5 Tempat Cantik Menakjubkan Di Pakistan

Phandar-Valley.jpg

5 Tempat Cantik Menakjubkan Di Pakistan | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Dalam mood cuti sekolah ni, banyak pulak Teacher Muja berkongsi tempat-tempat cantik yang ada dalam dunia nih. Baru je kongsi pasal kolam renang mewah, ni tempat cantik di Pakistan pulak. Amboi, macam dah tak de kat Malaysia. Kadang-kadang, kita inginkan kelainan bukan? 🙂

Biasanya, kita selalu melihat pemandangan indah di Switzerland, atau Bahamas, tetapi kita selalu terlepas pandang akan tempat cantik menakjubkan di Pakistan. Sempena cuti musim panas ini, apa kata kalau kita rancang percutian kita di salah satu dari 5 tempat cantik menakjubkan di Pakistan ini.

1. Biafo Hisper Snow Lake

tempat cantik, tempat cantik di Pakistan

Bongkah ais bersalji yang menakjubkan ini agak berbahaya untuk para pendaki atas beberapa sebab tetapi ia sememangnya satu perkara yang wajib dicuba oleh para perdaki yang mempunyai aspirasi untuk mengalami sukan pengembaraan yang sangat hebat. Jalan berais ini pernah menjadi jalan sutera yang menghubungkan Pakistan dengan China dan Tibet. Altitud maksimumnya adalah 5151 meter.

2. Muztagh Tower

tempat cantik di Pakistan

Baltoro Mustagh adalah sebahagian daripada banjaran Himalaya dan Muztagh Tower adalah salah satu daripada puncaknya. Ia terletak di sempadan antara Pakistan dan China dan mula terkenal pada tahun 1941 apabila gambarnya dipaparkan di dalam sebuah buku bertajuk “The Last Citadel’.

3. Phandar Valley

tempat cantik di Pakistan

Phandar Valley adalah sebuah lembah Gilgit-Baltisan yang popular dalam kalangan pencinta alam semula jadi. Tasik yang luas ini dinamakan sebagai Tasik Phandar dan bertemu dengan sebuah jeram yang bersimpang siur sepanjang lembah tersebut. Lembah Phandar menjanjikan sebuah pemandangan yang ideal dan menenangkan. Ia juga mungkin tempat yang sempurna untuk percutian selepas setahun yang sangat menekankan.

4. Nushki Desert

tempat cantik di Pakistan

Nushki adalah bandar yang terletak di barat daya Quetta, di wilayah terbesar Pakistan: Balochistan. Dataran beralun dan bukit-bukit pasir yang menarik adalah rumah kepada safari unta popular yang sangat digemari oleh para pelancong. Ia sebenarnya titik dimana British memulakan penerokaan mereka di Asia Tengah kerana bimbang Napoleon atau Rusia menyerang jajahan India mereka.

5. Cholistan Desert

tempat cantik di Pakistan, Cholistan Desert

Padang Pasir Cholistan yang terletak berdekatan dengan Rahim Yar Khan selalu dianggap sebagai sebuah tempat yang mistik. Ia selalunya dikenali sebagai ‘Rohi’ dan menjadi tempat kediaman kepada orang yang separa nomad. Tempat ini juga menjadi tempat petempatan sejarah Tamadun Lembah Indus. Bahasa yang digunakan di sini adalah campuran beberapa dialek berbeza di Punjab.

Pakistan bukanlah sebuah negara yang selalu kita dengar sebagai tempat pelancongan, tapi setiap tempat di dunia ini adalah keistimewaan masing-masing. Terbukti di Pakistan juga ada tarikannya yang tersendiri. Macam ada kaitan pulak dengan kehidupan kita ni. Renung-renungkanlah. Wassalaam.

Sumber

Incoming search terms:

The following two tabs change content below.
Merupakan seorang blogger yang gemar berkongsi artikel menarik dari sumber lain sebagai pengajaran dan rujukan pembaca dengan sedikit gubahan ayat dan olahan sendiri disamping menyelitkan artikel berunsur lawak serta kisah benar. Bercita-cita menjadikan fuh.my sebagai blog Informasi terbaik di Malaysia.

Comments

comments

22 thoughts on “5 Tempat Cantik Menakjubkan Di Pakistan”

  1. Faris Aiman says:

    banyak gak eh , tempat2 pelancongan yg cantik dekat pakistan tu..tak tau plak (ayat mcm nak pegi je)

    1. muja says:

      bermimpi dulu tak salah.. ada rezeki pergilah,, hehe

  2. how much would it cost to have a locksmith re-key a sentry
    safe?
    24 hr emergency locksmith exeter recently posted…24 hr emergency locksmith exeterMy Profile

    1. muja says:

      spammer, get a life 😛

  3. Rina says:

    Sangat indah ya pemandangannya, kapan ya bisa ke salah satu tempat itu …
    Rina recently posted…The MySQL Extension is Deprecated And Will Be Removed From PHP ProgrammingMy Profile

  4. Mickie says:

    bookmarked!!, I really like your site!

    Visit my web page: twitter aeropostale dayforce; Mickie,
    Mickie recently posted…MickieMy Profile

  5. Most nutritional nutritional supplements have normal or artificial
    stimulants in them, but this extract has less caffeine than two ounces of coffee.
    You can use a clay pot and fill it up with the fertilized soil.
    Green Tea: The extract from green tea boosts your rate of metabolism and
    promotes natural weight loss.
    pure green coffee bean extract recently posted…pure green coffee bean extractMy Profile

  6. Superb, what a weblog it is! This webpage provides useful data to us,
    keep it up.
    instructions on how to make a wallet how to make a bow recently posted…instructions on how to make a wallet how to make a bowMy Profile

  7. This paragraph will assist the internet people for setting
    up new webpage or even a blog from start to end.
    Charlotte roofers recently posted…Charlotte roofersMy Profile

  8. Hello to every body, it’s my first pay a quick visit of this web site; this web site consists of remarkable and genuinely good data in favor of
    readers.
    Goodnight quotes recently posted…Goodnight quotesMy Profile

  9. I’m curious to find out what blog platform you are working with?
    I’m experiencing some minor security issues with my latest
    website and I would like to find something more secure. Do you have any solutions?
    Auto Insurance recently posted…Auto InsuranceMy Profile

  10. By tidying in the exterior of your home, you give it a quick remodeling.
    If they cannot afford my painting services, I am out of there.

    You wouldn’t let a bartender only make a one type of booze or
    not make a certain booze, why allow your DJ do the same.
    An Introduction To Plans Of job recently posted…An Introduction To Plans Of jobMy Profile

  11. Great article! We are linking to this great article on our website.
    Keep up the good writing.
    mortgage acceleration recently posted…mortgage accelerationMy Profile

  12. I drop a comment each time I appreciate a post on a website or if I have something to add to the
    discussion. It’s a result of the sincerness displayed
    in the article I read. And on this post 5 Tempat Cantik Menakjubkan Di Pakistan | Fuh.My.
    I was moved enough to write a thought 😉 I do have
    a couple of questions for you if you don’t mind.
    Could it be only me or does it look like like a few of these comments come across like they are left by brain dead individuals?
    😛 And, if you are writing on additional social sites,
    I’d like to follow everything fresh you have to post.
    Would you make a list all of your communal pages like your Facebook
    page, twitter feed, or linkedin profile?
    editing photos definition recently posted…editing photos definitionMy Profile

  13. Savannah says:

    I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and engaging,
    and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something which too few
    people are speaking intelligently about. I’m very happy I found this during
    my search for something regarding this.
    Savannah recently posted…SavannahMy Profile

  14. Google and NORAD have teamed up again to offer an online Santa
    Tracker that shows the real-time location of the big man and his reindeer on
    Google Maps. Supporting them is supporting a photography
    medium that desperately need to be resuscitated. Active dads and uncles will absolutely enjoy Earth Therapeutics Anti-Stress Neck Pillow for $20.
    instax mini 8 recently posted…instax mini 8My Profile

  15. Snoop – Buddy is really a free to join up website where you’ll be able to join and hook up along with other members in your area to partner up
    and dig to the truth for each other. Men with power oftentimes see
    even their wives being an accomplishment and an acquisition, hence the phrase “trophy wife. The data around the Travian World Analyzer is updated daily, making this website a very useful tool.
    tokens hack tool recently posted…tokens hack toolMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge