Fuh! Rekaan Perangkap Nyamuk Buatan Sendiri

Fuh-Rekaan-Perangkap-Nyamuk-Buatan-Sendiri.jpg

Fuh! Rekaan Perangkap Nyamuk Buatan Sendiri

Adakah rumah anda memerlukan sebuah perangkap nyamuk untuk mengelakkan anda kehabisan darah? Jika ya, mari cuba peragkap yang mampu anda bina dari rumah sendiri. Malah, ia lebih menjimatkan daripada anda membeli sebotol ridsect nyamuk dipasaran.
 
Apa yang kita perlukan ialah:
200 ml air 
50 gram gula perang (gula merah) 
1 gram yis ( yis ibu roti, boleh dibeli di pasar raya ) 
1 botol plastik 2 liter 
Bagaimana caranya:
1. Potong botol plastik (jenis PET) pada separuh. Simpan bahagian leher.
2. Campurkan gula perang dengan air panas. Biarkan sejuk. Apabila sejuk, tuangkan di separuh bahagian bawah botol.
3. Tambah yis. Tidak perlu untuk bergaul. Ia akan menghasilkan karbon dioksida. (Nyamuk tertarik dengan karbon dioksida)
4. Letakkan bahagian corong, terbalik, ke dalam separuh botol tadi.
5. Bungkus botol dengan sesuatu yang hitam, dan letakkan di beberapa sudut rumah anda.
Dalam masa dua minggu, anda akan melihat jumlah nyamuk dan nyamuk yang mati di dalam botol.
Di samping membersihkan rumah, tapak pembiakan nyamuk dan nyamuk, kita boleh menggunakan kaedah ini dalam sekolah, taska, hospital, kedai, ladang, dan lain-lain.
(Kalau korang tak pasti cara yang betul untuk membuat perangkap nyamuk ini, lihat gambar di bawah ini, sebagai panduan.)
Fuh! Rekaan Perangkap Nyamuk Buatan Sendiri

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

8 thoughts on “Fuh! Rekaan Perangkap Nyamuk Buatan Sendiri”

  1. amir zahari says:

    Pernah baca dan pernah buat, tak jadik.. mungkinsalah campuran masa tu..hahahaha yg ade lipas bertingkek-tingkek..
    amir zahari recently posted…Pakai Baju Kurung Lebih Berisiko Di RogolMy Profile

    1. kucinghitam says:

      lipas memang siuka air gula tu dia pi tu
      kucinghitam recently posted…TUKANG KEBUN LIWAT 7 PELAJAR LELAKIMy Profile

  2. kucinghitam says:

    kreatif nie kucinghitam byk botol kosong lepas nie leh la buat perangkap nie klo leh jual hehehe
    kucinghitam recently posted…TUKANG KEBUN LIWAT 7 PELAJAR LELAKIMy Profile

  3. Ezad Skytech says:

    boleh try buat ni….nyamuk suka buat OT sampai pagi kat rumah ni..haha
    Ezad Skytech recently posted…Ambil Kesempatan Ataupun Terlepas PandangMy Profile

  4. Mawardiyunus says:

    memang kreatif giler la. pasni nak jimat leh la wt
    Mawardiyunus recently posted…Gambar Samsung GALAXY Note 3 | Samsung Reality And RumorsMy Profile

  5. Ahlee bin ahtan says:

    tambah 200 gm tepong gandum kacau rata dan kukus jadilah Apom gulas Hangus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge