Inilah Gambar Penghujung Tembok Besar China

Gambar-Penghujung-Tembok-Besar-China.jpg

Inilah Gambar Penghujung Tembok Besar China | Tembok Besar China adalah salah satu mahakarya seni bina dunia. Namanya tersohor di semua negara, pun menjadi destinasi pelancongan kegemaran pelancong. Tapi adakah anda tahu letak hujung Tembok China?

Tembok Besar China seperti dibangun melampaui batas kemampuan manusia. Selebrasi dan tragedi mewarnai pembuatannya, dua ribu tahun yang lalu, pada masa Dinasti Qing.

Tembok ini dibina atas perintah Maharaja pertama China iaitu Qin Shi Huang, untuk melindungi Empayar China. Butuh waktu puluhan tahun yakni dari 220-206 SM untuk merampungkan tembok raksasa ini.

Tembok ini memanjang lebih dari 20,000 kilometer, membelah dataran luas China. Tapi adakah anda tahu di mana hujung benteng ini?

Selain Top Lake di sebelah barat, ujung lainnya ada di Shanhaiguan. Berada di timur China, Shanhaiguan dijuluki sebagai Old Dragon Head atau disebut juga Laolongtou.

Hujungnya persis menjorok ke Laut Bohai. Tempat ini jadi destinasi pelancongan kerana di atasnya bertengger menara pemantau dan sebuah kuil.

Gambar Penghujung Tembok Besar China Gambar Penghujung Tembok Besar China Gambar Penghujung Tembok Besar China

SUMBER

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

8 thoughts on “Inilah Gambar Penghujung Tembok Besar China”

  1. Mawardiyunus says:

    erkk xpernah terpikir nk tgok penghujung tembok besar cina nie. tq tq
    Mawardiyunus recently posted…The chance to be a furniture designer | Furniture Design And MakingMy Profile

  2. Bukti kepakaran orang zaman dahulu kala tanpa perlu ada teknologi tinggi.. sumber alam pun dah mampu buat mereka mencipta kegemilangan yang sampai hari ni teguh berdiri.
    lekatlekitgurl recently posted…BERKOMEN KAT BLOG PUN DAPAT DUIT,ALHAMDULILLAHMy Profile

    1. VIMAX2U says:

      sapa cakap xguna teknologi tu kira teknologi la tue
      VIMAX2U recently posted…VIMAXMy Profile

  3. VIMAX2U says:

    cantik hujung tembok dia
    VIMAX2U recently posted…VIMAXMy Profile

  4. VIMAX2U says:

    kan selalu tengok tembok ja xpenah tepikir hujung mcmana
    VIMAX2U recently posted…VIMAXMy Profile

  5. kucinghitam says:

    kakakakaka macam tu kerrrrr

  6. World WarZ says:

    Info nie tak berapa tepat sebab Tembok Besar negari Cina (Great Wall of Cnina) bukan hanye sebaris memanjang berkelok kelok sepanjang dari Hushan sampai Gansu sejauh 8,851Km (5,500batu) tapi ia dibina dibanyak tempat yang stratejic dan bukan terus bersambung sambung.
    Bermaksud ia dibina dibanyak tempat jesteru itu tentu banyak’ Hujungnye’

  7. vcore says:

    fuyoooo.ni ke penghujungnye.beautiful

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge