Bacaan Index IPU Jerebu Seluruh Malaysia 25 Jun 2013

IPU-jerebu.jpg

Bacaan Index IPU Jerebu Seluruh Malaysia 25 Jun 2013

Bacaan Terkini Index IPU Jerebu Seluruh Malaysia 2013, Jerebu Malaysia, Johor Jerebu, IPU Jerebu, Bacaan Index IPU Jerebu, PSI Malaysia, PSI Reading, Jerebu

Berikut adalah bacaan terkini Index Pencemaran Udara IPU Jerebu Seluruh Malaysia bagi tarikh 25 Jun 2013 bagi kawasan-kawasan berisiko tinggi yang diambil dari Jabatan Alam Sekitar

API

Status

0-50 Good
51-100 Moderate
101-200 Unhealthy
201-300 Very Unhealthy
>301 Hazardous

td bgcolor=’green’ >66*65*

NEGERI / STATE KAWASAN/AREA MASA/TIME
7:00AM
MASA/TIME
11:00AM
MASA/TIME
5:00PM
Johor Kota Tinggi 62* 60* 59*
Johor Larkin Lama 82* 81* 75*
Johor Muar 165* 132* 127*
Johor Pasir Gudang 68* 66* 65*
Kedah Alor Setar 61* 59* 62*
Kedah Bakar Arang, Sg. Petani 87* 87* 83*
Kedah Langkawi 51* 51* 51*
Kelantan SMK Tanjung Chat, Kota Bharu 95* 92* 94*
Kelantan Tanah Merah 83* 84* 83*
Melaka Bandaraya Melaka 135* 131* 121*
Melaka Bukit Rambai 160* 153* 144*
Negeri Sembilan Nilai 177* 168* 149*
Negeri Sembilan Port Dickson 171* 158* 137*
Negeri Sembilan Seremban 165* 144* 141*
Pahang Balok Baru, Kuantan 92* 86* 81*
Pahang Indera Mahkota, Kuantan 87* 83* 77*
Pahang Jerantut 137* 137* 117*
Perak Jalan Tasek, Ipoh 139* 148* 159*
Perak Kg. Air Putih, Taiping 142* 154* 150*
Perak S K Jalan Pegoh, Ipoh 182* 193* 211*
Perak Seri Manjung 288* 333* 290*
Perak Tanjung Malim 175* 179* 170*
Perlis Kangar 56* 59* 64*
Pulau Pinang Perai 118* 117* 103*
Pulau Pinang Seberang Jaya 2, Perai 132* 128* 117*
Pulau Pinang USM 121* 118* 106*
Sabah Keningau 53* 51* 53*
Sabah Kota Kinabalu 70* 71* 71*
Sabah Sandakan 50* 51* 53*
Sabah Tawau 42* 37* 38*
Sarawak Bintulu 68* 62* 58*
Sarawak ILP Miri 78* 75* 68*
Sarawak Kapit 78* 78* 65*
Sarawak Kuching 80* 74* 68*
Sarawak Limbang 56* 53* 48*
Sarawak Miri 80* 78* 73*
Sarawak Samarahan 77* 73* 67*
Sarawak Sarikei 81* 80* 72*
Sarawak Sibu 92* 81* 78*
Sarawak Sri Aman 81* 80* 80*
Selangor Banting 292* 266* 197*
Selangor Kuala Selangor 242* 229* 192*
Selangor Pelabuhan Kelang 487* 484* 464*
Selangor Petaling Jaya 213* 199* 181*
Selangor Shah Alam 289* 291* 252*
Terengganu Kemaman 125* 112* 102*
Terengganu Kuala Terengganu 101* 98* 89*
Terengganu Paka 95* 91* 81*
Wilayah Persekutuan Batu Muda,Kuala Lumpur 198* 189* 163*
Wilayah Persekutuan Cheras,Kuala Lumpur 186* 174* 147*
Wilayah Persekutuan Labuan 72* 69* 66*
Wilayah Persekutuan Putrajaya 195* 198* 176*
Nota / Note
* = Habuk Halus (PM10) c = Ozon (O3)
a = Sulfur Dioksida (SO2) d = Karbon Monoksida (CO)
b = Nitrogen Dioksida (NO2) & = Lebih daripada satu pencemar

Pengiraan IPU Jerebu

Nilai IPU dikira berdasarkan kepekatan purata setiap pencemar udara iaitu SO2, NO2, CO, O3 dan PM10. Pencemar udara yang dominan dengan kepekatan tertinggi diambilkira sebagai pencemar yang akan menentukan nilai IPU. Pada lazimnya, kepekatan habuk halus (PM10) adalah yang tertinggi berbanding dengan pencemar yang lain dan ini menentukan bacaan IPU.

Pembentukan ozon di permukaan bumi (O3)

Menjelang lewat tengahari atau pada awal petang, lazimnya kepekatan ozon adalah tinggi dan mendominasi bacaan IPU di sesetengah kawasan. Di bawah pengaruh cahaya matahari, oksid-oksid nitrogen dan sebatian organik meruap yang dilepaskan dari ekzos kenderaan bermotor dan industri bertindakbalas bagi membentuk ozon di permukaan bumi.

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Latest posts by Dr Fuh (see all)

Comments

comments

35 thoughts on “Bacaan Index IPU Jerebu Seluruh Malaysia 25 Jun 2013”

  1. dengar cerita kebakaran di indon ada sangkut paut dgn company malaysia. tapi malaysia menafikan. Apa pun, jerebu mmg teruk, kna mnum banyak air.
    Carlos Santiago recently posted…BAN FesyenHot – Aksi Fesyen Yang Sangat Bangang Tapi Diterima PublicMy Profile

    1. kucinghitam says:

      xda la indo mmg suka salahkan orang lain
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  2. Daxx says:

    Dekat tempat saya jerebu punya la teruk tapi tak buat bacaan IPU langsung. ish ish ish
    Daxx recently posted…Jerebu Teruk Di Johor + 16 GambarMy Profile

    1. kucinghitam says:

      hmmm report kat tv3 hahaha karam sigh melaor kan
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  3. Ummar Farouk says:

    Majoriti dah sampai paras unhealthy. Apa-apa pun dinasihatkan minum air banyak2…
    Ummar Farouk recently posted…Fakta Mengenai Sejarah Memerangi Parsi MajusiMy Profile

    1. kucinghitam says:

      xleh nak buat apa la its nature
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  4. Hurm office wa… tak menampakan perubahan langsung… dah macam duduk kat alam kayangan dah rasanya ==’

    1. kucinghitam says:

      nama pun pepari kakakannnnn
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  5. faris says:

    Masalah jerebu ni berulang2 tiap thn, da bole diketgorikan masalah antarabangsa disebelah asia, yg indon ni satu hal xde langsung ambil langkah2 kawalan pencegahan, atau buat la apa yg perlu utk mengelak dari berulang2 perkara yg sama, jika ada individu atau yg terlibat buat pembakaran terbuka secara meluas, buat akta hukum jer penjara seumur hidup, sbb ini melibatkan seluruh manusia tanpa kecuali dimana jerebu diterbangkan. Mengancam kesihatan seterusnya keselamatan dan nyawa juga. Semoga Allah menghukum manusia2 yg pentingkan diri ni secpt yg mungkin….sungguh zalim mereka yg dalam kepala bukan otak tp najis yg jd otak mereka, x pikir kesan dari tindakan mereka menyusahkan manusia2 lain. Klu mereka x pikr ttg keselamatan manusia lain demi kepentingan diri, maka hapuskan mereka2 dari muka bumi ini…….

    1. kucinghitam says:

      tu la pasal bila dah jadi salahkan orang lain ja dia tau
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  6. faris says:

    X peduli la usahawan dari Malaysia yg terlibat pangkat Dato ke Tan Sri ke tindakan wajib diambil… Bg aku mereka yg terlibat dgn pembakaran terbuka secara meluas ni x layak dilayan seperti manusia.. Tangkap dan humban dlm “NERAKA” yg mereka cuba cipta utk kita semua, biar mereka mampus hangus dan manusia2 selamat dari angkara bermusim mereka setiap tahun….

    1. kucinghitam says:

      yeka tp2 tahun rasa jrang
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  7. Shah alam dah lebih dari 200 setakat pukul 3.12 pm 😛

    1. kucinghitam says:

      dah makin teruk
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  8. alhamdulillah rumah aku sudah kurang jerebunya sbb hujan lebat 🙂

    1. kucinghitam says:

      yea kalo xhujan leh ja buat hujan sendiri hehehehe
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  9. dzarif says:

    jerebu ni teruk la

    1. kucinghitam says:

      yg merokok tu kurang ka la rokok
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  10. aziq says:

    makin banyak lagi teruk nasib baik kerajaan tolong buat kipas gergasi

    1. kucinghitam says:

      merapu ja kipas gergasi
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  11. lokhman says:

    jerebu memeng banyak di malaysia kenapa

    1. kucinghitam says:

      sebab angin dri indo tiup ke malaysia
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  12. azizul says:

    teruk betul ni

    1. kucinghitam says:

      memang teruk pun
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  13. azizul says:

    dzarif

    1. kucinghitam says:

      kucinghitam.net aaaaaaaa
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  14. ajmal says:

    jerebu tu bahaya

    1. kucinghitam says:

      memang berbahaya pun
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  15. ajmal says:

    babila thaqif

    1. kucinghitam says:

      sengal dok maki oranfg
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  16. azizul says:

    memang teruk ni

    1. kucinghitam says:

      teruk sangat2
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  17. azizul says:

    susah ni

    1. kucinghitam says:

      tersangat la susah
      kucinghitam recently posted…RUMAH ALMY NADIA TERBAKARMy Profile

  18. I wouldn’t be aware that generate income finished up here, however I imagined this specific send was previously wonderful. I would not recognize who you can be but certainly ensure any well-known blogger if however you will not be witout a doubt. Many thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge