Chetz Yusof Ditahan Isu Video Hina Islam

chetz-yusof-anjing-hina-islam.jpg

Chetz Yusof Ditahan Isu Video Hina Islam | Wanita yang mencetuskan kontroversi menerusi video sambutan Aidilfitri bersama tiga anjing peliharaannya ditahan polis bagi membantu siasatan atas dakwaan menghina Islam.

Peguamnya, Latheefa Koya berkata, Maznah Mohd Yusof, 38, disiasat di bawah Seksyen 298A Kanun Keseksaan kerana disyaki melakukan kesalahan atas alasan agama yang boleh menyebabkan suasana tidak harmoni, perpecahan, kebencian sehingga memudaratkan perpaduan.

Latheefa bagaimanapun berkata, beliau tidak mengetahui kesalahan yang dilakukan Maznah iaitu seorang pelatih anjing.

Maznah, yang juga dikenali sebagai Chetz, mencetuskan kontroversi apabila video yang memaparkan aksinya tiga tahun lalu menyambut Aidilfitri bersama tiga anjingnya dimuat naik ke malam YouTube pada Isnin.

Video itu menunjukkan Chetz membawa tiga ekor anjingnya bersiar-siar dekat pekarangan masjid dengan suara latar takbir raya.

Rakaman berdurasi 1 minit 44 saat itu turut menunjukkan Chetz memakai baju Melayu hitam membasuh kaki anjingnya, kemudian seolah-olah mengambil wuduk dengan membasuh kakinya pula dan mengelap anjingnya sebelum menyediakan kuih raya untuk tiga ekor anjing itu.

Video itu juga menyiarkan kata-kata: “Raikanlah Aidilfitri bersama-sama, tanpa mengira spesies, warna dan asal-usul (dengan menunjukkan gambar tiga ekor anjing itu).”

Video yang dikatakan menghina Islam itu turut memuatkan ucapan “Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin daripada Chetz sekeluarga” dengan gambar lelaki duduk bersama tiga ekor ekor anjing di atas sofa. – mStar

Dr Fuh – Yang tak tahan tu ramai orang Islam back-up dia tu kata sentuh anjing boleh samak la, bela anjing tak salah la, anjing juga makhluk tuhan lah. Sedangkan yang menjadi isu sekarang bukan anjing tersebut, isunya video yang telah dimuat naik oleh Chetz Yusof tu. Cari la sendiri kat youtube. Haish!! Kalau tak tau hujung pangkal jangan main sembur je 🙂

Apa kata anda?

Maznah…Maznah….

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

53 thoughts on “Chetz Yusof Ditahan Isu Video Hina Islam”

  1. kalau kata tuduhan menghina tu rasa dalam video tu tak nampak niat dia menghina pun.. bukan backup tapi tuduhan tu melampau. tapi kalau orang kata dia tak sensitif dengan pandangan masyarakat melayu beragama Islam kat malaysia ni mungkin aku setuju jugak. dia tak sengaja sebab dia kurang peka dengan penerimaan masyarakat Melayu Islam dengan video dia hasilkan bukan dia buat video tu semata2 nak hina Islam. So tuduhan tu berat sgt sedangkan kesilapan dia sebab dia pegang anjing & bela anjing tanpa ada kepentingan yang di bolehkan dalam Islam tp bab dia menjadi aktivis menyelamatkan anjing terbiar tu aku rasa tak salah. Kalau kata dia jadi pelatih anjing memang tak berapa betul kerjaya yang di pilih. Dalam islam pun tak kata berdosa besar sentuh anjing cuma haram & harus di samak kalau di sentuh dalam keadaan tertentu. tapi orang hentam dia macam dia buat dosa besar yang tak boleh di ampun dah.. cuba bagi peluang dia perbetulkan silap dia tu. Jangan tuduh dia menghina sedangkan mesej yang nak di sampaikan dalam video tu jelas.. cuma berkongsi kegembiraan dengan haiwan mungkin cara dia je salah.
    lekatlekitgurl recently posted…BUKTI BEDAK TANAKA SELAMAT DI GUNAKANMy Profile

    1. belalang says:

      x boleh bela dlm rumah sbb bulu anjing mudah jatuh, bila kaki kita basah kan dh jdi najis haram. sya pun da bela anjing tpi kt kebun je.. bulu dia jatuh kt tanah jdi samak semulajadi. sbb tu islam x galak bela dlm rumah dh jelas salah dia.. niat dan cara tu x betul…

      1. Haila says:

        setuju…jgnlah kita amik mudah hukum yang Allah bagi..kalau kata itu najis maknanya najislah…betul xsalah nak selamatkan anjing terbiar tp dlm rumah tu bagi yg bukan Islam itu adalah perkara biasa, namun sebagai org Islam..rutin harian kita adalah menunaikan solat lima waktu, jadi kalau anjing2 berkeliaran dlm rumah mcmn?dan dlm isu ini…xperlulah dia nak buat video tentang raikan hari raya dgn anjing walau nak tunjuk kat semua org yg dia pelatih anjing sekalipun…bnyk tajuk lain yg LEBIH BERSESUAIAN dengan tajuk yg dia pilih tu…bg sy org yg nmpk isu ini xde apa2 adalah org yg cetak pemikirannya..bnyk kena kaji..sebab tulah sebelum buat sesuatu kita kena gunakan akal fikiran..

        1. tapi tuduhan dia menghina Islam tu berat sangat sedangkan kesalahan dia cuma bela anjing dalam rumah & bela & pegang anjing tanpa kepentingan yg di bolehkan dalam Islam.. Bukan dia buat video semata2 nak hina agama Islam
          lekatlekitgurl recently posted…BUKTI BEDAK TANAKA SELAMAT DI GUNAKANMy Profile

          1. hakeem says:

            dah terang2 la dia hina Islam ko ni tgk pakai ape…Suara Takbir Allah,Anjing seolah2 berwuduk,bawa anjing seolah2 nk bawa p semayang raya..ape tu??..x nmpak lagi???..bukak mata tu..sbb tu skang ni Islam lemah sebab org Islam sndiri anbil ringan bab2 mcm ni..siap back up lagi..lu pikir la sendiri saudaraku

          2. kucinghitam says:

            buta ka apa jgn nak jadi sazzy falak la wei xpayah nak buat open minded
            kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

          3. kucinghitam says:

            hmmmm ni nk tunjuk openminded ke
            kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

        2. hamba Allah says:

          Belaja la islam dalam2… ai……. kalo nk mengata orang, belaja la dulu pegangan2 daripada mazhab2 sunni yang lain, tahu hadis dan quran.. memang dlm mazhab syafie bulu anjing tu+ air boleh jadi najis, atas sebab menolak kekeliruan.. tetapi ia bukan totally wajib betul.. tp khilaf pendapat dan bagi mengelak daripada perkara yang batil berlaku disebabkan perkara yang keliru….

        3. kucinghitam says:

          betul ramai sgt yg ambik mudah menda2 nie
          kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

      2. X Lupa says:

        dia bermalam dalam lokap..
        harap ada pencinta haiwan melawat dia ..
        X Lupa recently posted…Chetz Bermalam Di Penjara Kerana Direman 2 HariMy Profile

      3. kucinghitam says:

        tu la belalng org mcm nie dia salu nak sokong tp selalu kuar tjuk
        kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

    2. angah says:

      eh eh..dah sah2 haram maknanya dosa besar la.. ish2.. kalau nak komen pun jangan sampai nampak kejahilan diri sendiri..sapa pulak kata haram tapi tak berdosa? pelik betul org zaman sekarang ni..sampai xtau haram itu erti kata lain berdosa kalau kita buat.. lagi satu,,kalau dah haram pegang anjing jadi WAJIB samak kalau pegang (kalau anjing itu basah) bukan harus dh

      1. blaood muslim says:

        biasalh budk zaman skrng da moden.jd fmahan agama pn da moden.smpai haram d katan bukn dosa besar..sss…umat islam p boleh plihara anjing..tp x le plihara dlm uma n pgang atau sntuh dia dngan tngan..kcuali babi lngsung umat islam x boleh plihara..
        orng tua2 dulu2 plihara anjing sbap brkrja kbun dmi mnghalang prosak2 tnaman,n anjing jga le mngetahui jika ada tetamu2 dtng smada mnusia mhupn mhluk halus..sbap tu islam x mncegah ntk memaliharaY tp dngan brsarat yg x mlanggar undang2 agama…kpada ank muda zman skrng..yg da nmaY haram itu brmksudlh dosa…

        1. kucinghitam says:

          xtau la nk tnjuk baik pun bertempat ler
          kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

      2. Haila says:

        setuju…betul tu

        1. Haila says:

          setuju dgn apa yg belalang dan angah komen

      3. Haila says:

        setuju..betul tu

      4. kucinghitam says:

        tu la angah pelik aku ngan pompuan sekarang nie diorg komen kadang2 pelik2
        kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

    3. X Lupa says:

      Back up tu dari segi apa.. tu yg penting..
      ada hikmah semua ini..
      X Lupa recently posted…34 Tempat Terindah Bumi dilihat dari Luar AngkasaMy Profile

    4. arif says:

      tu memang hina jang oii, adoi la, dah haram tu berdosa besar la sengaja pulak pegang, harus apa samak? hilang akal kau? wajib samak la, najis. laaa ish dia ni, mana ceruk mai tak tau. kau berak, kau xpayah basuh, kau boleh solat tak dalam keadaan kau ada najis? anjing, babi ni najis paling berat jang oii, kau dah kenapa?? ni mesti mcm najib razak, budak sekolah rendah tanya najis muhalazah pn dia tak tau jawap.

    5. kucinghitam says:

      u belajar mana nie..be sensitif la aku xpaham ngn pompuan sekarang nie
      kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

    6. kucinghitam says:

      bila org nak belagak pandai n baik xbertempat macam nie … orang cakap pasal islam buat elok ka x dia selamatkan anjing tu …
      kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

  2. haziq says:

    byk lagi cara didunia ni yg tidak membatas pekara2 normal tuk anda melakukan pekara2 lebih berfaedah,dari anda buat kerja yg seolah2 tuhan mmg tidak pernah memberikan akal yg waras untuk anda lakukan…sipelaku dan sipenyokong,mmg layak dimasukkan dlm balai shj kerana sudah hilang nilai2 kemanusiaan…yg ada hanyalah nilai2 kebinatangan

    1. binatang tak sekeji manusia jadi jgn labelkan yg buruk itu binatang. contohnya jelas sekarang..
      lekatlekitgurl recently posted…BUKTI BEDAK TANAKA SELAMAT DI GUNAKANMy Profile

      1. arif says:

        apa bodoh sangat kau ni?

      2. kucinghitam says:

        dah nampak kak nie pendek pkiran tlg la duduk pk lama2 sebelum komen jgn bagi org baca pun naik fedup
        kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

  3. alienator! says:

    Pada aku bela anjing tu hal lain..yg jadi isunya, kenapa perlu guna takbir raya & perbuatan seperti berwuduk? Kalau nak sangat sambut raya dengan anjing, guna la cara lain? Video yg minah pengkid ni buat nampak sangat nak menghina Islam. Walaupun namanya seperti nama Islam, adakah dia benar2 Islam @ cuma mempunyai nama seperti seorang Islam? Ini adalah satu tindakan bodoh bagi seorang manusia yg diberi akal kurniaan ALLAH…

    1. Haila says:

      sokong 100% komen dr alienator!

    2. yaya soubri says:

      Memang setuju sangat2.nk bela babi k nk makan babi k tu isu dia dgn allaj.org kate pndai mkn pndai la smpan tp ini isu hina agama islam.wah bkan main hepi pg wuduk kan anjing dgn lgu m nasir.ei panas hati

  4. batrisya says:

    tak masuk di akal klu satu org manusia dewasa beragama islam tidak mengetahui hukum sentuh anjing…mmg la boleh di samak..kerja bodoh ape??dah terang terangan video tersebut mmg ada messege yg tersirat org bodoh saja tak perasaan…minah ni memang pro LGBT…dlm islam aka Malaysia golongan LGBT tidak di iktiraf. inisatu cara dia memberontak .dunia akhir zaman dosa pahala sudah tak ada makna lagi.Nauzubillah…

    1. Haila says:

      betul tu batrisya

  5. ekzos says:

    banyak lagik cara lain kot kalau nak tunjuk keprihatinan kat haiwan..takpayah la sampai terbawak kepada sambutan raya, takbir, wudhuk dan sebagainya..sensitiviti tu…cuba bayangkan budak budak yang naif tengok benda tu..mau dok bergomoi ngan anjing..sertu ngan samak pon depa tak tau apa lagik..anjing boleh bela..tapi untuk tujuan tertentu saja..kalau nak bela suka suka..jadik binatang kesayangan yang dipeluk cium dalam umah tu tak dibenarkan dalam Islam…elok la dikaunselingkan ‘mamat’ tu…yang anjing bercium bergomoi bagai dikatakan takpa..bleh samak..mau hat berpewatakan lelaki ngan tak menutup aurat tu camna plak?nak samak ke sertu?kuang kuang kuang..

  6. zhaffy says:

    Kurangnya ajaran agama macamni la jadinya..

  7. hehehe…sory nk campur ckit……memang x patut pown bdak niee wat macam niee…bela anjing boleh….tapi bukan didalam rumah….dan anjing yang di bela hendak lah anjing buruan atau anjing yg menjaga tanaman…bukan anjing yang untuk bermnja2…sebagai islam x patut wat cam niee….
    adik bro kulai recently posted…Kisah Benar Jenazah Pelacur Diterkam UlarMy Profile

  8. Haila says:

    xtaulah apa masalah dia ni sebenarnya..Islam tu Islam tp jahil tentang hukum hakam agama…nk kata budak dh tua bangka..mungkin dia hanya layak mentarbiah anjing2 je kot sebab diri dia sendiri pun xdpt terima kenyataan yg dia dilahirkan sebagai perempuan…walau apapun video yg dia buat tu mmg mendatangkan kemarahan bagi org2 yg sayangkan Allah dan agamaNya…(tarik nafas je aku mampu saat ni,rs nk maki hamun je tp igt bln puasa!)

    1. hamba Allah says:

      bukan bulan puasa, maki hamun tu haram bila-bila masa

  9. hamba Allah says:

    AloO… anjing tu hina ka dalam islam?
    Ops.. Takkan la dia nak sembahyang kat tempat anjing main2?
    MM.. maybe dia suka anjing?
    mm.. xdosakan pegang anjing?
    Islam hina anjing ke?
    Kalo pasal masalah diri orang len cepat kita tuding…..
    Diri kita, hati kita, mulut kita, mata kita, telinga kita da suci dari dosa ka?

    Ai~ Jangan kerana orang lain, diri kita binasa kita tak terasa.

  10. hamba Allah says:

    Maksudnya, takyah la kutuk2, makin busuk hati jadinya,
    Bagi pengupload, kalau dia sendiri yang upload,
    maka dia la yang salah, tapi kalo bukan dia yang upload,
    Setiap aibnya di muka bumi pasti jadi bibit dosa bagimu..

    Jangan mengaibkan, menghina orang…

    Ajarlah dia dengan cara yang betul..
    Quran dan sunnah kan ada……..

  11. wak mustarjo says:

    Nak tumpang glamor… yang salah tetap salah.

  12. sayidah says:

    smoga dia insaf.amin 🙂
    sayidah recently posted…RAHSIA SUJUD DI DALAM SOLAT.My Profile

  13. Islam Syumul says:

    Anjing boleh dibela dengan tujuan untuk berburu bukn untuk saja2 bagi Islam
    kalau was was tinggalkan kerana was was itu penyakit dari syaitan
    cerita dia ni boleh jadi fitnah khusus kpd muslim malaysia

  14. otakrempit says:

    Kalu dia jalan g mana2′ aku nampak dia, aku langgar je..

  15. otakrempit says:

    Cari penyakit betul’ panas hati gua. Geng gua tgh cari lu…jaga2.

  16. nassuha says:

    kalau nak hukum jangan hukum ikan bilis je,bapak jerung yg terang2 tak terima hukum islam tu apa citer,kata yang kurang baik tentang nabi di zamannya tu apa nak kata.yang penting nak hukum nak kutuk biar adil jangan asyik nak cari salah orang, fikir salah kita sendiri dulu.apa kata x yah komen.

    1. kucinghitam says:

      tu la kes makcik yg maki islam kt fb tu sengap jer
      kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

  17. sayataktau says:

    ala..org camni nak mntak perhatian je.skali dh go viral,dorg ske r.pastu bleh show off ngan membe,g mne2 org knl mcm alvin tu.tp cheapskate,dorg tau isu agama senang nk viral.kte post marah2,dorg kasi gelak je..ske sbb rmai org komen wlaupun kne marah sumpah sume tu.nex time,die diberi text mintak maaf mcm yg before n buat ag.dorang sebenarnya tahu hukum hakam tp nk popular kn..

  18. kucinghitam says:

    perempuan sekarang ni mcm2 dah perangai pelik2
    kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

  19. adik nadal says:

    kenapa beria benar pakai pakai baju melayu, pergi masjid, lagu tadbir raya, tunjuk ambil wuduk tentu ada niat tak baik. . pergi masjid ada adat pakaian perempuan atau sekurang kurang sembahyang sunat tahyatul masjid tanda hormat. Bukan bawa anjing yang jelas haram walaupun
    ia mahluk tuhan.. kuman pun mahluk tuhan tetapi islam telah tetapkan batas batasnya. Ini kes terpengaruh kata kata Elizebeth Wong PKR. .Babi itu mahluk tuhan.Kan bagus hari raya kunjung ibubapa. .ini langsung tak ingat org yang besarkan dia..yg sah mesti adalah orang belakang..yg pasti
    pihak yg ambil video tu.. kan betul

  20. kucinghitam says:

    tak paham ngn org zaman sekarang
    kucinghitam recently posted…JOM BUAT DUIT RAYA DALAM USD DENGAN STEMCELLMy Profile

  21. Hello there, You’ve performed an excellent job. I’ll certainly digg it and in my view suggest to my friends. I’m confident they will be benefited from this site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge