Subhanallah! Fenomena Batu Bergerak Sendiri

fenomena-batu-bergerak-sendiri.jpg

Subhanallah! Fenomena Batu Bergerak Sendiri | Sesuatu yang berlaku semuanya dengan kehendak dan izin Allah. Kadang kala sesuatu kejadian atau fenomena itu memang di luar logik akal fikiran manusia. Ini semua adalah sebahagian kecil tanda-tanda kebesaran dan ketinggian ilmu Allah.

Subhanallah! Fenomena Batu Bergerak Sendiri. Sesuatu yang berlaku semuanya dengan kehendak dan izin Allah.

Akal manusia yang hanya terbatas kepada logik “hukum adat” (seperti sifat api itu panas dan membakar) memang tidak mampu untuk “menerima” logik fenomena seperti ini. Maka itu, wujudlah istilah, “PELIK”, “AJAIB”, “MISTERI”, “LUAR BIASA”, “ANEH”, “TIDAK NORMAL” dan seumpamanya.

Subhanallah! Fenomena Batu Bergerak Sendiri. Sesuatu yang berlaku semuanya dengan kehendak dan izin Allah.

Batu Bergerak dengan sendirinya?.. Kejadian ini berlaku di Racetrack Playa Death Valley, California USA dimana batu-batu tersebut boleh bergerak sendiri setiap malam dengan meninggalkan bekas dan jejak di sepanjang laluannya…

Tapi yang peliknya tidak ada jejak kaki manusia atau lainnya yang boleh membuktikan batu tersebut digerakan oleh seseorang atau sesuatu objek lain… Sehingga kini, saintis dan ahli kajibumi kebingungan untuk merungkai fenomena ajaib ini…

Subhanallah! Fenomena Batu Bergerak Sendiri. Sesuatu yang berlaku semuanya dengan kehendak dan izin Allah.

Fenomena ini digelar sebagai Sailing Stone, Sliding Rocks, atau Moving Rocks. Rekod pernah dicatakan, batu yang paling besar dan berat, pernah bergerak adalah seberat 36kg. SubhanaAllah.

Tonton 2 video dokumentari di bawah ini,

Fenomena Batu Bergerak Sendiri

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

10 thoughts on “Subhanallah! Fenomena Batu Bergerak Sendiri”

  1. Paly says:

    kebesaran-Nya 🙂
    Paly recently posted…Dah 8 bulan rupe nya..My Profile

  2. silenceblogz says:

    pernah tgk sebelum ni tapi tak explor kenapa beda ni terjadi.. thanks for sharing…
    silenceblogz recently posted…Contest Mega Raya, Teka Syiling Raya, Menang Duit Raya!My Profile

    1. kucinghitam says:

      mmg ada kat utube pnh tgk

  3. hafiz says:

    allah maha besar…
    hafiz recently posted…Perencah Mee Bandung Mak PonMy Profile

  4. Rina says:

    Apa mungkin terpengaruh oleh angin malam yang berhembus begitu kencangnya ya ???
    Wallahualam bi shawab
    Rina recently posted…How To Create jQuery Featured Content Slider For WebsiteMy Profile

  5. World WarZ says:

    Nape mereka tak letak kamera statik kat situ dan rakam kenapa batu tu leh sliding hingga beratus meter.. ada banyak teori tentang fenomena ini, ada yang kata disebabkan oleh angin dan ada yang kata disebabkan oleh frost diwaktu malam yang sejuk dan ada yang cakap ini adalah permainan manusia …
    dan walauapa pun tanggapan mereka namun kes ini maseh lum terungkai.. seperti mana fenomena CROP CIRCLE

  6. Apa nak hairan.. Semua ini kehendak Allah.. Kalau Allah kehendaki sesuatu itu, tiada seorang pun yg dapat menghalangnya..
    Aniqbukhary32 recently posted…Banyak-banyak tangga?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge