Fuh ! Keunikkan Hotel Kapsul Di Jepun

Fuh ! Keunikkan Hotel Kapsul Di Jepun

Fuh ! Keunikkan Hotel Kapsul Di Jepun | Hotel kapsul adalah merupakan hotel yang menyediakan bilik berbentuk kapsul untuk para pelanggannya. Ya, kapsul! Setiap satu kapsul itu merupakan satu ruang yang besar sedikit dari keranda, sesuai hanya untuk seorang pelanggan dalam satu-satu masa. Sesetengah kapsul tersebut dilengkapi dengan TV, WIFI, cermin muka dan jam loceng bergantung kepada harga yang ditawarkan.

Fuh ! Keunikkan Hotel Kapsul Di Jepun Fuh ! Keunikkan Hotel Kapsul Di Jepun2 Fuh ! Keunikkan Hotel Kapsul Di Jepun3 Fuh ! Keunikkan Hotel Kapsul Di Jepun4

Setiap kapsul dibina rapat dan disusun seperti batu bata bagi menjimatkan ruang dan seterusnya boleh menyediakan lebih banyak ruang kapsul. Setiap kapsul juga dikunci dengan pintu ataupun dengan hanya langsir dan tandas pada kebiasaannya dikongsi. Harganya pula sememangnya agak ‘berbaloi dan lebih murah’ dari hotel biasa dengan setiap satu kapsul boleh mencecah 2500 – 4000 Yen (RM 89 – RM 149, jika di Malaysia harga ini adalah bertaraf 3 bintang ke atas.

Fuh ! Keunikkan Hotel Kapsul Di Jepun5 Fuh ! Keunikkan Hotel Kapsul Di Jepun6 Fuh ! Keunikkan Hotel Kapsul Di Jepun7

Kegunaan hotel sebegini sangat popular dikalangan pekerja jepun yang sememangnya sentiasa sibuk sehingga tiada masa untuk pulang ke rumah, jadi mereka menyewa kapsul ini supaya mereka mudah untuk ke tempat kerja. Yeah, walaupun ramai dari orang mereka yang pelik-pelik, tetapi mereka berusaha keras untuk menjadi yang paling pelik di kalangan orang pelik. That’s why their country far more superior than us! Dan kapsul ini juga terkenal dikalangan mereka yang kaki mabuk minum sake sampai ke pagi untuk menumpang seketika serta menjadi pilihan kepada pelancong-pelancong atau pengembara bajet

Fuh ! Keunikkan Hotel Kapsul Di Jepun8 Fuh ! Keunikkan Hotel Kapsul Di Jepun9 Fuh ! Keunikkan Hotel Kapsul Di Jepun10

sumber

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments