Kenapa Perlu Minum Air Pada Waktu Yang Betul?

Air-Mineral.jpg

Kenapa Perlu Minum Air Pada Waktu Yang Betul? | Terdapat beberapa sebab kenapa perlu minum air pada waktu yang betul. Antara sebab-sebab tertentunya ialah :

* 2 gelas air setelah bangun tidur – bantu replenish liquid dalam tubuh/ gantian-air dalam organ-organ kerana tubuh tidak mendapat air dalam tempoh 6-8 jam waktu tidur. Ini amat penting untuk ‘activate’ internal organ.

* 1 gelas air, 30 minit sebelum makan – menyediakan esofagus dan sistem penghadaman (termasuk perut dan laluan nya) menerima makanan dan bantu proses penghadaman yang lebih efektif. Menurut kajian di Eropah, 90% orang yang minum air kosong sebelum makan mempunyai tahap kesihatan penghadaman yang lebih baik, dan kurang berisiko untuk mendapat kanser kolon.

* 1 gelas air sebelum mandi – membantu menurunkan tekanan darah.

* 1 gelas air sebelum tidur – membantu mengelakkan serangan strok/angin ahmar dan bantu tubuh untuk sistem kardiovaskular yang sihat. Amalan ini juga membantu kurangkan rasa lapar di waktu malam seperti disahihkan kajiannya oleh University of Washington.

*** Amalan minum 2.5L air kosong yang bersih setiap hari, 45% membantu mencegah kanser kolon, mengurangkan risiko kanser payudara sebanyak 79%, dan 50% kanser hempedu. (Hasil kajian yang dipersetujui oleh pakar kesihatan seluruh dunia)

SUMBER

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

7 thoughts on “Kenapa Perlu Minum Air Pada Waktu Yang Betul?”

  1. gud info bro..gua main hentam je minum air ni..rasa dahaga baru minum
    blogger lelaki recently posted…Sabah Pernah Menyertai Sukan Olimpik 1956My Profile

  2. Sebelum tdo je minum, yg lain tak.. Mcm mana nak sihat aku nie…

    perkongsian menarik..
    Aniqbukhary32 recently posted…Benda kecik inilah yang kita selalu terlepas pandangMy Profile

  3. cik Ain says:

    suka sgt minum air kosong… pastu selalu la pergi toilet..
    hahaha
    info yg berguna ..

  4. vcore says:

    info yang berguna.tq for sharing

  5. baby comel says:

    ni memang kena amalkan selalu ni,
    baby comel recently posted…Penenang JiwaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge