 15888

Kepada yang terpilih tu tahniah la ye. Kepada yang tak terpilih tapi nak sangat masuk PLKN tu sabar lah ye. Ada hikmahnya tu 🙂

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments