8 Perkara Yang Perlu Dielakkan Selepas Makan

makan-lebih.jpg

8 Perkara Yang Perlu Dielakkan Selepas Makan | Seperti yang kita ketahui, makan adalah perkara paling penting untuk kita terus hidup. Tanpa makan dan minum tak mungkin kita dapat hidup. Namun demikian, makan juga boleh menyebabkan penyakit sekiranya kita tidak menjaga pemakanan kita. Dr Fuh rasa kebanyakan dari kita sudah kenal mana makanan sihat dan mana makanan yang tidak sihat. Tetapi ada beberapa perkara yang mungkin anda tidak ketahui tentang perkara-perkara yang perlu dielakkan selepas makan. Maksudnya, anda tidak boleh melakukan 8 perkara ini selepas makan kerana ianya akan memberi kesan buruk kepada anda.

8 Perkara Yang Perlu Dielakkan Selepas Makan

1. MAKAN BUAH – menyebabkan perut kembung. Digalakkan makan buah 1-2 jam selepas atau 1 jam sebelum makan.

2. MINUM TEH – daun teh mengandungi kandungan asid yang menyebabkan kandungan protein dalam makanan sukar dihadam.

3. MINUM AIS – meminum ais sebelum, semasa, dan selepas makan melambatkan proses pencernaan perut kerana air sejuk membekukan makanan berminyak yang dimakan.

4. MEROKOK – kesan menghisap sebatang rokok selepas makan sama dengan menghisap 10 batang rokok, menyebabkan risiko penyakit lebih tinggi.

5. BANYAK BERJALAN – menyebabkan kesukaran sistem penghadaman menyerap nutrisi yang terkandung dalam makanan yang diambil.

6. MELONGGAR TALI PINGGANG – melonggar tali pinggang secara tiba-tiba boleh menyebabkan usus terbelit atau tersekat.

7. MANDI – menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan dan jumlah darah sekitar perut berkurangan. Ia melemahkan sistem percernaan dan boleh membuat jadi buncit.

8. TIDURboleh menyebabkan kenaikan berat badan dan mengundang gastrik kerana penghadaman tidak dapat dilakukan dengan baik.

Sumber

Dr Fuh – Benarkah? Wallahualam. Sekiranya anda mempunyai info pemakanan ini boleh hubungi Dr Fuh di laman facebook (sila rujuk di sidebar sebelah kanan blog ini)

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

5 thoughts on “8 Perkara Yang Perlu Dielakkan Selepas Makan”

  1. mselim3 says:

    Assalammualaikum..dr.fuh,

    Terima kasih perkongsian nie… kekadang lepas makan nak minum air atau cepat2 nak gi mandi..

    mselim3
    mselim3 recently posted…7 Perkara Yang Tidak Boleh Diubah dalam Hidup.My Profile

  2. kucinghitam says:

    buruk bebenor gabar tue hahaha siap pakai helmet bagai..

  3. Mazni Azmi says:

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    MAKAN SEDERHANA LEBIH BAIK. CARA NABI KITA
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Makanan sekarang semua nak yang segera
    Fast food dan sebagainya. Banayk perasa dan lemak

    Mana nak sihat. Menarik info tentang bahaya hisap rokok
    lepas makan 10 kali ganda lagi bahaya.

    Macam Mazni cakap tadi, cara nabi muhammad saw adalah terbaik.
    Makan buah sebelum berbuka. Rupa2nya boleh elakkan angin

    Saintis barat pun dah sedar yang mereka salah selama ni.
    Ramai yang makan buah dulu sebelum makan.

    Orang kita yang belum nampak lagi.

    Lepas makan tidur mesti berat naik. Dahlah malaysia ni negara gemuk.
    Macam mana nak kuruskan badan dengan sihat? Ada TIPS MUDAH untuk tu
    =======================================
    KLIK UNTUK TIPS BERKESAN KURANGKAN BERAT BADAN DENGAN SIHAT.
    =======================================

    Semoga perkongsian ini membawa manfaat ek.
    (\(\
    ( -.-) RING3
    o__(“)(“) DARI MAZNI
    Shaklee Independent Distributor
    Mazni Azmi recently posted…Berkesan Set Kehamilan Shaklee | Tips Berharga Kekal Sihat Bertenaga Semasa MengandungMy Profile

  4. kucinghitam says:

    jangan la erokok selepas makan tambah2 kat kedai org lain pun xselesa

  5. Abdul Hafiz says:

    Makan buah tu mestilah sebelum kita makan nasi or something. Bagi buah ni menghadam dulu.
    Abdul Hafiz recently posted…Sejarah, Maksud Ngap Sayot dan Awang MahyanMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge