Rupa Bentuk Pelik Tapi Cili Ini Paling Pedas di Dunia

Rupa Bentuk Pelik Tapi Cili Ini Paling Pedas di Dunia6

Rupa Bentuk Pelik Tapi Cili Ini Paling Pedas di Dunia | Banyak cili yang didakwa sebagai terpedas di dunia , namun sebenarnya mana yang paling pedas ? Cili itu ternyata bernama Carolina Reaper yang merupakan hasil ciptaan Ed Currie .

Currie menanam cili itu di syarikatnya , PuckerButt Pepper , di South Carolina . Sebenarnya dia menanam cili untuk hobi , namun ternyata menjadi perniagaan menjanjikan keuntungan . Kini perusahannnya mempunyai banyak pekerja dan Currie ingin membuatnya lebih besar lagi .

Carolina Reaper dinobatkan oleh  pada 2012 sebagai cili paling pedas di dunia . Cili ini mempunyai skala Scoville 1.569.300 SHU . Rekod sebelumnya dipegang Trinidad Moruga Scorpion . Sebagai perbandingan , cili jalapeno yang dikenali terpedas ” hanya ” mempunyai skala 5,000 Scoville .

Rupa Bentuk Pelik Tapi Cili Ini Paling Pedas di Dunia3 Rupa Bentuk Pelik Tapi Cili Ini Paling Pedas di Dunia2 Rupa Bentuk Pelik Tapi Cili Ini Paling Pedas di Dunia4 Rupa Bentuk Pelik Tapi Cili Ini Paling Pedas di Dunia5

Rekod Cili dimiliki Currie ini ditetapkan setelah empat tahun pembuktian tidak ada yang lebih pedas . Pensijilan diberikan sejak Carolina Reaper jadi bahan skripsi mahasiswa Winthrop University . Namun penetapan Carolina Reaper ini tidak lepas dari perdebatan awam kerana saiz tahap kepedasan tidak sama tiap orang .

Namun para ahli sendiri mengaku takut merasai Carolina Reaper kerana mempunyai skala sangat tinggi . ” Aku belum pernah memakannya , Jalapeno saja sudah membuatku sangat kepedasan , ” ucap Cliff Calloway , profesor pembimbing skripsi .

sumber

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments