Kisah Titanic Tenggelam Adalah Contoh Kekuasaan Allah Seperti Dalam Surah Yaasin

kisah-titanic-tenggelam.jpg

Kisah Titanic Tenggelam Adalah Contoh Kekuasaan Allah Seperti Dalam Surah Yaasin | Haaa..malam tadi sapa yang tengok cerita Titanic? Amboi tak puas-puas lagi ka?hehehe. Hari ni Dr Fuh nak share tentang kisah tenggelamnya kapal titanic atau kapal-kapal besar yang dipenuhi dengan orang kafir ni sebenarnya sejak azali telah termaktub di dalam Al-Quran iaitu pada surah Yaasin. Jom baca.

Ucaplah ”Subhanallah..”.Siapa yang tidak tahu tentang kisah tragik kapal RMS Titanic tenggelam di tengah laut Atlantik Utara tahun 1912.Ramai sedia maklum bahawa kapal gergasi yang paling mewah ketika itu tenggelam kerana melanggar bongkah ais gergasi.Dengan sedikit sahaja kebocoran,kapal Titanic yang dibina dalam masa 3 tahun itu tenggelam dalam masa 3 jam sahaja.

Tetapi para sarjana dan ilmuwan Islam terkemuka dunia yang mengkaji sejarah kapal itu menemui hasilnya yang amat mengejutkan.Baca balik Surah Yaasin ayat ke 41 hingga ayat ke 44,AllahuAkhabar!!:

لَا الشَّمْسُ يَنبَغِي لَهَا أَن تُدْرِكَ الْقَمَرَ وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ وَكُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ

41. Dan suatu tanda (kebesaran Allah yang besar) bagi mereka adalah bahwa Kami angkut keturunan mereka dalam bahtera yang penuh muatan.

وَآيَةٌ لَّهُمْ أَنَّا حَمَلْنَا ذُرِّيَّتَهُمْ فِي الْفُلْكِ الْمَشْحُونِ

42. dan Kami ciptakan untuk mereka yang akan mereka kendarai seperti bahtera itu [1269]. [1269] Maksudnya : binatang-binatang tunggangan, dan alat-alat pengangkutan umumnya.

وَخَلَقْنَا لَهُم مِّن مِّثْلِهِ مَا يَرْكَبُونَ

43. Dan jika Kami menghendaki niscaya Kami tenggelamkan mereka, maka tiadalah bagi mereka penolong dan tidak pula mereka diselamatkan.

وَإِن نَّشَأْ نُغْرِقْهُمْ فَلَا صَرِيخَ لَهُمْ وَلَا هُمْ يُنقَذُونَ

44. Tetapi (Kami selamatkan mereka) karena rahmat yang besar dari Kami dan untuk memberikan kesenangan hidup sampai kepada suatu ketika.

Dan mereka turut menyatakan bahawa maksud dari potongan itu bahawa berdasarkan kenyataan bongkak kapten kapal Titanic iaitu Kapten Edward J.Smith

kisah titanic tenggelam 1

Tuhan sendiri tidak dapat menenggelamkan kapal ini.Dengan pengalaman lebih 40 tahun,tidak ada satu pelayaran di bawah sayapun yang pernah gagal saya kendalikan walau dalam apa jua keadaan laut yang menggila..”.

Kenyataan beliau itu cukup menunjukkan mereka telah lupa ada kuasa yang jauh lebih hebat iaitu Tuhan.”Hasil” dari kenyataan bongkak itu,Tuhan mentakdirkan kapal itu belayar hanya 3 hari saja dan lautan Atlantik Utara menjadi perkuburan besar bagi hampir 1500 orang ”mangsa” Titanic. – Sumber

Subhanallah

Wallahualam

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Latest posts by Dr Fuh (see all)

Comments

comments

23 thoughts on “Kisah Titanic Tenggelam Adalah Contoh Kekuasaan Allah Seperti Dalam Surah Yaasin”

  1. scott hall says:

    tuh pai kni. acum

  2. Katak Comel says:

    bru taw..menarik tuk dibaca dan diteladani..
    hihi
    Katak Comel recently posted…Shahz Jaszle Buka Portal Hiburan SendiriMy Profile

  3. Ternyata lailahaillah muhamadarasulullah…

    1. kucinghitam says:

      kekuasaan Nya adalah nyata
      kucinghitam recently posted…KELANTAN TEWASKAN JOHOR DARUL TAKZIM PIALA FAMy Profile

  4. Ummar Farouk says:

    Subhanallah! Kisah yg bleh dijadikan pengajaran buat kita semua… Kita semua sedia maklum bahawa kapal titanic tenggelam disebabkan terlanggar iceberg, jadi kalo korang nak tgok saiz sebenar iceberg tu, meh korang gi tgok entri terbaru blog sy neh…
    Ummar Farouk recently posted…Rahsia Kelakuan Manusia Dengan Merujuk Pada Theory of IcebergMy Profile

    1. kucinghitam says:

      tapi pompuan suka tgk filem tu bkn pasal iceberg
      kucinghitam recently posted…KELANTAN TEWASKAN JOHOR DARUL TAKZIM PIALA FAMy Profile

    2. Menarik jgk nie.. saya terjah entry nie sbb bab2 titanic nie memang favourite saya.. hehe
      Aniqbukhary32 recently posted…Apa yang hebat sangat dengan budak Badhri Radzi tu?My Profile

  5. Moral of the story dalam dunia ni tiada siapa yang berkuasa selain Allah s.w.t. selalunya mat salleh ni mmg suka cakap takbur… tengoklah Allah bayar cash lagi..

    1. kucinghitam says:

      yup cash on the spot
      kucinghitam recently posted…KELANTAN TEWASKAN JOHOR DARUL TAKZIM PIALA FAMy Profile

    2. Semuanya sudah tertulis di dalam Al-quran.. kita je yg x tahu dan x penah ambil tahu.. (Pesanan untuk diri)
      Aniqbukhary32 recently posted…Apa yang hebat sangat dengan budak Badhri Radzi tu?My Profile

  6. Lucinda says:

    They help separate the fishing men from the boys, so you can find an excellent guide who really
    knows what he’s doing. Never dawned on me that they might want to try it, so I was surprised one day in the late-eighties when my son called and said they wanted to go fishing. But here’s my top 5 to consider with choices for both types
    of water included:.
    Lucinda recently posted…LucindaMy Profile

    1. kucinghitam says:

      nie dok merapu pasal apa
      kucinghitam recently posted…KELANTAN TEWASKAN JOHOR DARUL TAKZIM PIALA FAMy Profile

  7. oCc6Ve6mQYQoaL says:

    45294 480073I always pay a visit to your weblog and retrieve everything you post here but I never commented but today when I saw this post, I couldn

  8. UDANG KEREMI says:

    KEKUASSAAN ALLAH , KEHENDAKNYA

  9. Diena tifani clalue says:

    Subhanallah memang kekuasaan ALLAH SWT dan tk dha s’org pun yg bs menntgx?!?

  10. Not only will your child be in awe of all the bright colors of his favorite cereal transformed into a birthday
    cake but your guests will absolutely love your creativity.
    Later, during the Middle Ages, many guests would bring small cakes to the wedding celebration.
    Typically overlooked as practically nothing far more than just dessert belittled as a symbol that provides nothing
    more than a location to stick the candles, the birthday cake has lengthy
    been relegated to 2nd tier status in the realm of get together arranging.
    http://dynamicdelhi.com/profiles/blogs/standards-for-effortless-programs-in-cake recently posted…http://dynamicdelhi.com/profiles/blogs/standards-for-effortless-programs-in-cakeMy Profile

  11. vcore says:

    baru tau…….

  12. farah says:

    Ya Allah ampuni Aku yang penuh
    dosa-danial

  13. muja says:

    proof kebesaran DIA. banyak nya spam comments,, hehe

  14. sblm nie saya pernah terbaca juga artikel nie tapi dalam bahasa indonesia.. pening juga kepala hotak nak faham. alhamdulillah artikel nie senang nak faham. thankz admin
    Aniqbukhary32 recently posted…Apa yang hebat sangat dengan budak Badhri Radzi tu?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge