Lelaki Ini Bunuh Diri Secara Terhormat

Lelaki Ini Bunuh Diri Secara Terhormat

Lelaki Ini Bunuh Diri Secara Terhormat | Seorang rakyat Switzerland membunuh diri dibantu dengan teknologi perubatan atau euthanasia. Disaksikan sendiri keluarganya, ia minum ubat untuk membunuh diri di sebuah klinik di Switzerland. Proses kematian itu, disiarkan televisyen BBC, menjadi kontroversi.

Nama lelaki itu ialah peter Smedley berusia 71 mengalami sakit kronik yang tidak mungkin dapat disembuhkan lagi. Pemilik hotel ini memutuskan untuk mengakhiri penderitaan itu dengan cara meminum ubat membawa maut.

Niatnya itu boleh terlaksana kerana di negaranya, Switzerland, euthanasia tidak dilarang. Beliau meminta doktor di sebuah klik bernama Dignitas memberikan ubat barbituates yang boleh memebunuh secara senyap tanpa menyakitkan.

Peter Smedley mengizinkan kepada pengacara Terry Pratchett Choosing To Die, untuk merakam detik-detik terakhirnya ketika minum racun. Kejadian ini berlaku sebelum Krismas tahun lalu.

BBC menayangkan adegan(13/6/11) itu disakasikan oleh doktor dari klinik Dignitas . Sebagai perpisahan terakhir, si isteri Christine (40) mencium suaminya dan berkata, “Kuatlah sayang”.

Christine pun kelihatan tenang saat Smedley minum ubat itu, namun ia tetap berada di samping suaminya itu. Kelihatan pesakit dengan yakin meminum ubat yang sudah disediakan doktor. Dan dalam masa beberapa saat, ia meninggal di atas kerusinya.

Selepas tayangan itu, topik ini hangat ini muncul di Twitter, media sosial lain serta media cetak mengelarkan BBC sebagai ‘cheerleaders’ euthanasia ..

sumber

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments