Nama-Nama Yang Dilarang Dalam Islam [Mesti Baca!]

nama-nama-yang-dilarang-dalam-islam.jpg

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada readers fuh.my yang disayangi semua. Hari in Dr Fuh nak kongsi sedikit info tentang nama-nama yang dilarang dalam Islam. Mungkin perkara ini nampak remeh, tapi sebenarnya perkara ini harus dipandang serius kerana setiap panggilan nama itu adalah doa. Ya Doa! Jika nama seseorang itu membawa maksud yang buruk, maka setiap pannilan namanya itu adalah doa yang buruk dan sebaliknya.

Nama adalah doa kepada seseorang, maka ibu bapa menjadi pemegang amanah yang besar untuk menamakan cahaya mata mereka. Nama hendaklah memiliki makna yang bagus. Janganlah memberikan nama hanya mengikut perasaan, asalkan indah dan sedap didengar tanpa mengetahui makna yang tersirat atau maksud sebenarnya.

Jika nama tersebut buruk dan memalukan, maka ibubapa boleh dikira berlaku zalim dan derhaka pada si anak.

Memang ramai yang suka menggabungkan nama suami dan isteri tetapi adakah ia menghasilkan makna yang baik? Ketahuilah nama juga merupakan gambaran bagi sifat, gaya hidup dan pemikiran kedua ibu bapa seseorang.

Nama seperti Rozana, Suzana atau yang menggunakan nama panggilan ‘zana’, bunyinya sedap sekali tapi maknanya ‘penzina’ atau pun nama ‘wathi’ yang bererti ‘bersetubuh’. Jadi elakkanlah menggunakan nama-nama tersebut.

Di dalam perawatan Islam juga terdapat beberapa nama yang sebaiknya dielakkan untuk diberikan kepada putera-puteri anda kerana maknanya yang tidak elok, buruk dan boleh mendatangkan masalah di kemudian hari. Hindarilah agar tidak bertembung dengan nama-nama jin. Contohnya :

1. Balqis – ketua jin

2. Qistina/Kistina – penghulu jin

3. Najwa – bisikan

4. Zaqwan/Zaquan – anak jin

5. Haikal/Haiqal – tengkorak

6. Badrisha/Badlisha/Herisha

Anak-anak ini bermungkinan akan menimbulkan banyak masalah, seperti sering sakit, berpenyakit ‘berat’ dan kronik, degil, kerap menangis, memberontak, hiperaktif dan sebagainya.

Nama-Nama Yang Dilarang Dalam Islam

nama-nama yang dilarang dalam islam

Berikut adalah sebahagian daripada nama-nama lain dalam Islam yang harus dielakkan dan dihindari bagi menamakan bayi anda :

A

  • Abiqah Hamba yang lari dari tuannya
  • Abkam Tidak celik, buta
  • Afinah Yang bodoh
  • Amah Hamba suruhan perempuan
  • Asiah Wanita yang derhaka
  • Asyar Paling jahat
  • Asyirah Yang tidak bersyukur atas nikmat
  • Aznie Aku berzina

B

  • Baghiah Yang zalim, jahat
  • Bahimah Binatang
  • Bakiah Yang menangis, merengek
  • Balidah Yang bodoh, bebal
  • Baqarah Lembu Betina
  • Batilah Yang batil, tidak benar
D
  • Dabbah Binatang
  • Dahisyah Goncang, stress
  • Dahriyah Yang mempercayai alam wujud dengan sendirinya
  • Dami’ah Yang mengalir air matanya
  • Daniyah Yang lemah dan hina
  • Darakah Kedudukan yang rendah
F
  • Faji’ah Kecelakaan
  • Fajirah Yang jahat, yang berdosa
  • Fasidah Yang rosak, yang binasa
  • Fasiqah Yang jahat, si fasik
  • Fasyilah Gagal, kalah
G
  • Ghafilah Yang lalai, yang leka
  • Ghaibah Hilang
  • Ghailah Kecelakaan, bencana
  • Ghamitah Yang tidak mensyukuri nikmat
  • Ghasibah Perampas, perompak
  • Ghawiah Yang sesat, yang mengikut hawa nafsu
H
  • Haqidah Yang dengki
  • Hasidah Yang hasad
  • Hazinah Yang sedih
  • Huzn Kesedihan
J
  • Jafiah Yang tidak suka berkawan
  • Jariah Hamba suruhan perempuan
K
  • Kafirah Yang kafir, yang ingkar
  • Kaibah Yang sedih
  • Kamidah Yang hiba, yang sangat berduka
  • Kazibah Pendusta, pembohong
  • Khabithah Yang jahat, yang keji
  • Khali’ah Yang tidak segan silu, mengikut hawa nafsu
  • Khamrah Arak
  • Khasirah Yang rugi
  • Khati’ah Yang bersalah, yang berdosa
L
  • Laghiah Sia-sia, tidak berfaedah
  • Lahab Bara api
  • Lahifah Yang sedih, menyesal dan dizalimi
  • La’imah Yang tercela
  • Lainah Yang terkutuk
M
  • Majinah Yang bergurau senda tanpa perasaan malu
  • Majusiah Agama menyembah api atau matahari
  • Maridah Yang menderhaka
  • Munafikah Yang munafik
  • Musibah Celaka, bencana, kemalangan
N
  • Najisah Yang najis dan kotor
  • Nariah Api
  • Nasyizah Yang menderhaka dan melawan suami
Q
  • Qabihah Yang buruk, hodoh
  • Qasitah Yang melampaui batasan dan menyeleweng dari kebenaran
  • Qatilah Pembunuh
  • Qazurah Kejahatan, perzinaan
R
  • Rajimah Yang direjam, yang dilaknat
  • Razani Kepala zakar lelaki
  • Razi’ah Kecelakaan, musibah
  • Razilah Yang keji dan hina
S
  • Safih Insan Manusia bodoh
  • Safilah Yang rendah dan hina
  • Sahiah Yang pelupa
  • Sharrul / Sharru Jahat
  • Sakirah Pemabuk
  • Sakitah Yang jatuh, yang hina, yang jahat
  • Syafihah Yang bodoh
  • Syani’ah Yang buruk
  • Syaqiyah Yang menderita
  • Syaridah Yang diusir
  • Syariqah Pencuri
  • Syarisah Yang buruk akhlak
  • Syarrul Bariyyah Sejahat-jahat manusia
  • Syatimah Maki hamun
T
  • Tafihah Karut
  • Talifah Yang rosak, yang binasa
  • Talihah Yang tidak baik
  • Tarbiyah Yang papa kedana
  • Tarikah Anak dara tua
W
  • Wahiah Yang lemah, yang jatuh, yang buruk
  • Wahimah Yang lemah
  • Wahinah Penakut
  • Wailah Bencana, keburukan
  • Wajilah Penakut
  • Waqi’ah Pertempuran dalam peperangan, umpatan
  • Waqihah Yang kurang sopan dan malu
  • Wasikhah Yang kotor
  • Wasyiah Yang mengumpat, yang mengadu dombakan orang
  • Wati/Waty Nama Hindu/tiada makna
  • Wathy / Wathi Bersetubuh
Y
  • Yabisah Yang kering, yang sedikit kebaikannya
  • Yaisah Yang berputus asa
Z
  • Zalijah Kebinasaan
  • Zalilah Yang hina
  • Zalimah Yang zalim
  • Zaniyah Penzina, pelacur
  • Zufafah Racun pembunuh

Wallahualam

Semoga artikel kali ini dapat memberikan sedikit sebanyak kebaikan dan manfaat kepada pembaca laman fuh.my | mencetus fenomena™ yang dikasihi

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

31 thoughts on “Nama-Nama Yang Dilarang Dalam Islam [Mesti Baca!]”

  1. fyna says:

    kena alert nih.. thanks info nih.
    fyna recently posted…Permainan Zaman Kanak-kanak Dulu Yang IndahMy Profile

  2. nama anak aku MIRZA bermaksud anak yg baik kbai

  3. hafiz says:

    bakal ibubapa kena amik perhatian ni..
    hafiz recently posted…Komisyen ke 10 dari Panduan Baju KurungMy Profile

  4. satu perkongsian yg bagus.. saper yg bakal timang cahaya mata kena take note.
    Carlos Santiago recently posted…BAN WAR – Zero MMX Motosikal Perang Dijual Pada Harga $9495My Profile

  5. ada banyak jugak nama dari kalangan kawan2 saya yang bermakna tak elok kalau refer dari entri ni. tapi sejauh mana betul info ni kena rujuk jugak pada yang arif.. takut ter share sesuatu yang tak betul
    1. Balqis – ketua jin

    2. Qistina/Kistina – penghulu jin

    3. Najwa – bisikan

    4. Zaqwan/Zaquan – anak jin

    5. Haikal/Haiqal – tengkorak

    6. Badrisha/Badlisha/Herisha

    Kat atas tu antara nama2 yang popular orang guna. Jadi dorang kena tukar nama lah yer

    SERIUS >>APA YANG PEMINAT YUNA KENA TAHU TENTANG YUNA SEKARANG
    Beware >>Awas Ibu Ibu.. Rahsia anda sedang di intai
    Terbaik >>Tak mampu nak beli Samsung Galaxy S4, ni ada orang nak bagi free. clik ler
    Rahsia >>Yang bernama IBU harus tengok ni. Ibu je tau!!
    suria lekatlekit recently posted…VITAMIN C MAIXARA BUAT AKU RASA MENGANDUNG KALI KE DUAMy Profile

  6. hamba allah says:

    sekadar perkongsian…bahasa arab ni banyak maksud cuma nak betulkan bbrp maksud yg ada maksud lain..spt asiah adalah tokoh wanita yg hebat dalam sejarah islam..kadang2 nama2 yg kita bg sgt perlu tgk pada maksud ttp lihat juga sejarah kegemilangan dalam islam…ia akan jadi salah apabila ejaan dlm bhs arab yg lain…

    contoh melayu baca safiyah-bodoh (mula dgn sin)
    tp arab yg betul sofiyah-suci(mula dgn sod)

    sekadar lontaran pdgn..

    1. AmSa77 says:

      Mcamana pula dengan nama Maisarah? Agak-agak org Arab blh terima tak nama ni di Malaysia ialah mmg confirm nama perempuan?

      Dalam kata lain, blhkah nama Maisarah ni dianggap nama unisex?

  7. nabila biela says:

    hmmm mmg kena brhati2 pasal nama ni
    nabila biela recently posted…5 Penemuan Aneh Yang Menggemparkan DuniaMy Profile

  8. Radzia Kaber says:

    Tak pernah tahu Balqis tu maknya ketua jin… ramai jk yg bernama Balqis. Haikal pun comment name… berhati2 la bila menamakan anak sebab ianya akan membentuk peribadi anak kita… Semoga anak2 kita manjadi insan yang mulia.. Amin

  9. ghaz abdulla says:

    Rasulullah saw juga melarang FARA dan ATIRA. Ini Fara nama unta beranak sulung utk ancak org pagan (tidak berugama) dan Atira anak sulung unta utk ancak pd bln rejab

  10. bantal_GOLEK says:

    bagi nama seperti sahabat r.a dan pejuang2 islam seperti fateh.tak pon nama malaikat, Jibrail ke.

  11. Aulia says:

    Tapi dari website ni zaqwan maksudnya, yang ceridk, yang harum:

    http://name.crazyartzone.com/index.asp

    mana satu yang betul ni?

    1. Balqis plak bukan ke zaman nabi Sulaiman tu..

  12. syahrul says:

    Cek btol2…byk lg maksod len…seperti balqis 2..lau bende ni xsahih..akan jd BIDAAH…shubahah sume ni…jd pastikn pengesahan yg sebenar..jgn mngelirukan org len…name2 ni byk da kluar…even dlm buku ade…yg penting ejaan dlm jawi…harap wat pengesahan yg sahih..

    1. Saya pun konpius jg. Rujuk pada yg pakar. menarik untuk dibincangkan statement nie bro.
      Aniqbukhary32 recently posted…Girlfriend sama macam anjing?My Profile

  13. amira jen says:

    bgmna pula yg islam menamakan anak2 mereka, dgn mggunakan nama2 kristian, sbb sekarang dah ramai saya perasaan,,, apalagi jika mereka d kalangan artis/selebriti

    1. tu la pasal. kita digalakkan untuk menamakan anak dengan nama yg baik2..
      Aniqbukhary32 recently posted…Girlfriend sama macam anjing?My Profile

  14. Oh ye ke.. anak buah saya nama Qistina. tp ntah la, nama2 yg dilarang inilah yg sedap dgr. hehe

  15. vcore says:

    nice sharing

  16. izmyra says:

    Nme anak sye qistina sye rujuk dlm buku panduan nama2 ank dlm islam..ade maksud nye..elok je..betol kew ape yg dbritahu nie..

    1. nana says:

      Rujuk jgk mksd KEADILAN tp yg ni bgtau penghulu jin

  17. Yo Zan says:

    kalo aku ada 3 anak.. anak pertama nama A , anak kedua nama B , anak ketiga nama C ..selesai masalah

  18. GWA says:

    nama aku SURIA.,.. bermaksud matahari kan… ape hukum letak nama mcm aku erk….

  19. baby comel says:

    bila baca ni, baru tau tentang ni.. okey, take note. nanti ada anak insyaAllah akan cuba elakkan nama2 ni
    baby comel recently posted…Cara Kekalkan Air Kolam Ikan BersihMy Profile

  20. blogbob says:

    maklumat yang bagus ,dapat mengelak kejadian menamakan anak membabi buta

  21. nana says:

    Confius..maksud Qistina=keadilan rujuk nama2 islam jd sy letak ank nama NUR QISTINA = Cahaya Keadilan.. x tau la plak nm ni ada mksud lain..sebagai ibu sy mesti la nk yg terbaik buat ank tp apakan dayan tertipu jua..

  22. hamba Allah says:

    Asiah- isteri firaun
    A’siah- perempuan yang menderhaka

    Dalam jawi Asiah isteri firaun menggunakan huruf alif dan A’siah perempuan yang menderhaka mengguna huruf ain, berhati2 wahai admin dalam menyebarkan maklumat :}!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge