Bacaan Index IPU Terkini Jerebu Seluruh Malaysia 27 Jun 2013

Bacaan-Terkini-Index-IPU-Jerebu-Seluruh-Malaysia-2013-3.jpg

Bacaan Index IPU Terkini Jerebu Seluruh Malaysia 27 Jun 2013

Berikut adalah bacaan terkini Index Pencemaran Udara IPU Terkini Jerebu Seluruh Malaysia bagi tarikh 27 Jun 2013 dari jam 6:00 pagi hingga 11:00 pagi (akan dikemaskini dari masa ke semasa) bagi kawasan-kawasan berisiko tinggi yang diambil dari Jabatan Alam Sekitar.

Bacaan Terkini Index IPU Jerebu Seluruh Malaysia 2013, Jerebu Malaysia, Johor Jerebu, IPU Jerebu, Bacaan Index IPU Jerebu, PSI Malaysia, PSI Reading, Jerebu, IPU 27 Jun 2013 Bacaan Terkini Index IPU Jerebu Seluruh Malaysia 2013, Jerebu Malaysia, Johor Jerebu, IPU Jerebu, Bacaan Index IPU Jerebu, PSI Malaysia, PSI Reading, Jerebu, IPU 27 Jun 2013

petunjuk bacaan index pencemaran udara terkini 27 jun 2013

Nota / Note

* = Habuk Halus (PM10) c = Ozon (O3)
a = Sulfur Dioksida (SO2) d = Karbon Monoksida (CO)
b = Nitrogen Dioksida (NO2) & = Lebih daripada satu pencemar

Pengiraan IPU

Nilai IPU dikira berdasarkan kepekatan purata setiap pencemar udara iaitu SO2, NO2, CO, O3 dan PM10. Pencemar udara yang dominan dengan kepekatan tertinggi diambilkira sebagai pencemar yang akan menentukan nilai IPU. Pada lazimnya, kepekatan habuk halus (PM10) adalah yang tertinggi berbanding dengan pencemar yang lain dan ini menentukan bacaan IPU.

Pembentukan ozon di permukaan bumi (O3)

Menjelang lewat tengahari atau pada awal petang, lazimnya kepekatan ozon adalah tinggi dan mendominasi bacaan IPU di sesetengah kawasan. Di bawah pengaruh cahaya matahari, oksid-oksid nitrogen dan sebatian organik meruap yang dilepaskan dari ekzos kenderaan bermotor dan industri bertindakbalas bagi membentuk ozon di permukaan bumi.

Maklumat Titik Panas (NOAA18)/Hotspots Information (NOAA18)

Alhamdulillah nampaknya pagi ni mencatatkan banyak perubahan dimana tiada kawasan yang berada dalam index pencemaran udara (IPU) sangat tidak sihat dan juga bahaya. Sama-sama kita berdoa supaya negara kita pulih dari fenomena jerebu ni secepat mungkin.

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

15 thoughts on “Bacaan Index IPU Terkini Jerebu Seluruh Malaysia 27 Jun 2013”

  1. Alhamdulillah ruang udara Malaysia dan menampakkan matahari.. semoga akan beransur pulih x lama lagi aminnn

    1. kucinghitam says:

      harap2 sementara la keadaan ini
      kucinghitam recently posted…Kumpulan Wala Juara Raja Lawak 7My Profile

  2. hari ni almost semua tempat dah tak de jerebu

    1. kucinghitam says:

      xjuga asap rokok tu jerebu gak
      kucinghitam recently posted…Kumpulan Wala Juara Raja Lawak 7My Profile

  3. byk tempat dah dpt hujan

    1. kucinghitam says:

      bagus la sini pun baru lepas hujan

  4. harap2 jerebu x mai balik

    1. kucinghitam says:

      harap juga macam tu la yer
      kucinghitam recently posted…KUCINGHITAM.NET TOP 50 DIGI WWWOWMy Profile

  5. hurm nampaknya aku sorg jer yg komen kat news ni

    1. kucinghitam says:

      xdala ni kucing mai meowwwww
      kucinghitam recently posted…Kumpulan Wala Juara Raja Lawak 7My Profile

  6. muar pun dah bebas jerebu

    1. kucinghitam says:

      leh la kuar jalan2 kat muar tue yer
      kucinghitam recently posted…KUCINGHITAM.NET TOP 50 DIGI WWWOWMy Profile

  7. kucinghitam says:

    penang pun dah kerap hujan
    kucinghitam recently posted…KUCINGHITAM.NET TOP 50 DIGI WWWOWMy Profile

  8. You realize thus significantly on the subject of this subject, made me individually imagine it from numerous varied angles. Its like women and men don’t seem to be interested until it is something to do with Girl gaga! Your individual stuffs outstanding. All the time handle it up!
    minyak goreng recently posted…1My Profile

  9. oMuWXsme2 says:

    203683 770667An intriguing discussion is worth comment. I feel which you need to write a lot more on this subject, it may well not be a taboo topic but typically folks are not enough to speak on such topics. Towards the next. Cheers 381134

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge